Új tárgyakkal gazdagodik a szombathelyi Sissi-kiállítás

Van, amelyet most láthat először a nagyközönség.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk Megnyílt Szombathelyen a Sisi-kiállítás, hamarosan eddig még soha nem látott relikviák is érkeznek 2022. March 24. 20:21 , márciustól Szombathelyre is megérkezett az eddig Szegedet illetve Budapestet bejárt, nagy népszerűségnek örvendő Sissi - Királyné feketén-fehéren című kiállítás.

Az augusztus 28-ig megtekinthető tárlat megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László már elárulta, hogy Németországból nemrég újabb „csemegéket” sikerült beszereznie az intézménynek, amelyek közül most néhányat a nemrég rendezett bemutató után elhoztak Szombathelyre.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
A rendkívül értékes tükör még a fémládában, amiben érkezett

Ma délelőtt egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a két új darabot, amelyet mától bárki megtekinthet a Savaria Múzeumban. A műtárgyakról L. Simon László elmondta, három tárgyat sikerült Münchenben egy árverésen megszerezni, ebből kettő most a kiállítás keretében látható, míg a harmadik tárgy, Sissi ellene tervezett merénylet közben viselt kesztyűje Budapesten augusztus végéig nézhető meg.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
Kollár Csilla mutatja be

A főigazgató elmondta továbbá, hogy szeretné, ha a kiállítás a nyári hónapokra - a két új tárgynak köszönhetően - új lenületet kapna, és azok is visszajönnének, akik egyszer már megcsodálták a királyné relikviáit.

Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, eddig ötezren látogatták meg Szombathelyen a kiállítást, amelyre a következő hónapban több tematikus program is épül majd, többek között már szombaton, a Múzeumok Éjszakáján Egyetlen jeggyel szinte az összes Múzeumok Éjszakája-programra bemehetünk Szombathelyen 2022. June 20. 17:43 is.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
Csak lassan, óvatosan. Saját vitrinjébe helyezik a tükröt.

Csapláros Andrea múzeumigazgató a kiállítás kapcsán hangsúlyozta: nagyon ritka az, amikor idő közben frissítik a tárlatot, és kitért arra is, hogy nagy örömükre nemcsak a 70-80 éves korosztály nézi meg a Sissi-relikviákat, hanem gyerekek is, több iskolás csoport is jött már látogatóba, és a nyár folyamán erre még lesz lehetőség.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
Teljes pompájában

A tárgyakat Kollár Csilla a kiállítás kurátora csomagolta ki és mutatta be. Előbb a piperetükröt, amely neokrokkokó stílusban készült 1672 és 1888 között, valószínűleg Joseph Karl műhelyében (erre utal a tükrön látható monogram). Látható rajta Erzsébet királyné logója is, amelyen egy császári korona is van, ami arra utal, hogy a császári rezidencia számára készülhetett. A hátulja fából van, erre került az ezüstből készült vésett tükör, melyen virágminták is láthatók, ami a korszakban nagyon kedveltnek számított.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
Csapláros Andrea, Horváth Soma, Kollár Csilla, L. Simon László

A második tárgy egy ékszer, melyeket a királyné nem nagyon kedvelt, nem is viselte, valószínűleg, csak ajándékként került hozzá. Vésett díszítésű, kinyitható, melyben papír alapon Sissi portréja látható, benne egy hajtinccsel, amely valószínűleg az övé volt, de ezt bizonyítani nem lehet.

Az ékszer eddig még sosem volt múzeumi körülmények között, először itt, Szombathelyen van kiállítva.

Sissi tükre a Savaria múzeumban
Sissi portréja. A medál másik felében feltételezhetően egy tincs a hajából.
Sissi tükre a Savaria múzeumban
A képekre kattintva nézze meg galériánkat is!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra