Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá

A család felháborodott, a bank szerint mindent törvényesen csináltak.

A férj halála után jött a meglepetés: a bank zárolta a feleségével közös számláját, így most a rezsi kifizetése is gondot jelent.

Olvasónk édesapja április 1-én koronavírus-fertőzés miatt elhunyt. Édesanyjának közös lakossági számlája volt az elhunyt férjjel. Az egyik szombathelyi bankfiók volt a számlevezető.

Meglepetés a bankban

Néhány nappal a haláleset után a netbankban vették észre, hogy a számlán lévő pár tízezer forint eltűnt. Másnap bementek a bankfiókba, ahol közölték, hogy az apa halála miatt az összeget hagyatéki számlára utalta át a bank; erről viszont nem értesítették őket. Ráadásul csak akkor férhetnek hozzá a pénzhez, ha lezajlik a hagyatéki eljárás.

Így viszont nem tudják elutalni a közüzemi számlákat, mert azokra tették félre a pénzt a számlán.

A banki ügyintéző tanácsára a helyszínen lemondták a közüzemi utalásokat, és meg akarták szüntetni a bankszámlát. Ezt viszont az ügyintéző nem tehette meg, mert kiderült, hogy a számlán van némi A-hitel, a bank viszont arra kiadta a járványhelyzet miatt bevezetett törlesztési moratórumot. Erről sem értesítették őket.

Szinte semmiről sem értesítették a családot

Az ügyintéző szerint a moratóriumból ki lehet lépni, de - kérdezi olvasónk -, hogyan lépjenek ki valamiből, aminek a létezéséről sem tudtak.

Mint olvasónk írja, teljesen letaglózva jöttek ki a bankból, és elkönyvelték, hogy arra a kis összegre keresztet vethetnek.

Minden szabályos?

Megkerestük az említett bank központját, és feltettük kérdéseinket. A válasz szerint mindent szabályosan intéztek, a hagyatéki számlára utalást például törvény írja elő.

Azt írják, a bank hivatalos oldalán részletes tájékoztatók érhetők el, de az aláírt bankszámlaszerződés is tartalmazza ezeket a szabályokat. Azzal, hogy aláírták a szerződést, ezeket a szabályokat is elfogadták - írja a bank.

Az A-hitelre kiadott törlesztési moratóriumnál sem volt mérlegelési és döntési joga a banknak, a törvény azt írja elő, hogy minden szerződésre ki kellett terjeszteni a moratóriumot. A szerződő félnek viszont joga van annak felfüggesztését kérni, a moratórumról egyébként a havi számlaértesítőkön részletesen beszámolnak. Illetve, erről is tájékozódhatnak a bank online oldalán.

Olvasónknak egyúttal kifejezték részvétüket, és jelezték, hogy panaszt tehet a bank oldalán, és azt ki fogják vizsgálni.

A banknak küldött kérdéseink és a bank válaszai

Miért utalták át a hagyatéki számlára az ügyfél értesítése nélkül a számlán lévő összeget?

A bank a Polgári Törvénykönyvről szóló 2014. évi V. törvény örökléssel kapcsolatos rendelkezései, valamint az ügyféllel fennálló Pénzforgalmi Keretszerződés alapján járt el. Ezen túlmenően a számlatulajdonos halála esetén az öröklés során alkalmazott eljárásról a bank ügyfelei a hitelintézet honlapján is tájékozódhatnak.

A részletes tájékoztató dokumentumok itt , itt és itt érhetők el.

A hagyatéki számlára utalást a törvény írja elő, vagy a bank önként döntött így?

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2014. évi V. törvény rendelkezik az öröklés szabályairól, valamint a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvényt kell alkalmazni.

Milyen, a lakossági számlával kapcsolatos ügyekről értesíti a bank az ügyfeleket, és ezt milyen módon teszik meg?

A számla túlélő társtulajdonosa részére postai úton a bank levelet küld az elhalálozás miatti elkülönítésről.

Az ügyféllel kötött bankszámlaszerződés és az annak elválaszthatatlan részét, azzal egységes egészet képező, mindenkor hatályos a Pénzforgalmi szolgáltatásról szóló Üzletszabályzat, valamint a lakossági bankszámlákról, betétekről és a Folyószámlahitelről – Fizetési Számlák Üzletszabályzat tartalmazza, amelyet az ügyfelek a szerződéskötést megelőzően megismernek és kifejezetten tudomásul vesznek és a bank honlapján bármikor elérhetnek.

Milyen, a lakossági számlákkal kapcsolatos ügyintézésre van joga a banknak a számlatulajdonos jóváhagyása nélkül?

Az elhalálozással kapcsolatos, elhunyt tulajdoni részének megfelelő összeg elkülönítésére a szerződő felek a szerződés aláírásával a hozzájárulásukat megadták.

Bővebben: Az ügyféllel kötött bankszámlaszerződés és az annak elválaszthatatlan részét, azzal egységes egészet képező, mindenkor hatályos a Pénzforgalmi szolgáltatásról szóló Üzletszabályzat, valamint a lakossági bankszámlákról, betétekről és a Folyószámlahitelről – Fizetési Számlák Üzletszabályzat tartalmazza, amelyet az ügyfelek a szerződéskötést megelőzően megismernek és kifejezetten tudomásul vesznek és a bank honlapján bármikor elérhetnek.

A törlesztési moratórium elrendeléséről milyen módon döntöttek? Miért nem értesítették erről az ügyfelet?

A törlesztési moratóriumról 2020. március 18-i hatállyal a 2020. évi LVIII. törvény, majd 2021. január 1-vel a 2020. évi CVII. törvény rendelkezett, olyan módon, hogy a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján a már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök a törvény erejénél fogva a moratórium hatálya alá kerültek, a banknak e tekintetben nem volt döntési jogosultsága.

A törvény azonban az ügyfeleknek azt a jogát nem korlátozta, hogy, ha nem kívánnak a moratóriummal élni, akkor erre irányuló nyilatkozatot tegyenek és a törlesztési kötelezettségüket továbbra is szerződésszerűen teljesítsék, a nyilatkoztat megtételére a bank több csatornán is lehetőséget biztosít.

A moratóriumról az ügyfelek a havi számlakivonaton folyamatosan értesítést kapnak, illetve figyelemfelhívó tájékoztatás formájában az OTP Bank honlapján információhoz juthatnak. Emellett bármely kérdés, kérés esetén személyesen bármelyik fiókban, illetve telefonon a bank munkatársai rendelkezésre állnak.

A fizetési moratóriummal kapcsolatban részletes információk találhatók a bank honlapján. Ha a felek eltérően nem rendelkeztek, általánosságban elmondható, hogy a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök esetében 2021. június 30-ig nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteit, a bank a moratóriumban részt vevő ügyfelénél leállította a beszedést.

Az OTP Bank a fizetési moratórium részleteiről ezen az oldalon nyújt tájékoztatást.

A részletes információkat tartalmazó tájékoztató itt tekinthető meg (a tájékoztató a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényen alapul):

Etikusnak és ügyfélbarátnak tartják az olvasónk által leírt banki intézkedéseket?

A Bank a vonatkozó törvényi előírások és az ügyféllel fennálló bankszámla szerződés alapján jár el. A többtulajdonosú bankszámlaszerződés megkötésekor a számlatulajdonosok hozzájárultak ehhez az intézkedéshez, melynek célja az elhunyt számlatulajdonos hagyatékának megóvása.

Őszinte részvétünket fejezzük ki ügyfelünk családjának. Az OTP Bank a konkrét eset kapcsán a banktitok szabályokból adódóan nem tud további információt adni, de amennyiben ügyfelünk a honlapon jelzett lehetőségek egyikén keresztül az OTP Bankhoz fordul, az ügyet kivizsgáljuk és részére felvilágosítást adunk. Az OTP Bank minden panaszbejelentést egyedileg vizsgál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra