„Az omikronnal a járvány a legtöbb ember számára véget ért”

Egyre több optimista vélemény fogalmazódik meg az omikron variánssal kapcsolatban.

Egy norvég immunológus és vakcinakutató, Gunnveig Grödeland is úgy véli, hogy az omikron hosszabb távon a járvány végét jelezheti. A norvég tudós azonban eggyel óvatosabb volt dán kollégájánál.

Grödeland a norvég NRK televíziónak adott nyilatkozatában – amit a liner.hu idéz – fogalmazott úgy, hogy a teljesen beoltott embereknek nem kell különösebben aggódniuk, ha omikronnal fertőződnek meg, így kijelenthető, hogy a járvány a „legtöbb ember számára véget ért”.

A szakértő optimista azt illetően is, hogy a fertőzési adatok a közeljövőben tetőzni fognak, az előttünk álló hónapokban pedig egyre több ember fertőzött és oltott, így a lakossági védelem teljes egészében kialakulhat, amire a vakcinák csak extra védelmi réteget adnak.

„A teljesen beoltottak számára a fertőződés alacsony kockázatot hordoz, ugyanakkor nagyon sok fertőzött lesz így is, ami az egészségügyi ellátórendszer számára okozhat némi túlterhelést, ami pedig mindannyiunkat érinti. Átlagban azonban a teljesen beoltottaknak most már nem kell aggódni.”

A Norvég Egészségügyi Intézet azonban óva intett az optimizmustól és kiemelte Grödeland nyilatkozatának azon részét, miszerint a túl nagy fertőzöttség bizony jelentősen túlterhelheti az egészségügyet, amit érdemes lenne elkerülni – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19