Egy lépéssel közelebb a szombathelyi önkormányzat, hogy megvehesse a volt Brenner-villát

A zanati kerékpárúttal kapcsolatban viszont bírósági pert veszített a város.

Egy bírósági pert megnyert az önkormányzat, egyet viszont elveszített – jelentette Horváth Attila alpolgármester kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Az egyik a volt Brenner-villa megvásárlásával kapcsolatos per volt.

Két bírósági per akadályozza, hogy a szombathelyi önkormányzat megvásárolja a korábban kaszinóként is működött, egykori Brenner-villát – írtuk Bírósági perek akadályozzák, hogy a szombathelyi önkormányzat megvegye az egykori Brenner-villát 2021. November 25. 12:24 tavaly november végén.

A volt Brenner-villát tavaly nyár óta akarja megvenni a város

Az épület megvásárlásáról augusztus 2-án, rendkívüli közgyűlésen Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. August 02. 15:03 döntöttek. Kiderült ugyanis, hogy az épület tulajdonosa, a Service Immobilien Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolás alatt áll. A felszámoló eladásra hirdette meg a kft. vagyontárgyait, köztük a Brenner-villát. Az árverést aztán a GM Elektro-Mechanika Kft. nyerte meg 28 millió forintos ajánlatával.

Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat megbízta a SZOVA-t, hogy értékelje fel az ingatlant, és a cég értékbecslője nettó 32,8 millió forintban határozta meg az épület értékét. A városnak ugyanis elővásárlási joga van, ami azt jelenti, hogy ha valaki ajánlatot tesz az ingatlanra, ugyanazon az áron az önkormányzat megvásárolhatja a vevő előtt. A rendkívüli közgyűlés végül arról döntött, hogy élnek a lehetőséggel.

Az egyik pert a vételi ajánlatot tett cég indította a kormányhivatal ellen. A hivatal ugyanis elutasította, hogy a cég nevére írják az ingatlant, mert az érvényben lévő szabályok ellenére a bejegyzésre jogosult cég nem hívta fel az önkormányzat figyelmét az elővásárlási jogára.

Egy lépéssel közelebb

A másik pert az önkormányzat indította, mivel az érintett cég nem hajlandó elismerni az önkormányzat elővételi jogát. Az ügyet megvizsgálva a kormányhivatal Földhivatali Főosztálya megállapította, hogy olyan vita van a kérelmező és az elővásárlási jog jogosultja között, melynek eldöntésére csak a bíróság jogosult.

Az önkormányzat ezt a pert nyerte meg, az ítélet jogerős. Horváth Attila azt mondta, ez az ítélet még nem jelenti, hogy a város most megveheti az épületet, kell még egy eljárás, de szerinte a mostani ítélet után azt is megnyerik.

Hozzátette, a városvezetés sok ötletet kapott az egykori Brenner-villa hasznosítására, azt biztos, hogy nem adják el gazdasági szereplőnek, hanem városi célra hasznosítják majd.

A zanati kerékpárút kálváriája

A másik pert viszont elveszítette az önkormányzat.

A zanati kerékpárút 15 évig tartó kálváriáját itt foglaltuk össze, Bő tíz évig vezette az orránál fogva a szombathelyi önkormányzatot egy vállalkozó January 15. 07:18 ebben a cikkben is írtuk, hogy 2008-ban volt egy megállapodás egy vállalkozóval, amiben a vállalkozó vállalta, hogy megépíti a kerékpárutat. 2011-ben az akkori városvezetés bejegyeztetett egy 500 milliós jelzálogot a vállalkozó ingatlanaira azzal, hogy ha határidőre nem készül el a kerékpárút, az önkormányzat lehívhatja ezt az 500 millió forintot.

A mostani városvezetés ezt akarta most tenni, viszont a bíróság megállapította, hogy 2011-ben szabálytalanul jegyezték be a jelzálogjogot, ami gyakorlatilag nem érvényes. Az alpolgármester hozzátette, ez egy első fokú ítélet volt, lehet fellebbezni, de ha rajta múlik, nem teszik meg.

Most itt van vége a zanati kerékpárútnak.
Szilágyi József (telefonos fotó)

Ugyanis a bíróság most több mint 3 millió forint perköltség kifizetésére kötelezte az önkormányzatot, Horváth Attila szerint a jelenlegi ítélet ismeretében nem sok esélye van a fellebbezésnek, és csak a város pénzét költenék hiába az újabb eljárásra.

Lapunk kérdésére az alpolgármester azt mondta, ezek után nem sok esély van arra, hogy a vállalkozón behajtsák a 2008-as ígéretet. Persze, meg fogják nézni az ügyet, de nem sok esélyt lát rá. Megjegyezte, a történtek ismeretében felháborító, hogy Szombathely országgyűlési képviselője a jelenlegi városvezetést okolja azért, mert a vállalkozó nem teljesítette a szerződés rá eső részét. Hiszen a most érvénytelennek ítélt jelzálogot a Puskás Tivadar vezette fideszes önkormányzat intézte 2011-ben.

A jelenlegi helyzet szerint egyébként januárban megérkezett Most már biztos: végéhez közeledik a kalandos történet, megépül a zanati kerékpárút January 04. 15:59 egy 300 milliós kormányzati támogatás az út megépítésére.

Az önkormányzat egyébként 2020 szeptemberében jelentette be, Elkezdődött a vita: ki a felelős, hogy 12 évig nem épült meg a zanati kerékpárút 2020. September 04. 11:27 hogy megépítteti a kerékpárutat, amihez állami támogatást is sikerült szerezni. Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 A kormány ugyanis 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást, ezek között szerepel a zanati kerékpárút is, amire 300 millió forintot adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet