„Beszélgetünk, mintha semmi baj nem lenne” - Egyre több fiatal pár él szexmentes házasságban

De mi ennek az oka? Egyáltalán, mikor számít egy házasság szexmentesnek.

Még mielőtt nagyon belelendülnénk, gyorsan tisztázzuk, mit értünk szexmentes kapcsolat alatt. Nos, nyilván azt, amikor egyáltalán nincs szex. De a BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint annak számít már az is, ha az együttlétek száma kevesebb, mint évi négy. De a szigorúbb megközelítés ebbe a kategóriába sorolja azokat a párokat is, akiknél évi tíz alatti ez a szám.

A testi kapcsolat nélküli együttélés persze nem új, de míg korábban ez az idősebb, jellemzően 50 év feletti párokra volt jellemző, mára egyre több negyvenes, harmincas, sőt húszas évei végén lévő házaspár él „plátói” kapcsolatban.

Pont azok, akik szexuális aktivitásának elvileg pont a csúcson kellene lennie.

Egy 2021-es brit felmérés alapján a házasságban élő felnőttek közül az Y-generációsok negyede vallotta be „a szexuális vágy hiányá”-t, és hasonló eredményre jutott egy amerikai tudományos magazin is, amely már a kamaszok csökkenő szexuális aktivitását is pedzegeti.

De nem kell a tengerentúlra menni példákért.

A Népszava „Lankad a magyar libidó, haladunk a szexmentes jövő felé” című cikkében szűk egy évvel ezelőtt megszólaltatott egy magyar szexológust, aki arról beszél, hogy Magyarországon is egyre több a szexmentes házasság, egyre többen fordulnak ezzel a problémával szakemberhez.

„Már a kifejezetten fiatal pároknál is megjelenik, hogy nincs vagy nagyon alacsony a szexuális vágy és érdeklődés egymás iránt”

- nyilatkozta a lapnak a Benke Valéria, aki egy teljes könyvet (Szexből is megárt a kevés) szentelt a témának.

Nemcsak a szex, de annak intimitása is hiányzik sok fiatal párnak
Pixabay.com

A Reddit közösség portálon egy külön csoport szerveződött a téma köré, és láthatóan sokan követik az itt megjelent tartalmat.

Főleg azok írnak ide, akik a „halott hálószobát” problémának érzik.

„A gyerekek már ágyban vannak, mi csináljuk a házimunkát. Beszélgetünk, mintha semmi baj nem lenne. Három hónapja szexeltünk utoljára.”

Mások az intimitás hiányát panaszolják:

„Azt hiszem, szakítani fogok. Már mindent megpróbáltam, beszélgettünk is róla, azt is megígérte, hogy elmegy orvoshoz, de nem lett belőle semmi, minden maradt a régi. Boldogtalan vagyok és nagyon hiányzik az intimitás

– írja egy 21 éves lány, aki négy éve van együtt a fiújával.

De ez a bejegyzés is lényeglátó:

„Miért olyan nehéz megértetni, hogy ez nem csak a szexről szól. Az intimitást akarom, a vágyat, azt az érzést, hogy kívánnak, hogy én vagyok az egyetlen a világon, aki "oltani tudja a szomjadat".

A bejegyzések jellemzően fiataloktól érkeznek. Van, aki csak konstatálja a helyzetet, van, aki tanácsot szeretne, és van, aki már feladta.

Arról viszont kevés szó esik, hogy mi a jelenségre a magyarázat.

A BBC által megszólaltatott szakértő először azokat az okokat sorolja, amelyek minden korosztályra érvényesek:

 • Az eltérő erősségű vágyak. Az nem ritka, hogy partnerek más intenzitással élik meg a testiséget, és az sem, hogy különböző gyakoriságot tartanak optimálisnak. Csakhogy ilyen esetekben a különbség idővel azt is eredményezheti, hogy a többet kezdeményező fél elbizonytalanodik, miközben a másikon eluralkodik a bűntudat.
 • A testi és a lelki problémák gyakorlatilag automatikusan csökkentik a szexuális együttlétek számát.
 • Túlhajtott életmód, sok munka, gyereknevelés stb.
 • A tapasztalatok szerint nem használ a szexualitásnak, ha nem beszélnek róla egymással a partnerek.
 • Csakhogy a fentiek nem adnak magyarázatot arra, hogy miért a fiataloknál bukkan fel sűrűbben a probléma. Úgyhogy még egy adalék szükséges képlethez, amit nem is kell nagyon keresgélni. Úgy hívják, hogy

  STRESSZ.

  A stressz minden formája csökkenti a libidót, és az Y-korosztálynak (születés kb. 1980–1994) ebből jócskán kijutott.

  Például a szülővé válás soha nem volt könnyű, de ők e téren is soha nem tapasztalt magas elvárásokkal néznek szembe. Akinek nincs gyereke, annak ott van az egyre nehezebben megoldható lakhatás, amire az utóbbi években hozzájött a világjárvány.

  És ami talán még ezeknél is nyomasztóbb: a munkahely. Talán soha nem volt olyan generáció, amely olyan sokat dolgozott, mint az „ezredfordulósok”. Valamikor a gazdasági válság környékén álltak munkába, és mindig volt valami, ami miatt hajtani kellett, ha mást nem, akkor a technológiai váltást kellett követniük.

  Minden felmérés azt mutatja, rengeteg munkamániás van közöttük.

  Nem csoda, hogy estére már nem sok kedvük van a lepedőakrobatikához.

  És mindennek tetejében ott van a közösségi média és az internet. Az előbbi elidegenít és elbizonytalanít, az utóbbi pedig eláraszt pornóval, ami jóval egyszerűbb kielégítést nyújt, mint egy hús-vér partner.

  Az utóbbi jelenség már a fiatalabb, tízen- és huszonéves korosztály szexuális életét is befolyásolja, így majdnem biztos, hogy a téma a jövőben is előkerül.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tudtad-e?