Szombathely régen és ma: a Brenner-villa

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

A város egyik legjobb fekvésű és legszebb épülete, amelynek sorsa egyben a rendszerváltás illúzióinak és csalódásainak egyik legkarakteresebb helyi példája is.

Az épület a Gayer-Park és a sorozatunkban is bemutatott Brenner-park (ismertebb nevén KRESZ-park) között, a Vak Bottyán és a Gyöngyös utcák találkozásánál, a mostanában szintén sanyarú sorsú, lezárt híd mellett helyezkedik el. Az egykor Práter néven is emlegetett terület a polgári korszakban fejlődésnek indult város egyik legnagyobb kiterjedésű feudális eredetű területéhez, az ún. Szőkeföldi birtokhoz tartozott. Ez Szentmárton és Szőllős települések között feküdt - keleti széle a mai teherpályaudvar, észak-nyugati határa pedig éppen a Gyöngyös utca vonala volt.

https://www.facebook.com/szombathelyregen

Legkorábbi ismert tulajdonosai a Batthányiak, majd a velük rokoni kapcsolatba került Montenuovo-család. A Brenner-família számára Brenner János építész (1847-1908) egy bajorországi sörgyártól vásárolta meg. Az örökébe lépő szombathelyi polgármester, Brenner Tóbiás után annak özvegye és örököseik, végül 1935-től a város lett a birtokosa. A birtokot ekkor parcellázták fel és építették be főként családi házakkal (keleti felén pedig az 1960-as évektől kezdődően a Joskar-Ola lakóteleppel).

Magában az ingatlanban később tankerületi igazgatóság, úttörőház és iskola is működött. Zöldterületéből alakult ki a két már jelzett közpark (a víztorony területe nem tartozott ide, ott a XIX-XX. századok fordulóján zsilippel működtetett, eladásra is termelő jégverem működött).

VB

A villa őse 1813 körül már állhatott. Mai nagyságát és kinézetét többszöri átépítés és bővítés után körülbelül 1908-ra érte el. Korai formája a mostaninál keskenyebb lehetett és a vidéki kúriák kiképzését követte. Déli oldalán állítólag oszlopos, nyitott tornác nézett a parkra. Innen jobbra nyíltak a konyha és más gazdasági helyiségek, balra pedig a hálószobák. 1880 körülig fennálló elrendezését forgatta fel építész tulajdonosa, aki egy nemesi kúriát és polgári villát vegyítő formát hozott létre. Központi hallt és nagyméretű ebédlőt és dohányzót alakított ki benne. Ma is látható formáját késő-eklektikus stílus jellemzi. Alapvetően nyugodt és letisztult, horizontális tagolású homlokzattal, amelynek magasságát a tagolt fedélszék (gerendás kiképzésű tetőszerkezet) megismétli.

BDMK archívum

A rendszerváltáskor a Radius Hungaricus Részvénytársaságé, majd rövid időre a Mezőbanké lett az épület. Tőlük mostani tulajdonosa, a német Roland Kretschmer Casino Szombathely Kft. nevű cége vásárolta meg. 1993-ban kaszinót nyitottak az épületben, amely - vélhetőleg a helyi védettséget élvező épület felújítása miatt - 10 éves koncessziót kapott az üzemeltetésre. A következő éveket az elegáns siker helyett a környék lakói és a kaszinó közti, az éjszakai élettel kapcsolatos folyamatos feszültség, a felügyeleti szervek részéről pedig az egyre szaporodó vizsgálatok jellemezték.

VB

A működést 1999-ben fel is függesztették, s bár a bíróság utóbb ezt hatálytalanította, a koncesszió lejártáig a működtetés meghosszabbítását nem kérték. 2007 körül felröppentek hírek az újranyitásáról - de a gyönyörű épület jelenlegi állapota használat és gondoskodás híján mára pusztán csak megcsúfolása mindannak a hagyománynak és patinának, ami egykori létrejöttéhez és korábbi működéséhez kötődik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely régen és ma - A volt főreáliskola

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Tófürdő

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Rohonci úti stadion

Az ünnepélyes megnyitóra 1922. május 7-én került sor, ekkor hitelesítettek Vasutas-pálya néven a területet.

Szombathely régen és ma - A Brenner/KRESZ-park

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - Az egykori Zöldfa vendégfogadó

Itt szállt meg a „kalapos király” II. József, és ennek a háznak az erkélyéről mondott beszédet Kun Béla.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző