Bloomsday 2018: de mit és miért fesztiválozunk épp június 16-án?

Randizzunk szombaton a Joyce szobornál! De miért épp Szombathely lett a magyar kultusz-központ, miért nem mondjuk Nyírbátor? Tudják?

Idén is lesz pecsételés, csapolnak majd ír sört, 14 órától pedig kezdődnek a Fő téri programok, koncertekkel (The Scarlet – ír tánczene és The Liver Paul – Beatles dalok), de irodalmi programokkal is készül a Joyce társaság:

Bloomsday @ június 16. szombat - Itt a részletes program

11.00 - A jáki temetői kápolnában lévő St. Patrick oltárkép megtekintése.
Szakértők: Orbán Róbert és Feiszt György

Fő tér

14.00 -18.00 - Hivatalos megnyitó
Helyszín: Fő tér - Joyce Szobor
Köszöntő beszédet mond: Pat Kelly, Írország nagykövete és dr. Puskás Tivadar, SZMJV polgármestere

Bloomsday 2017
Garai Antal Atom

- Szabadtéri kiállítás
ELTE SEK Művészeti Intézete tanárainak és hallgatóinak szabadtéri kiállítása
Joyce - labirintus - a szökőkút körül az Ulysses oldalait függesztik ki a közreműködők

- Koncertek
Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dalok
The Scarlet - ír tánczene
The Liver Paul - Beatles dalok

- 23. Pecsételés
A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat Polgármester Úr és Nagykövet Úr helyezi el. Egy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre és az útvonalra.

Bartók terem Kamaraterem:

15.30 - Csalog Gábor zongoraművész előadása Kurtág György műveiből Joyce Társaság programja

AGORA-Savaria Filmszínház:

16.30 Fogadás a Cinema Caféban – Guiness csapolás
16.30 Kiállítás megnyitó az aulában: Frotage nyomatok Szombathely csatornafedeleiről
17.00 Takács Ferenc előadása: „Az Ulysses magyar rejtélyei: újabb utak Százharminczborjúgulyás-
Dugulásra” (újabban felkutatott magyar vonatkozások és kapcsolatok) Joyce Társaság programja
17.30 Békés Pál Nyelvlecke (1982) c. novellájának dramatizált változata (részletek)
Közreműködnek a Weöres Sándor Színház művészei: Balogh János,
Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Szabó Róbert Endre,
A Joyce Társaság programja

Bloomsday 2017
Garai Antal Atom

De miért épp Szombathely a magyar kultusz-központ, miért nem mondjuk Nyírbátor? Tudják?

A Bloomsday kezdetben írországi, mára nemzetközivé vált évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét James Joyce Ulysses című művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta. Azon a napon (június 16-án) tartják, amelyen a regény cselekménye játszódik, 1904-ben.

Ráadásként Joyce regényében, az Ulyssesben a főhőst, Leopold Bloomot egy szombathelyi zsidó család sarjaként aposztrofálta. (Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf ugyanis Szombathelyről kivándorolt magyar zsidó.) Hogy miért? Találgathatunk, azonban direkt megfeleltetéseket Joyce és Szombathely között nehéz találni.

Annyi tudható, hogy Joyce sohasem járhatott a vasi megyeszékhelyen. Triesztben azonban, ahol Joyce 11 évet töltött, ma is él egy Szombathely nevű család. Ezt egy helyi Joyce-rajongó, Orbán Róbert jó pár éve kutatta fel. Azt is kiderítette, hogy egy valós személy, Marino Di Szombathely személyes kapcsolatban állt Joyce-szal. Ráadásul szintén író volt, és ami felettébb érdekes, kedvenc kutatási területe Homérosz Odüsszeiája volt. (Joyce Ulyssese az Odüsszeia huszadik századi karikatúrájaként is értelmezhető).

És hogy az „állítólag” ténnyé váljon, jó pár éve napvilágot látott az a hír is, miszerint a Szombathely Fő tér 40-41-es számú házában egykoron egy Blum nevű család lakott. Az épületről tudható, hogy a Bossányi család tulajdona volt, és az 1860-as években Blum Márton bérelte.

A szombathelyi Bloomsday - egy kis történelem

1994-ben egy szombathelyi baráti társaság, merítve a dublini hagyományokból, megrendezte az első, még erősen kocsmatúra-szagú Bloomsdayt. Az ötlet Molnár Miklós íróé és Rasperger József grafikusé volt.

A pecsételés már hagyomány
Mészáros Zsolt

Az azóta eltelt időben a fesztivál több átalakuláson ment át. (Erről részletesen itt írtunk. Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday? 2012. June 14. 14:29 ) Volt, hogy több darabra esett szét, volt, hogy törölték a város hivatalos esemény-naptárából. (Azzal az indokkal, hogy a Dublinban bolyongó regényhősünk ünnepe épp Nagy Imre miniszterelnökünk mártírhalálának napjára esik). A szombathelyi Bloomsday körül éveken át, jellemzően mindig is több ízlésvilág csapott össze, városi intézmények és helyi művészek külön-külön megszervezték a maguk Joyce-ünnepét. A helyi kultusz-építésbe 2002-ben bekapcsolódott a szombathelyi Joyce társaság is.

Mára a helyi csoportosulások kikoptak a Bloom-kultusz mögül, eltűnt az avantgárd lelkesedés – marad a városé az ünneplés. Egyedül az ELTE-SEK és a Joyce Társaság, no meg a város tartja a frontvonalat, éltetik a kultuszt.

Agora Savaria

Agora Savaria, Szombathely. 10,351 likes · 400 talking about this · 7,045 were here. Az Agora eredeti, görög jelentése szerint közösségi tér, amely minden korosztály számára élményeket, igényes,...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra