Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az utolsó repülő Londonból: „Voltak, akik sírva fakadtak a reptéren”

Izgalmasan alakulnak az év utolsó napjai az angol fővárosban. Főleg, ha valaki megvette a repülőjegyét.

Európában rendhagyó az idei karácsony, de az angolok mindenkin túltesznek. Egy olvasónk elmesélte hogyan sikerült „meglógnia” a szigetországból.

Tegnap lapunk is beszámolt Leállt a teher- és légiforgalom - Káoszba fulladó angol karácsony 2020. December 21. 08:29 arról a káoszról, amelyet az új koronavírus-mutáció angliai felbukkanása és a légiközlekedés leállása okozott.

Hogy mi is történik arrafelé, hogyan kell elképzelni a légiközlekedést ezekben az időkben, azt mesélte el lapunknak egy Londonban dolgozó fiatal nő, aki a légizárlat előtti utolsó járattal érkezett Budapestre.

Nincsenek a helyzet magaslatán

„Mivel statisztikával dolgozom, tudom, hogy teljesen megbízhatatlan az az adathalmaz, amit a különböző országok közölnek, így azt sem lehet tudni, hogy Anglia tényleg olyan rosszul teljesít koronavírus-ügyben, mint ahogy a sajtóban látjuk, vagy egyszerűen csak becsületesen bevall mindent, miközben mások manipulálják az adatokat. Így nem tudni azt sem, hogy igaza van-e az arrogáns londoniaknak, akik folyamatosan arra panaszkodnak, hogy járványügyileg mennyire rosszul teljesít az ország” – mondja.

Kihalt londoni repülőtér – Nem lehet tudni, hogy tényleg ennyire rosszul kezeli a járványt Anglia, vagy csak őszinték.
Olvasói fotó

Elmondása alapján az ottani döntéshozók sincsenek a helyzet magaslatán:

„Bevallom, az elején valamennyire hitelesnek tartottam Boris Johnsont és kormányát, láttam a nehézségeket, és elfogadtam azt is, hogy a válságot konzervatív eszközökkel akarják megoldani. De ahogy az idő haladt, egyre inkább látszottak a gyenge pontok. Leginkább az, hogy minden intézkedést az utolsó pillanatban hoztak meg, vagy még ennél is később.”

Ezek szerint prevencióról alig volt szó, akkor szigorítottak, amikor már tarthatatlan volt a helyzet, például tele voltak a kórházak, és akkor is jellemzően kapkodó, átgondolatlan megoldások születtek.

Amikor néhány hónappal ezelőtt egy kicsit javulni kezdtek a számok, Londonban például kinyitottak a szállodák és az éttermek, majd gyorsan újra becsukták őket. És a lakosok sem túl szabálykövetők, láthatóan belefáradtak a korlátozásokba.

Van, amit jól csinálnak

Azt viszont el kell ismerni, hogy Johnson és csapata kiemelt figyelmet fordít a gazdaságra. Ezen a területen érezhetően átgondoltabb és hosszabb távú intézkedések születtek. A munkavállalók szempontjából a legfontosabb, hogy a kormány áprilisig kitolta a nehéz helyben lévő alkalmazottak 80 százalékos munkabér-támogatását, amelyet kellőképpen rugalmasra hangoltak.

A mutáció

Habár láthatóan még a szakemberek is a sötétben tapogatóznak, sokak szerint a laza hozzáállás és a város mérete is hozzájárult ahhoz, hogy pont itt jelent meg az új mutáció.

Bár már korábban is voltak esetek, a brit sajtó kb. egy héttel ezelőtt kezdett foglalkozni vele, először azt mondták, hogy nem lesz különösen gond, majd – jellemző módon – hirtelen bejelentették, hogy London különlegesen veszélyeztetett (4.) zóna, és többek között betiltották a nemzetközi utazást is. De hogy pontosan mit kell ezen érteni és hogyan ellenőrzik, azt nem lehetett tudni.

Feltorlódott kamionok Dover kikötőjénél. A londoniak belefásultak a járványba.
Sky News

Az emberek amúgy nem pánikolnak, annak ellenére sem, hogy kiderült, a franciák határzárja miatt gondok lehetnek az élelmiszerellátással.

Talán azért, mert a londoni családok már korábban felhalmozták otthon a karácsonyi készleteket.

A londoni amúgy sem egy pánikolós embertípus: elég nyugodtan vették tudomásul azt is, amikor Hitler több mint fél éven keresztül bombázta őket.

Az utolsó repülő Budapestre

„A jegyem eredetileg a két ünnep közé szólt, de amikor vasárnap eszkalálódtak az események, az országok egymás után jelentették be, hogy nem fogadnak angliai járatokat, gyorsan átírattam hétfő estére, és bíztam benne, hogy valahogy kislisszanok. Szerencsém volt, mert a magyar kormány éjfélig hagyott időt a budapesti repülők fogadására” – meséli.

Hétfőn este nem volt az a kimondott tömeg Gatwicken.
Olvasói fotó

A taxisofőr nem kérdezett semmit, és a meglehetősen kihalt Gatwick-repülőtéren sem volt semmilyen ellenőrzés, hogy ki és miért van ott.

Azért annyi affér volt, hogy hosszú várakozás után, közvetlenül a beszállás előtt, a kapunál közölték, hogy kizárólag magyar állampolgárok vagy budapesti lakcímmel rendelkezők szállhatnak fel a gépre.

A többiek maradnak Londonban.

Volt, aki sírva fakadt, nem értette, hogy EU-állampolgárként miért nem utazhat el, megjelentek a reptéri biztonsági emberek is, de a személyzet hajthatatlan volt, és hivatalos magyarázat sem hangzott el.

A gép végül kb. 60 százalékos foglaltsággal hagyta el Londont.

Budapesten sem volt az a fogcsikorgató szigor

Az egészségügyi ellenőrzés egyetlen gyors hőmérésből állt a Liszt Ferenc reptéren. A leszálló utasokat két részre bontották: üzleti és magánutasokra. A mi főszereplőnk a másodikba került, és kb. egy órán keresztül állt sorban, megannyi más utassal egy légtérben.

Tekintettel, arra, hogy mindenki Londonból érkezett, ami néhány óra múlva „blokád alá került”, ez nem tekinthető túlzott óvatosságnak.

Budapest, Liszt Ferenc reptér.
Olvasói fotó

Létezik Police.hu-n egy „Magyarországra történő belépést megelőző határátlépési adatközlés (előregisztráció)” nevű dokumentum, amelyet a konzulátus szinte kötelező jelleggel ajánl, de ami mégis teljesen feleslegesnek bizonyult, merthogy a – maszk nélkül ücsörgő – reptéri hivatalnokok közölték, az nem jó semmire.

Helyette helyben kellett kitölteni az űrlapot, amit aztán mobiltelefonba pötyögve ismét felvettek a rendszerbe.

Igaz, innen kezdve a rendszer hatékonyabb és simább, mint az angol, a karanténos plakáttól kezdve a mobil applikációig.

És most megkezdődik a 10 nap kötelező és érthető budapesti karantén, majd utána az annyira vágyott családi találkozó.

A mai adatok alapján egyébként úgy tűnik, hogy Magyarország talán kifelé megy a második hullámból, Átlépte a 10 ezret a vasi fertőzöttek száma 2020. December 22. 09:14 miközben Angliában újabb és újabb területeket sorolnak át a 4. zónába.

A szakemberek bíznak benne, hogy a vakcina hatásos az új koronavírus-mutáció ellen is.

Mi is bízunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra