Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az ötödik nap után már nem javasolják a Favipiravir szedését

A betegtájékoztató szerint 14 napig is lehet szedni, de a háziorvosok szerint sem a gyógyszerrel, sem a koronavírussal nem érdemes játszani.

Márciusban számoltunk be Hatékony a koronavírus-gyógyszer? Nem veszélyes? Hogy lehet hozzájutni? March 18. 19:43 arról, hogy már a háziorvosok is felírhatják koronavírusos betegeiknek a Favipiravir hatóanyagú gyógyszert, mely a kórházi kezelések során hatásosnak bizonyult a tünetek enyhítésében.

Egy szombathelyi háziorvos, Ifj. dr. Prugberger László azonban lapunknak azt is elmondta, hogy ennél a gyógyszernél több kockázati tényezővel kell számolni, mint egy hagyományos algopyrinnél, ezért a felírását minden esetben megelőzi egy orvosi konzultáció és a betegeknek egy nyilatkozatot is alá kell írniuk, hogy tudomásul vették ezeket.

Ifj. dr. Prugberger László saját rendelőjében oltotta az időseket.
MTI/Filep István

A Favipiravir nem cukorka, a koronavírus nem tavaszi nátha

Egy olvasónk számolt be lapunknak hétfőn arról, hogy ellentmond egymásnak a gyógyszer betegtájékoztatója és a háziorvosa véleménye. A levél így szól:

"A gyógyszer leirata szerint a hatodik nap után megszűnnek a tünetek, de ha súlyosbodnak, vagy továbbra is fennállnak a kezelést 14 naposra meg lehet hosszabbítani. Amit felírtak az 5 napra elegendő. Beszedtem az 5 napi adagot, a tüneteim nem erősödtek, de el sem múltak. Mellékhatások nem voltak. Kértem felírni egy újabb adagot, de az orvos a gyógyszer májkárosító hatására hivatkozva nem hajlandó felírni. Ez szerintem ellentmondásos!"

Megnéztük, és a Favipiravir Egis betegtájékoztatójában valóban leírják, hogy a tünetek enyhülésének hiányában az 5 naposra tervezett terápiát meg lehet hosszabbítani.

A Favipiravir Egis betegtájékoztató vonatkozó része
ogyei.gov.hu

Olvasónk felvetésével ismét megkerestük Ifj. dr. Prugberger Lászlót, illetve egy neve elhallgatását kérő másik háziorvost is. Véleményük egybecsengett, mely összegezve a következő:

Igen, a Favipiravirt elméletileg fel lehet írni 14 napra is, de a háziorvosok zöme ezt nem teszi meg néhány egyszerű és észszerű okból.

Egyrészt keveset tudnak még a szer lehetséges mellékhatásairól, így nem engedhetik betegeiknek, hogy cukorka módjára szedjék. Másrészt a koronavírusnak komoly szövődményei lehetnek, tehát egy ötnapos eredménytelen otthoni kúra után nem kísérleteznek tovább, irány a kórház, mellkasröntgen, vérvétel. Sem a Favipiravirral, sem a Coviddal nem érdemes játszadozni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hatékony a koronavírus-gyógyszer? Nem veszélyes? Hogy lehet hozzájutni?

Bő egy hete már a háziorvosok is felírhatják koronavírusos betegeiknek a favipiravirt, de még sok körülötte a kérdőjel. Egy szombathelyi háziorvossal próbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra