És mit csináltatok Bécsben? – Kimentünk az egyik dunai szabadstrandra

Az osztrák főváros egyik kevésbé ismert arcát ismertük meg. Élménybeszámoló árakkal és tippekkel.

Ott hagytam abba a bécsi Donauinselfestről szóló nem túl lelkes beszámolómat Miközben Szombathelyen Korda György hintette a kultúrát, megnéztük, mi történik a bécsi Dunasziget fesztiválon 2023. June 26. 19:01 , hogy elég volt belőle egy este, és helyette más programok után néztünk.

Ezek között volt egy strandolás is.

Még valamikor a koronavírus-járvány előtt mentettem le egy cikket, amely azzal foglalkozott, hogy Bécs mennyire bővelkedik természetes vizekben, és hogy milyen sok természetes vizű strand található a város területén.

Így aztán amikor vasárnap reggel nyári erővel süt a nap, irány az Öreg-Duna. Ez gyakorlatilag egy holtág, vagy inkább egy 8 kilométer hosszú tó, ami a nagy Duna szabályozása után maradt a városban a 19. század végén.

Bécs, strand, fürdés, Duna, Öreg-Duna
Józing Antal

Most leginkább sport- és pihenőövezet, családi házakkal, nyaralókkal, stégekkel, vitorlásokkal, vendéglátóegységgel és strandokkal.

Mi a Róma tér (Romaplatz) nevű partszakaszt néztük ki, egyrészt mert viszonylag közel van a 6-os metró megállójához (Neue Donau), másrészt mert ingyenes. Sokkal többet nem is tudtunk róla.

A szabadstrand egy kerítéssel körülvett jókora terület, kapui vannak, de nyitottak. Amikor délelőtt 10 után odaérünk, még vígan találtunk helyet a fák alatti árnyékban.

Bécs, strand, fürdés, Duna, Öreg-Duna
Az infrastruktúra nincs túlpörgetve
Józing Antal

Az infrastruktúra nincs túllihegve, a balatoni strandok többsége ennél jóval puccosabb. Van egy ingyenes nyilvános vécé, egy kínai büfés és egy Anker-büfé a bejárattól nem messze. A fű sem az a kimondott pázsit, és láthatóan nem nyírják minden nap. Öltözők nincsenek, a ruhacserét mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja, az osztrákok alapból nem túl szégyenlősek. A tisztasággal nincs probléma.

Mivel az Öreg-Duna egy állóvíz, így nyáron egész kellemesen felmelegszik, valahol 25 fok körül lehet. Még sincsenek túl sokan a vízben.

Bécs, strand, fürdés, Duna, Öreg-Duna
Nincsenek sokan a vízben
Józing Antal

Ennek egyik oka a part, amely nem nagyon hasonlít az olasz vagy horvát strandokra, kis lejárók vannak, ahonnan a kavicsokon át lehet belegyalogolni a vízbe, úszni kicsit, esetleg dobálni a labdát, aztán kijönni.

De a többség láthatóan nem is a víz miatt van itt. Családok, barátok, nagyobb társaságok ülnek az asztaloknál, fekszenek a nyugágyakon és a pokrócokon. Sokan kerékpárral érkeznek, mások SUP-okat eresztenek a vízre.

Nagyon sok a szláv beszéd, de vannak itt jócskán bécsiek is, és láthatóan (hallhatóan) népszerű a hely a külföldi egyetemisták körében.

Szinte mindenki étellel, itallal érkezik, vannak egészen komoly piknikkosarak is.

Nekünk persze semmink nincs, így megnézzük a büfét. Ahogy egész Bécs, úgy a strandbüfé árai is a magyar átlag felett vannak, de már jóval kisebb a különbség, mint néhány évvel ezelőtt. Sőt, néha megegyezik a magyarral. Egy adag sült krumpli 3,60, a csevapcsicsa 11, a bolognai spagetti 7,8 euró.

Bécs, strand, fürdés, Duna, Öreg-Duna
Bécsi strandárak 2023-ban
Józing Antal

Ebéd után újabb vendéghullám érkezik, most már sokkal nehezebb lenne árnyékos helyet találni, a látvány hasonló a Balaton-parthoz, csak jóval kevesebb a túlsúlyos ember és a hangulat is más, valamivel csendesebbek és nyugisabbak a vendégek.

Amikor öt óra felé eljövünk, még gyakorlatilag teljes a létszám a gyepen, egy társaság azonnal lecsap az árnyékunkra, mi meg nézegetjük a megpirult vállunkat.

Bécs, strand, fürdés, Duna, Öreg-Duna
A lazulás a lényeg - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az nyilvánvaló, hogy egy szabadstrandért nem éri meg elmenni az osztrák fővárosba, de ha valakinek úgy jön ki a lépés, érdemes fontolóra venni, mert volt akkora élmény, mint Ferenc József és Sissi hitvesi ágya a Hermes-villában Húsvéti kirándulás a szomszédba - Soha nem láttam még ekkora különbséget Bécs és Budapest között 2023. April 12. 18:56 , hogy ezzel a béna hasonlattal zárjam az élménybeszámolót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek