„Azt szedik le az emberek, ami szép és ami nagy” - Hogyan kezdjünk gombázni?

Idén már ötször hoztak gyilkos galócát a szombathelyi piac vizsgálójához. Gyűjtési trükkök és tippek kezdőknek egy gomba-szakellenőrtől.

Néhány héttel, hónappal ezelőtt a szombathelyi vásárcsarnokban még sorok vártak a gombaszakértőre, most viszont szárazabb az időjárás, így sokkal csendesebb az iroda környéke.

Itt van viszont a látványos Gombák földjén vándorkiállítás, és ha minden igaz, nemsokára beindul az őszi gombaszezon is, ami bizonyára sokak fantáziáját megmozgatja, különös tekintettel az élelmiszerárakban.

Fiedler Rita gomba-szakellenőr az embernagyságú gyilkos galócák mellett fogadja szerkesztőségünk munkatársait, majd áttesszük székhelyünket a légyölő galócákhoz.

Gombák
Fiedler Rita: A légyölő galócát sokan összetévesztik gyilkos galócával. Valójában a 'mesegomba' nem halálos, 'csak' bódultságot, hányást és hasmenést okoz.
Mészáros D. Zsolt

Bizonyára sokan vannak, akik szeretnének gombát szedni, hiszen igencsak hasznos hobbiról van szó, csak nem tudják, hogyan álljanak neki.

A legelső lépés az legyen, hogy megismerjük azokat a gombákat, amit nagyon nem szabad felszedni. Ezek közül a legfontosabb a gyilkos galóca, ami halálos méreganyagot tartalmaz. Vannak más fajok is, de ez okozza a legtöbb tragédiát. Fontos, hogy legyen egy jó kosarunk, zacskóban, táskában a gombák befüllednek, hamar bomlásnak indulnak, illetve egyéb tároló eszközeink, hogy külön gyűjtsük azokat a gombákat, amiket nem ismerünk.

Aki abszolút kezdő, annak célszerű minden gombafajt külön gyűjteni, és utána elvinni bevizsgáltatni. De amúgy is célszerű kevés fajjal kezdeni, mondjuk a tinórufélékkel, aztán ahogy bővül a tudás, úgy bővíteni a gyűjtést. Magyarországon egyébként meghökkentően sok, mintegy 3-5 ezerféle gombafaj él, szóval egy darabig eltart a tanulás.

A gyilkos galóca mellett mire kell még nagyon vigyázni?

A fenyves sisakgombának a gyilkos galócához hasonló a méreganyaga, és vannak olyan kisméretű őzlábgombák is, amelyek szintén amatoxint tartalmaznak. Az utóbbival én még nem találkoztam itt, de fenyves sisakgombát már hoztak bevizsgálásra.

Gombák
A gyilkos galócát legkönnyebben a fehér hármasról lehet felismerni, azaz a nagy fehér bocskora, fehér gallérja és lemezei vannak. Ehhez jön az olivazöldes, sárgás – vagy fehér – kalap és a kígyóbőrszerű mintázat a tönkön. Ha erre odafigyelünk, már olyan nagyon nem hibázhatunk.
Mészáros D. Zsolt

Gyilkos galócát milyen gyakran szednek az emberek?

Az idén már öt alkalommal találkoztam vele, és minden esetben galambgombával tévesztették össze. De jellemzőbbek azok az úgynevezett rövid lappangási idejű mérgezések, amelyek „csak” gyomor és bélrendszeri tüneteket okoznak. A gyűjtők például gyakran szednek világító tölcsérgombát, mérgező csiperkéket, amelyek leginkább kellemetlenséget okoznak, de akár kórház is lehet a vége.

Amikor a lelkes laikusok elmennek gombát szedni, mennyi rossz gombát szednek össze?

Általában a felét ki kell dobni, amikor szezon van, akkor 7-8 nagy kukászsák is megtelik naponta. Az a baj, hogy azt szedik le az emberek, ami szép és ami nagy. Ezek közül pedig szép számmal vannak olyanok, amelyek nem fogyaszthatók. Illetve nagy mennyiségeket, idős példányokat is gyűjtenek, melyek a nem megfelelő tárolás miatt összezsúfolva megpenészednek. Hiába ehető egy faj, ha már romlásnak indult, fogyasztásra alkalmatlan. A kevesebb több elve itt is érvényesül

Vannak már olyan mobiltelefonos applikációk, amelyek segítenek a felismerésben?

Vannak, de nem igazán hatékonyak, mert a gombáknak nagyon változatos a megjelenésük. Szerintem még mindig a szakkönyvek a legjobbak, de az alapfokú tanfolyamok és a vezetett gombatúrák is nagyon hasznosak tudnak lenni.

Itt Vas megyében merre érdemes elindulni?

Ha szezon van, akkor gyakorlatilag bármerre, de az évszakok valamennyire meghatározhatják a helyszínt. Tavasszal például inkább az akácosokban, réteken, legelőkön, később a tölgyesekben, vegyes erdőkben, ősszel inkább a fenyvesekben érdemes nézegetni.

Amikor valaki gyakorlott gombagyűjtő lesz, akkor is érdemes megmutatni valakinek a „termést”?

Szerintem igen. Elég egyet téveszteni, hogy gond legyen belőle.

Mi a leggyakoribb hiba, amit e kezdő gyűjtők elkövetnek?

Egyike az, amit az elején mondtam, hogy érdemes külön gyűjteni a különböző fajokat, mert ha egy halálosan mérgező van közöttük, akkor minden megsemmisítésre kerül. Az is gyakran előfordul, hogy bevizsgálásra nem az egész gombát hozzák be, hanem egy darabját, mondjuk a kalapot, amiből nem biztos, hogy teljes pontossággal meg lehet állapítani, hogy melyik fajról van szó, hiszen fontos határozóbélyegek hiányoznak.

Többször előfordul, hogy a gyűjtés egy részét hozzák csak be, mondván, a többi ugyanolyan otthon van, vagy azt már ismerik. A szakellenőr azért vállalja a felelősséget, amit a vizsgálóban lát. Sem képről, sem elmondás alapján nem határozunk. Érdemes minden tételt bemutatni. Sokan hozzák földesen, avarpapuccsal a gombát, ami szintén probléma, érdemes ezektől a szennyeződésektől még az erdőben megszabadítani.

Ez ugyanolyan fontos, mint ahogy az otthoni megfelelő tárolás is. Hűtőbe kell tenni őket, szellősen elhelyezni a tárolóedényben. Amint lehet, elvinni őket ellenőrzésre, és a fogyasztással vagy a feldolgozással sem szabad sokat várni.

Gombák
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Vannak olyan gombák, amelyeket nem szedünk le, pedig ehetők?

A galócaféléktől – érhető módon – eléggé ódzkodnak az emberek, pedig vannak ehetők is közöttük. Ilyen például a piruló galóca, amiből elég sok van errefelé, és mivel nem szedik, gyorsan és sokat be lehet gyűjteni belőlük, például az Őrségben.

Ez arra emlékeztet, hogy mikor gyerek voltam, apuval rengeteg keserűgombát találtunk a góri erdőben, mert a Vas megyeiek nem szedték le, nálunk Baranyában viszont csemegének számított.

A keserű gombát elő kell főzni és leönteni róla a főzőlevet, aztán mondjuk juhtúróval és szalonnával megsütni. Vas megyében még ma is kevesen fogyasztják. De több más olyan gomba is van, amely valamiféle előkezelést igényel, ilyen az előbb említett pirulógalóca is.

A klímaváltozás érzékelhető a gombák esetében?

Természetesen. Nagyobb számban vannak jelen melegkedvelő fajok, mint például a védett császárgalóca. Aggasztóbb, hogy megjelentek olyanok is, amelyek korábban inkább mediterrán területeken éltek, mérgezők és könnyű összetéveszteni őket már régebb óta itt élő ehető gombákkal, ilyen a körteillatú tölcsérgomba. Invazív fajok is érkeztek, például a tintahalgomba, amely nagyon látványos, de nem ehető, ráadásul dögszaga is van. Mondjuk ezért nem is szedik.

Ez a kiállítás meddig lesz itt a szombathelyi vásárcsarnokban?

Szeptember 24-ig, addig fogadunk óvodás, kisiskolás és nyugdíjas csoportokat, akiknek tematikus vezetést is tartunk. Szeptember 22-én nyílt nap lesz, akkor egész nap várjuk az érdeklődőket egészen este 6 óráig.

Még mindig ingyenes Szombathelyen a gombavizsgálat?

Igen, hétköznapokon – hétfő kivételével - reggel 6 és 10 között vagyunk nyitva, hétvégén pedig 5 és dél között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?