Bírósági perek akadályozzák, hogy a szombathelyi önkormányzat megvegye az egykori Brenner-villát

A város megvenné Szombathely egyik legszebb, ám omladozó ingatlanát...

Két folyamatban lévő bíróság per akadályozza, hogy a szombathelyi önkormányzat megvásárolja a korábban kaszinóként is működött, egykori Brenner-villát – derült ki a városi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Az épület megvásárlásáról augusztus 2-án, rendkívüli közgyűlésen Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. August 02. 15:03 döntöttek. Kiderült ugyanis, hogy az épület tulajdonosa, a Service Immobilien Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolás alatt áll. A felszámoló eladásra hirdette meg a kft. vagyontárgyait, köztük a Brenner-villát. Az árverést aztán a GM Elektro-Mechanika Kft. nyerte meg 28 millió forintos ajánlatával.

Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat megbízta a SZOVA-t, hogy értékelje fel az ingatlant, és a cég értékbecslője nettó 32,8 millió forintban határozta meg az épület értékét. A városnak ugyanis elővásárlási joga van, ami azt jelenti, hogy ha valaki ajánlatot tesz az ingatlanra, ugyanazon az áron az önkormányzat megvásárolhatja a vevő előtt. A rendkívüli közgyűlés végül arról döntött, hogy élnek a lehetőséggel.

A két bírósági per lezártáig viszont nem lehet lebonyolítani az adás-vételt. Az egyik pert a vételi ajánlatot tett cég indította a kormányhivatal ellen. A hivatal ugyanis elutasította, hogy a cég nevére írják az ingatlant, mert az érvényben lévő szabályok ellenére a bejegyzésre jogosult cég nem hívta fel az önkormányzat figyelmét az elővásárlási jogára.

Az ítélethirdetés január 25-én várható a Győri Törvényszéken.

Mészáros D. Zsolt

A másik pert az önkormányzat indította, mivel az érintett cég nem hajlandó elismerni az önkormányzat elővételi jogát. Az ügyet megvizsgálva a kormányhivatal Földhivatali Főosztálya megállapította, hogy olyan vita van a kérelmező és az elővásárlási jog jogosultja között, melynek eldöntésére csak a bíróság jogosult.

Ebben a perben még nem tűzték ki a tárgyalást.

A volt Brenner-villa

A Gayer-park és a Brenner-park (ismertebb nevén KRESZ-park) között, nem messze a Gyöngyös pataktól áll az egykori Brenner-villa, Szombathely régen és ma: a Brenner-villa 2014. January 25. 06:51 amiben később kaszinó is működött. A kaszinó 1999-ben bezárt, azóta semmiféle felújítás, hasznosítás nem történt az épületnél.

Mészáros D. Zsolt

Öt éve leégett az épület, Kiégett a szombathelyi kaszinó, le kell bontani az épületet 2016. April 22. 11:41 később kiderült, unatkozó fiatalok gyújtottak tüzet Vádat emeltek a szombathelyi kaszinót felgyújtók ellen 2017. November 07. 08:59 a tetőtérben.

Tavalyelőtt márciusban újabb tűz volt Megint tűz volt az egykori szombathelyi kaszinó egyszer már leégett épületében 2019. March 24. 18:41 az egykori villában, ezt azonban gyorsan eloltották a tűzoltók. 2019 májusában az a hír röppent fel, Kompromittáló anyagokat rejt a leégett szombathelyi kaszinó trezorja? 2019. May 31. 15:40 hogy az épület trezorja kompromittáló dokumentumokat rejthet a 90-es évek szombathelyi politikusairól, de ebből az ügyből nem lett semmi. Tavaly februárban aztán valaki bedeszkázta Videó: Bedeszkázták a kiégett Casino Szombathely ajtajait, ablakait 2020. February 16. 11:26 az ajtókat és az ablakokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet