Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miközben egyre kevesebb bűncselekményt követnek el Szombathelyen, a közterületek fertőzöttebbek lettek

16,62 százalékkal nőtt egy év alatt a közterületi bűnözés aránya.

Évente egyszer számol be a rendőrség a város közbiztonsági helyzetéről a városi közgyűlésnek. Pontosabban nem is beszámoló ez, hanem tájékoztató, hiszen a rendőrség az önkormányzattól függetlenül működik, igaz, folyamatos az együttműködés köztük, a város meg is támogatja a rendőrök munkáját némi pénzzel évente.

Működik a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, is, 16 fővel, ennek tagja Gulyás Ferenc r. ezredes, a szombathelyi kapitányság vezetője is. A bizottság feladata, hogy segítse önkormányzat közbiztonsági és közrendvédelmi feladatai ellátását.

Tánczos Mihály

Az önkormányzatnak ugyanis vannak ilyen feladatai, nem csak a rendőrség feladata a közbiztonság minél magasabb szinten tartása. Ezért is tájékoztat a rendőrség az év első részében az előző év adatairól, ez most a járvány miatt kicsit elcsúszott a június végi közgyűlésre.

Egyre több a közterületen elkövetett bűncselekmény

Az anyagban több adat is szerepel, ezekből kiderül, hogy ismét csökkent Szombathelyen az ismertté vált bűncselekmények száma. Igaz, nem sokkal, 2018-ban 1387 ilyen történt, 2019-ben 1368. Ami 1,36 százalékos csökkenést jelent.

Közterületen viszont jóval több bűncselekményt követtek el, mint előző évben.

A 2018-ban ismertté vált 451 közterületi bűncselekmény 2019-re 526-ra nőtt, ami 16,62 százalékos növekedést jelent.

(Emlékeztetőül: az elmúlt hétvégén, vasárnap virradóra a Fő téren késsel fenyegetőzve raboltak ki „Adjátok oda a pénzt, mert megszúrlak titeket” – Fegyverrel raboltak ki négy fiatalt a szombathelyi Fő téren 2020. July 06. 10:13 négy fiatalt.)

Az úgynevezett kiemelt bűncselekményeknél is növekedés tapasztalható. Egy év alatt a korábbi 633-ról 677-re nőtt a számuk (+ 6,96 százalék), a közterületen elkövetett kiemelt bűncselekmények száma 226-ról 246-re emelkedett (+ 10,81 százalék).

2019-ben a rend6rkapitányság nyomozáseredményessége 74,7 százalék volt, ami az elmúlt tíz év legjobb eredménye. A megyejogú városok rendőrkapitányságai között ez a nyolcadik helyet jelenti.

A közterületi bűncselekmények felderítési aránya 67,9 százalékról 80,2 százalékra nőtt egy év alatt.

A kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozáseredményessége:

 • testi sértés: 94,4 százalék
 • súlyos testi sértés: 89,4 százalék
 • garázdaság: 91,8 százalék
 • önbíráskodás: 100 százalék
 • kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények: 60 százalék
 • 1opás: 53,9 százalék
 • kifosztás: 40 százalék
 • rongálás: 43,1 százalék
 • orgazdaság: 100 százalék
 • jármű önkényes elvitele: 84,6 százalék
 • Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra