Hamisítatlan ír időjárással rajtolt az idei Bloomsday Szombathelyen, még az ír nagykövet is bocsánatot kért érte

A szombathelyieket viszont ez láthatóan egyáltalán nem zavarja.

Június 16-án délután elstartolt Szombathelyen a kétnapos Bloomsday, végre szabadon, koronavírustól és korlátozásoktól mentesen. Egy kicsit azonban beárnyékolták a nagy napot a gyülekező esőfelhők, de tényleg csak egy kicsit, hiszen szép tömeg gyülekezett a Fő téri James Joyce-szobor körül, és láthatólag annyira nem szegte kedvüket a szeszélyes időjárás.

Bloomsday megnyitó 2022
Mészáros D. Zsolt

A megnyitó az ír és a magyar himnusszal kezdődött, az Ujvári Tímea és Holdosi Attila duó előadásában. Majd Nemény András polgármester nyitóbeszéde következett, aki először szintén megjegyezte, hogy sajnos neki is vannak kétségei az időjárást illetően, de legalább így még autentikusabb lesz az idei Bloomsday.

Aztán felidézte az elmúlt két év jóval visszafogottabb, karanténos Bloomsdayeit, és hogy az egyikre készítettek egy videót is, amiben felolvastak egy-egy mondatot, az övében pedig volt egy szó, aminek egy pár órás metafizikai élményt köszönhet. Ez a szó pedig a transzszubsztanciális.

Bloomsday megnyitó 2022
Nemény András polgármester.
Mészáros D. Zsolt

„Valahogy úgy tudnám összefoglalni, hogy a szubsztanciális, az a minden változásban megmaradó állandó elem, míg a transz, az valamin túli, valami mögötti. Hogyha ezt a kettőt összeadjuk, akkor valahogy úgy tudjuk mondani, hogy ez egyfajta átlényegülés, ami a forma változásával is megmaradó állandó magot jelenti” – magyarázta a polgármester.

Mint ahogy a valóságban megjelenik a fikció és a fikcióban a valóság. Hiszen akkor is épp egy valóságos ház előtt álltunk, a Bloom család egykori háza előtt, és egy valóságos napnak, június 16. fikciós történeteinek a valós évfordulóját ünnepeljük –, két napon keresztül.

Bloomsday megnyitó 2022
Mészáros D. Zsolt

A polgármester után pedig következett Ronan Gargan nagykövet, aki először is bocsánatot kért a tipikus ír időjárásért, hiszen mintha ők hozták volna ide Szombathelyre. Majd Szombathelyt és a fesztivállá vált Bloomsdayt méltatta és kitért arra is, hogy miért is különleges az idei rendezvény: ebben az évben ünnepeljük ugyanis az Ulysses kiadásának 100. évfordulóját.

„Bloomsday napja pedig már nem csak egy dublini irodalmi esemény, hiszen egy világirodalmi nappá és ünnepségsorozattá nőtte ki magát. Nem csak arról szól ez a nap, hogy James Joyce-hívők ünneplik az irodalmi nagyságot, hanem globálisan megünneplik az ír kultúra kiemelkedő alakjának a tevékenységét” – mondta a nagykövet.

Bloomsday megnyitó 2022
Ronan Gargan nagykövet.
Mészáros D. Zsolt

Ronan Gargan hozzátette, hogy a nagykövetségen is sokat dolgoztak azon, hogy a szombathelyi Bloomsdayt is beemeljék ebbe a globális ünnepségsorozatba és óriási öröm számára, hogy idén egy ír képzőművész, Aidenn Barry is eljött Szombathelyre és a Leopold Bloom-díjas Szabó Eszterrel elkészítettek egy falképet, melyhez az Ulysses harmadik fejezetéből merítettek inspirációt.

Bloomsday megnyitó 2022
A képzőművészek.
Mészáros D. Zsolt

„Ha az időjárás nem is olyan jó Írországban, de higgyék el, a Guinness az jó, úgyhogy élvezzék” – zárta mondandóját a nagykövet.

Aztán következett a már hagyománnyá vált pecsételés is városszerte, természetesen ezúttal is szigorúan porcukorral. A sort pedig Nemény András polgármester és Ronan Gargan nagykövet kezdték.

Bloomsday megnyitó 2022
Nemény András és Ronan Gargan.
Mészáros D. Zsolt

De ez még csak a kezdet, a Bloomsday egészen péntek estig tart, sok-sok programmal, melyekről a Nyugat.hu részletesen beszámol majd. Úgyhogy tartsatok velünk!

Bloomsday megnyitó 2022
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

A teljes program itt Ha ezt Leopold Bloom láthatná... – Itt az idei Bloomsday teljes programja! 2022. June 11. 15:27 elérhető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra