Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Burgenland kormányzója nyitni akar

Hans Peter Doskozil a Facebook-on és a honlapján közzétett üzenetében a pandémia irányának megváltoztatását kéri, egyfajta "B tervet".

- Súlyos válságok esetén könnyen elveszíthetjük a dolgok nyomát. Nem csoda, hogy COVID-ot sokan orvosi problémának tekintik, és túl kevéssé gazdasági, társadalmi problémának. De ez megakadályozza a szemünk előtt kibontakozó társadalmi katasztrófa észlelését. Sokaknak nincs munkájuk, veszélybe kerül a megélhetésük, a fiatalok elveszítik életörömüket, miközben a politikusok azon vitatkoznak, meddig zárhatnánk még be magunkat - írta többek között közösségi oldalán és honlapján Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója. A politikus sorain átsüt a meggyőződés, hogy másként kellene kezelni a vírushelyzetet...

- A koronavírus a második világháború óta a legrosszabb helyzetet teremtette társadalmunkban. A szenvedők száma elérte azt a szintet, amelyet korábban elképzelhetetlennek gondoltunk. Sokan szenvednek a betegségtől és annak következményeitől, de sokan a betegség ellen tett intézkedésektől is - fogalmazott Doskozil.

- Egy év pandémia után három megoldási forgatókönyv van Ausztriában. Az egyik az ellenőrizetlen fertőzések mellett sürgeti a látszólagos normális élet visszaállítását. A másik addig akarja a zárolást, amíg a fertőzések száma annyira alacsony lesz, hogy minden esetet ki lehet vizsgálni. Jelenleg ez a leggyakoribb megközelítés. A harmadik az ésszerű egészségpolitika és egy értékelhető társadalmi élet megőrzésének egyensúlyára törekszik.

- Míg az FPÖ az ellenőrizetlen nyitás mellett foglal állást, a szövetségi kormány ingadozik egyrészt e véglet, másrészt a tartós lezárás között. A következmény: Ausztria katasztrofális helyzetben van mind az egészségpolitika, mind a gazdaság szempontjából. Különösen a baloldali - többnyire jól biztosított - csoportok között van még az úgynevezett ZeroCovid mozgalom. Ez a kormányzati politika radikalizált változata. Az ötlet az, hogy bezárva maradjon minden, amíg a vírus eltűnik. Néhány szociáldemokrata is kacérkodik ezzel a megoldással. De a szociáldemokrácianak azok mellé kell állnia, akik szenvednek a körülményektől. És nem azok mellett, akik kiváltságos helyzetük miatt különösen jól bírják - ütött meg kritikai hangvételt a kormányzó.

"A ZeroCovid egy rossz út. Gyakran a legjobb szándékkal, de mégis rossz út. Mert ez a társadalmi és a demokrácia tudatlanságát jelenti. Az elmúlt hónapok azt mutatták, hogy a lezárási stratégia egy év járvány után már nem éri el a kívánt eredményeket" - írta Doskozil.

- Olyan helyzetbe kerülünk, mint 2015-ben a „menekültválság” idején. A politikusok úgy tesznek, mintha minden működne, addig, amíg a lakosság hangulata meg nem változik. Ma is érezhetjük a következményeket... - jegyezte meg csípősen a kormányzó, aki szerint egy új terv kell, ehhez azonban előbb el kell fogadni a valóságot.

"A világ beoltásának és a COVID legyőzésének terve kezdettől fogva merész volt. 193 ország beoltása a vírus további mutációja előtt félelmetes kihívás. A valóságban azonban a tervet már elvetették. Amíg a szegény országokat nem oltják be, addig a vírus ott újra és újra mutálódhat. Egész kontinensek bezárásának gondolata a globalizált világban nem kevésbé irreális, mint a ZeroCovid. De nem kell olyan messzire nézni, még Ausztriában is kudarcot vall a stratégia, hogyan hihetünk hát abban, hogy 193 országban majd működik? Valószínű, hogy a vírus megmarad a világon. Nem én mondom ezt, hanem a neves „Nature” folyóirat által megszólaltatott szakértő tudósok 90 százaléka. Az oltásokkal és gyógyszerekkel történő kezelésünk egyre jobb, de belátható időn belül nem leszünk képesek legyőzni a vírust. Ezt tudomásul kell vennünk. Mert csak így találhatunk élhető utat. A lakosságnak elege van az örökös lezárásokból. Egyre több ember szenved súlyos pszichés és fizikai problémák miatt is" - foglalta össze Doskozil, ő hogyan látja a helyzetet. Végül a megoldást is felvázolta:

- Támogatom az irányváltást. A korábbi koronapolitika kudarcot vallott. A megoldás a szociális életünk és az egészségünk közötti egyensúly. B terv kell a pandémiában. A társadalomnak normalitás kell, s ez csak akkor fog működni, ha tömegesen bővítjük a tesztek körét. Kipróbálták, hogy kocsmába járnak, iskolába viszik a gyerekeket, találkoznak a barátokkal, ez sokkal jobb és valószínűleg egészségesebb világ, mint amiben jelenleg élünk. Ezt Burgenlandban megvalósítjuk, a kormánynak csak meg kell engednie. Mi már Ausztria tesztmesterei vagyunk, és ezt a gasztronómiában, a turizmusban és az élet más területein is megvalósítanánk. Ha a lakosság nagy részét meggyőzzük, úgy fogunk működni, mint egy hullámtörő a világjárvány ellen... A cél tehát a rendszeres tesztelés és a normális élet - hangsúlyozta a kormányzó.

"Szükségünk van a nyitásra a gondolatokban és a cselekvésekben is, különben elveszítjük a társadalmunkat, veszélyeztetjük a békét és a demokráciát is. Itt az ideje kiválasztani a B tervet" - zárta felhívását Hans Peter Doskozil.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra