Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor

Nem volt idő olyan vizsgálatok elvégzésére, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak.

A koronavírus-járvány megoldását az oltóanyag jelenti – szögezte le Zacher Gábor toxikológus az Agora Szombathelyi Kulturális Központban tartott online előadásán, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a rendelkezésre álló ötféle oltásból az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer/BioNTech-, valamint a Szputnyik-vakcinát tudja csak javasolni, mert ezekről nagyon sok mindent tudunk.

A Sinopharmmal szemben azonban vannak fenntartásai a szakmának - fogalmazott. Ennek az az oka, hogy az oltással kapcsolatos eredményeket nem közölték a kínaiak.

Az InfoRádió tudósítása szerint beszélt arról is, hogy a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-vakcina hivatalos leírta nagyon hasonló, de az AstraZeneca, amely más alapú oltóanyag, leírása sem tér el. Ugyanakkor ennek nem becsülhető meg a hatásossága az 50 évnél idősebb korosztályban. De a Szputnyikra sem kell negatívan tekinteni, "hiszen az oroszok is kiterítették a kártyáikat" , így 60 évnél fiatalabb korosztály számára tökéletesen megfelelő.

A kínai vakcina kapcsán megjegyezte, hogy a leírásában szerepel egy olyan megfogalmazás, miszerint nem ajánlott azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban. Márpedig szerinte az, hogy "nincs megfelelően egyensúlyban" , nagyon nem egzakt megfogalmazás, és ezért lehet megkérdőjelezni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyik oltóanyagnál sem volt idő olyan vizsgálatok elvégzésére, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak, így erre később kapunk majd választ.

Előadásában kitért arra is, hogy a járványidőszak alatt több lett az alkoholbeteg és a gyógyszerfüggő Magyarországon, és még olyan függések is erősödtek, mint a közösségi oldalak használata, vagy a sorozatnézés. Megjegyezte, hogy a feszültségoldó szerek piaca 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben, míg egy másik gyógyszercsoport, a hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Ugyanakkor egy függőségnél javulás tapasztalható: a kábítószer-használatban. Drágultak ugyanis a kábítószerek és nehezebb lett a hozzáférésük, csökkentve az alkalmi használók számát.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra