Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltás típusát is

Az Európai Bizottság jelezte, hogy a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is szerepelniük kell az oltási igazoláson. A magyar kormány ezzel szemben úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát.

Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványoknak meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is – közölte a Blikk kérdésére válaszul az Európai Bizottság sajtóosztálya.

Azt is megjegyezték, hogy a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalták, hogy eszerint szervezik meg a saját országukban az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják – tette hozzá a sajtóosztály.

Magyarországon ezzel szemben a múlt héten úgy módosították a vonatkozó rendeletet, hogy az egészségügyi szolgáltatónak a jövőben nem kell továbbítania az EESZT rendszerben az igazolványt kiállító kormányhivatal felé a vakcina típusát.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok nem fogják tudni igazolni egy esetleges külföldi utazás előtt, hogy milyen vakcinával oltották be. Így felmerül a kérdés, hogy

a járvány lecsengése után módjában áll-e majd szabadon külföldre utaznia a magyar állampolgároknak.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra