Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az osztrákok jobban bíznak a Sputnikban, mint az AstraZenecában

A kutatók a német nyelvterület internetes véleményeit vetették össze.

Ausztria az összes vakcina közül a legnagyobb mennyiséget kapja meg az AstraZenecától, de a vakcina iránti lelkesedés nem túl nagy. Még az orosz Sputnik V oltás is - amit az osztrák hatóságok még nem hagytak jóvá -, kétszer olyan pozitív értékelést kapott a német ajkú országokban, mint az AstraZeneca. Ausztriában pedig különösen. - írja az enyugat.hu .

Egy érdekes kutatás szerint a Johnson & Johnson oltóanyag jelenleg a legszimpatikusabb az osztrákok körében, s nagy reményeket fűznek a jóváhagyásához. Összességében az oltási hajlandóság egyre nő nyugati szomszédunk lakosságának körében. Ez állítólag többek között annak az eredménynek is köszönhető, hogy a Gazdasági és Gazdaságkutató Intézet (IMWF) csaknem 250 ezer véleményt összegzett és hozott nyilvánosságra a német nyelvterületen - írja a Kurier .

A Johnson & Johnson oltása jelenleg a legnépszerűbb annak elllenére, hogy még jóvá sem hagyták. A BioNTech-Pfizer és a Moderna következik a rangsorban. A még szintén nem engedélyezett orosz Sputnik V oltást is jobbnak tartják, mint az AstraZeneca vakcináját, amely nagyjából megegyezik a kínai Sinopharm termék megítélésével.

A felmérés alapját az interenet hozzáférhető véleményekből állították össze. Német nyelvterületen az oltásokkal kapcsolatos összes nyilvános bejegyzést vizsgálták, mintegy 250 ezer cikket. A BioNTech-Pfizerről 101 ezer említést rögzítettek, az AstraZeneca körülbelül 67 ezer említéssel érte el a második helyet, bár Ausztriában és Svájcban sokkal gyakrabban említették, mint Németországban.

Ez vonatkozik az orosz Sputnik V vakcinára is, amelyet összesen csaknem 11 ezer említéssel illetnek, és Ausztriában mintegy 40 százalékkal gyakrabban említik, mint Németországban. A Johnson & Johnson koronavakcinára való figyelme a közelmúltban jelentősen megnőtt a lehetséges közvetlen jóváhagyás miatt. A Sinopharm alárendelt szerepet játszik, összesen 2500 említéssel.

Az oltási vitát a hatékonyság, a szállítás és a problémák uralják. Az AstraZenecának február eleje óta számos kritikus kérdéssel kellett megküzdenie, miközben a BionNTech-Pfizer neve egyre inkább az oltások folyamatban lévő gyakorlati megvalósításával kapcsolatban merül fel. Persze mindkettőnél fontos téma a mellékhatások és az oltási reakciók kérdése is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra