Mégis épít bioerőművet a Grenor?

Hiába a szombathelyiek tiltakozása, a norvég cég megépítheti az erőművet, ha talál másik helyszínt. Nem baj, ha az is Szombathelyen lesz.

Március volt az a hónap, amikor rövid időn belül változott meg a városvezetés hozzáállása a bioerőműhöz. Ha most nem is részletezzük azt az évek óta zajló tiltakozást, amit a szentkirályiak indítottak és folytatnak következetesen, akkor is vannak érdekes fejlemények.

Hittek a szándéknyilatkozatnak

Az első pálfordulás a Távhő Vízöntő utcai telephelyén megtartott lakossági fórum Ők sem akarnak biofűtőművet 2013. March 05. 22:24 után történt. Itt kézzelfogható volt, hogy a lakók nem akarnak semmiféle bioerőművet, biofűtőművet. Marton Zsolt alpolgármester ki is jelentette, a lakosság véleménye ellenében semmi sem épülhet meg Szombathelyen, majd sajtótájékoztatót tartottak Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen 2013. March 21. 14:04 arról, hogy nem épül bioerőmű Szombathelyen.

A Vízöntő utcába tervezett biofűtőmű ezzel le is került a térképről, a Távhő azóta új terveket készített, a pályázaton elnyert pénzből a meglévő technikát újítják és korszerűsítik. Mondhatjuk, itt könnyű dolga volt a városvezetésnek, a Távhő városi cég, elég volt egy tulajdonosi utasítás.

Ilyen lenne...
Grenor

A Grenor Kft. által tervezett bioerőmű nem csak azért különbözik ettől, mert sokkal nagyobb teljesítményre tervezték, azért is, mert a Grenor egy norvég tulajdonú vállalkozás. És a közgyűlés döntése alapján aláírtak egy szándéknyilatkozatot, miszerint az önkormányzat támogatja a terveket. A szándéknyilatkozat birtokában aztán a cég nekiállt az előkészítésnek, magyarul jó sok pénzt tett bele a tervbe.

Új helyszín kell

Nem meglepő, ha a történtek után meg is keresték a városvezetést. Húsvét előtt tárgyaltak, az ajtón kilépve Finn E. Johnsen, a norvég anyagcég ügyvezetője annyit mondott Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen? 2013. March 27. 18:29 , sikeres volt a megbeszélés, és rövidesen részletesebben tájékoztatnak. Erre azóta is várunk.

Az ellenzék persze ráharapott a témára, az MSZP azt találgatta Egymillió eurós kártérítést kérhet a szentkirályi erőmű beruházója 2013. April 03. 17:48 , mennyi kártérítést kell fizetni a Grenornak, majd kiderült Májusban döntenek a szombathelyi bioerőműről 2013. March 29. 15:34 , hogy a májusi közgyűlésen döntenek arról, megvalósulhat-e a bioerőmű.

A csütörtöki közgyűlés napirendjén valóban szerepel az ügy. Olyan javaslattal, hogy a Grenor keressen másik helyszínt az erőműnek, de úgy tudjuk, az új helyszínnek is Szombathely közigazgatási területén belül kell lennie. Azt is kérik, hogy a cég mutassa be, mennyire megalapozott gazdaságilag a terv, és azt is leszögezik, hogy semmiképpen nem tarthatnak igényt kárpótlásra. És megjegyzik, hogy a végső döntést csak a lakosság véleményének ismeretében hozzák meg.

Aláírást gyűjtenek

Azt mi tesszük hozzá, hogy a lakosság véleménye régóta ismert, és ennek külön nyomatékot ad a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör aláírásgyűjtése. Eddig több mint kétszázan írták alá a bioerőmű elleni tiltakozást, de a Kör néhány napig folytatja az aláírásgyűjtést. Úgy tudjuk, a csütörtöki közgyűlés előtt az íveket és a tiltakozó levelet eljuttatják a három szakbizottsághoz, valamint a polgármesterhez.

Ebben már úgy fogalmaznak, hogy a város közigazgatási területén tervezett minden bioerőmű ellen tiltakoznak, nem csak a korábban tervezett helyszín ellen.

Itt tart most az ügy, bővebbet a csütörtöki közgyűlésen tudunk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egymillió eurós kártérítést kérhet a szentkirályi erőmű beruházója

Ezt állította Gyebrovszki János MSZP-s városi képviselő a városi tévé műsorában.

Májusban döntenek a szombathelyi bioerőműről

A Fidesz ismét a Grenor terve mellé állt, most megint akarják. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk, ahol a városvezető frakció jelentéktelen ügyekkel próbálkozott.

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

Ők sem akarnak biofűtőművet

Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet