Benne lenni a tévében? Inkább ne! – Az elmúlt évek legnagyobb tévés bukásai

Akad olyan is minden idők leggázabb tévés bukásai között, amiben még a meghívott sztárok sem értették, hogy pontosan mit kellene csinálni.

„Csak jó műsort lehet parodizálni, mert a rossz műsor maga a paródia”

– mondta korábban egy interjúban Gálvölgyi János , aki számtalan tévéműsort figurázott ki.

Idén 25 évesek a kereskedelmi tévék, és hát, akad olyan produkció mind az RTL, mind pedig a TV2 oldalán, amit nem szívesen emlegetnek különböző visszaemlékezéseken (és ezeknek még Friderikusz Sándorhoz sincs sok közük Vágó és Friderikusz nélkül ünnepelte születésnapját a TV2 September 07. 14:45 ).

A következőkben olyan tévés műsorokat idézünk fel, amelyekre gigászi mennyiségű pénzt szórtak ki a tévék saját nézőik szórakoztatására, de ahogy ez majd látszik, nem mindig borítékolható a siker.

Tébolygó

Az 1999 őszén az RTL klubon megjelent vicces játék Novák Péter vezetésével került képernyőre, ami igen bonyolult logikai feladatot adott azoknak, akik a Dáridó helyett ezt választották.

A bonyolult szabályokat – melyek elmagyarázásával meg sem próbálkoznék – pedig nemcsak a drága nézők, hanem – tessék megkapaszkodni – a játékosok sem értették, ezt mutatja az egyik, későbbi bakiparádéban leadott felvétel is.

Se a játékosok, se a készítők nem értették, hogy mit kell csinálni

A műsor kapcsán csak annyit érdemes még megemlíteni, hogy itt tűnt fel először az RTL klub képernyőjén Zámbó Jimmy, aki Árpa Attila könyvének állításai szerint azért fogadta el a meghívást, mert elege lett abból, hogy Lajcsi mellett a TV2-n csak második lehet. Az adást egyébként Jimmy a sztárok között megnyerte, Árpa szerint ezen apropóból csináltattak egy koronát az énekesnek, ami évekig az egyik legtöbbet hivatkozott kép lett a királyról.

Benne leszek a tévében!

2005 egyértelműen a béna produkciók és bukások éve volt az RTL klubon. Az ekkor indult műsorok (a Győzike showt leszámítva) jó része ugyanis annyira gyenge nézettséget szállított, hogy hamar lekerültek a képernyőről.

Az internetnek hála, Robika produkciója megmaradt az örökkéválóságnak

2005 egyik ilyen "gyöngyszeme" volt a Benne leszek a tévében! , melynek Hajós András volt a műsorvezetője. A tehetségtelen tehetségeket bemutató showban egy háromtagú zsűri ( Lilu, Komár László és Bartha Bandika ) próbáltak meg értékelni az értékelhetetlen, sőt, néhol extrém mértékben ciki produkciókat.

A műsor koncepciója mai szemmel nézve is szánalmas, nézettsége pedig annyira rossz volt, hogy az RTL klub idő előtt le is vette a képernyőről.

2005-ben egyébként mi is írtunk a műsor szombathelyi szereplőválogatásáról, amit itt lehet Benne leszek a TV-ben Hajós Andrással 2005. January 31. 09:51 visszaolvasni.

"Én kilenc adást írtam alá, ezeket már felvettük. Kezdetkor már mondtuk, hogy nem feltétlenül folytatódik a műsor szeptemberben. Viszonylag magas volt a nézettsége, semmiképp nem volt bukás"

- mondta akkor Hajós akkor az Origonak , és bár folytatás nem készült, az abban leadott produkciókból nemcsak az internet népe, de az RTL is tudott táplálkozni évekig.

Szellemvasút

Szintén 2005-ben készült a politikai kabaré műfajának egyik utolsó mellékterméke, a Szellemvasút , amiről talán jobb nem is sokat beszélni. A viccesműsor kategória egyik, méltán elfeledett darabjában politikusokat szinkronizáltak, hogy azok arról beszéljenek, például, mi van Majkával, és mikor költözhet be Orbán Viktor a Való Világ villájába.

A műsor első és egyben utolsó adása

A Váncsa István vezette műsor mindössze egyetlen adás után bukott meg, az első adás után Kolosi Péter az Indexnek elmondta: Nem volt sikeres a műsor, és ezt tudomásul kellett vennünk. (...) Most rá kellett jönnünk, hogy jobb gyorsan abbahagyni, mint tovább próbálkozni, erőltetni.

Váncsa István egyébként maga is elmondta, hogy megkönnyebbülés volt számra a műsor bukása, hiszen "nem kellemes, amikor az ember nem mer kimenni az utcára" .

Vitriol

Persze nemcsak az RTL klub háza táján találni nagy tévés bukásokat, van néhány TV2-ős produkció is, amit a vezetők jó mélyre dugtak el az archívumban. Ilyen a 2000-ben indult Heti Hetes-koppintás is, a Vitriol .

Miután kiderült, hogy az 1999-ben elindított Heti Hetes nagyobb ellenfél lesz, mint ahogy azt a TV2 várta, az akkoriban Pintér Dezső által vezetett tévé egyszerűen fogta, és az alapkoncepciót lenyúlva csinálta meg a műsor Róna utcai változatát.

Hamar nagy bukás lett a TV2-es Heti Hetes

Míg az RTL-es műsor többnyire csak férfiakkal dolgozott, addig ennek a műsornak az volt a különlegessége, hogy szinte csak nők kaptak benne szerepet. A talkshow háziasszonya Jakupcsek Gabriella volt, aki olyan hölgyekkel osztotta meg viccesnek szánt, de egyáltalán nem poénos gondolatait, mint Kánya Kata, a PaDöDő lányok , a Nők Lapja akkori főszerkesztője, Zétényi Lili, Udvaros Dorottya és Voith Ági .

Az ellen Heti Hetes viszont abszolút nem jött be a nézőknek. A nézettségnövelés érdekében a TV2 össze-vissza pakolgatta a műsort, de ami ugyebár bukásra van ítélve, azon már nehezen lehet segíteni. Később a TV2 próbálkozott még a gagyi Heti Hetes utánzatokkal, ilyen volt a Lucifer és a Buzera , de mindegyik ilyen jellegű műsor a TV2-nél a süllyesztőben végezte.

XXL

Kicsit későbbre nyúlva, a TV2 2008-as őszi etapjának legfelemelőbb produkciója kiérdemelte már a Minden Idők Leggázabb Bukása díjat, amit kevesebben néztek, mint Fásy Ádám bikicsunáj-éneklését a hollók között.

Kovács Áron sem lehet büszke itteni szereplésére

Az XXL -ről egyébként annyit érdemes tudni, hogy az egész adás alatt a két műsorvezető, Kern András és Kamarás Iván azon "poénkodtak" , hogy mennyire béna, és nézetlen volt a csatorna az azt megelőző években, de most, aztán MOST, tényleg minden megváltozik. Ennek jegyében még Kovács Áront is bevetették, aki egy poénosnak szánt nótát is elénekelt, élőben.

A műsor miatt egyébként felszámolta a TV2 az összes szórakoztató műsorát, az Irigy Hónajmirigy show -t, valamint a Bagi-Nacsa páros műsorát is, és az érdemi részeket beletömködte ebbe a műsornak se nevezhető valamibe. Ajánlom mindenki figyelmébe az első adást, mert, hát ugye, az internet nem felejt...

Az egyetlen adás összességében sem volt jó

"odamegyek, aztán végetek lesz, mint a Twin Peaksnek"

- hát, pontosan így lett (csak épp Fábry, az RTL-es Esti Showder házigazdája nem ment oda), mint ahogy az a comment:com akkori cikkében olvasható.

Az XXL egyébként egyetlen adást ért meg. Az élőben jelentkező műsor több százmillió forintba került adásonként, ami egyáltalán nem közelítette meg a konkurens Esti Showder nézettségét, sőt.

Star Academy

A lista végén természetesen helyet kapott a TV2 utóbbi éveinek legnagyobb pénzkidobása, a Star Academy . A Majka és Ördög Nóra által vezetett showra ráépítette majdnem a teljes 2016-os őszi szezonját a TV2, pedig - mint ahogy az már gondolható volt - a reality és a zenés showműsor ötvözete országos kereskedelmi tévén nem vonz tömegeket.

A műsor szereplői tehetségileg igen, reality szereplőként viszont már nem voltak annyira jó karakterek, ami jól látszódott már az első, élő adás alatt is.

A TV2 történetének legnagyobb bukása lett a Star Academy

Ennek eredményeképp az egyszerre két csatornán futó napi műsor rögtön rosszul indított, végül pedig a TV2 úgy döntött, a milliárdos produkció napi, reality összefoglalóit kényszerből leveszi, aztán – nem túl nagy meglepetésre – az akkorra már Andy Vajna tulajdonában lévő csatorna, hogy ritka rossz nézettség miatt egy hónappal korábban befejezi a showműsort, ami aztán szép csöndben el is tűnt a föld színéről.

Mint látszik, a néző nem a csatornák alapján dönt arról, hogy mi az, ami jó és mi nem. Az viszont egyértelmű, hogy lehet bármennyire is drága és nagy előkészülettel járó egy produkció, ha az alapjaiban nem jó, akkor csinálhat vele bármit a kereskedelmi tévé bármelyik vezetője, az nem lesz jó, és a kutya nem lesz rá kíváncsi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra