Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miközben egyre kevesebb bűncselekményt követnek el Szombathelyen, a közterületek fertőzöttebbek lettek

16,62 százalékkal nőtt egy év alatt a közterületi bűnözés aránya.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évente egyszer számol be a rendőrség a város közbiztonsági helyzetéről a városi közgyűlésnek. Pontosabban nem is beszámoló ez, hanem tájékoztató, hiszen a rendőrség az önkormányzattól függetlenül működik, igaz, folyamatos az együttműködés köztük, a város meg is támogatja a rendőrök munkáját némi pénzzel évente.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Működik a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, is, 16 fővel, ennek tagja Gulyás Ferenc r. ezredes, a szombathelyi kapitányság vezetője is. A bizottság feladata, hogy segítse önkormányzat közbiztonsági és közrendvédelmi feladatai ellátását.

Tánczos Mihály

Az önkormányzatnak ugyanis vannak ilyen feladatai, nem csak a rendőrség feladata a közbiztonság minél magasabb szinten tartása. Ezért is tájékoztat a rendőrség az év első részében az előző év adatairól, ez most a járvány miatt kicsit elcsúszott a június végi közgyűlésre.

Egyre több a közterületen elkövetett bűncselekmény

Az anyagban több adat is szerepel, ezekből kiderül, hogy ismét csökkent Szombathelyen az ismertté vált bűncselekmények száma. Igaz, nem sokkal, 2018-ban 1387 ilyen történt, 2019-ben 1368. Ami 1,36 százalékos csökkenést jelent.

Közterületen viszont jóval több bűncselekményt követtek el, mint előző évben.

A 2018-ban ismertté vált 451 közterületi bűncselekmény 2019-re 526-ra nőtt, ami 16,62 százalékos növekedést jelent.

(Emlékeztetőül: az elmúlt hétvégén, vasárnap virradóra a Fő téren késsel fenyegetőzve raboltak ki „Adjátok oda a pénzt, mert megszúrlak titeket” – Fegyverrel raboltak ki négy fiatalt a szombathelyi Fő téren July 06. 10:13 négy fiatalt.)

Az úgynevezett kiemelt bűncselekményeknél is növekedés tapasztalható. Egy év alatt a korábbi 633-ról 677-re nőtt a számuk (+ 6,96 százalék), a közterületen elkövetett kiemelt bűncselekmények száma 226-ról 246-re emelkedett (+ 10,81 százalék).

2019-ben a rend6rkapitányság nyomozáseredményessége 74,7 százalék volt, ami az elmúlt tíz év legjobb eredménye. A megyejogú városok rendőrkapitányságai között ez a nyolcadik helyet jelenti.

A közterületi bűncselekmények felderítési aránya 67,9 százalékról 80,2 százalékra nőtt egy év alatt.

A kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozáseredményessége:

 • testi sértés: 94,4 százalék
 • súlyos testi sértés: 89,4 százalék
 • garázdaság: 91,8 százalék
 • önbíráskodás: 100 százalék
 • kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények: 60 százalék
 • 1opás: 53,9 százalék
 • kifosztás: 40 százalék
 • rongálás: 43,1 százalék
 • orgazdaság: 100 százalék
 • jármű önkényes elvitele: 84,6 százalék
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés