Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Burgenlandban a COVID-betegek számának növekedésétől tartanak

A burgenlandi kórházak tájékoztatója azért is érdekes olvasmány, mert a magyar egészségügyi intézmények protokolljáról ennél kevesebbet tudunk.

A koronabetegek száma a burgenlandi kórházakban jelenleg 62, közülük tízen vannak az intenzív osztályon. A kórházak ugyanakkor arra számítanak, hogy az ünnepek után nő a fertőzések száma.

A pandémia eddigi csúcspontján 23 koronavírusos beteg tartózkodott a burgenlandi kórházak intenzív osztályán – a források akkor szűkösek voltak. Most, nem sokkal karácsony előtt, ismét stabil a helyzet.

„Azon a szinten vagyunk, ahol október végén voltunk” – mondta a KRAGES ügyvezető igazgatója, Hubert Eisl az ORF.at-nek.

A KRAGES kórházak feltételezik, hogy az ünnepek után a helyzet ismét romlik, szerintük a fertőzés arányának növekedése várható. Több kórházi ágyhoz több személyzet szükséges, ezért már most gondoskodnak a megfelelő ellátó személyzetről – mondta Andreas Schmidt, a felsőőri (Oberwart) kórház ápolási igazgatója.

A nem akut műtéti beavatkozásra szoruló betegeknek továbbra is várakoznia kell – ez a helyzet a felsőőri kórházban is. Az alkalmazottak és a betegek lehető legjobb védelmének biztosítása érdekében Oberwartban „konténerfalut” hoznak létre. Itt a munkavállalókat és a betegeket szűrik, mielőtt belépnének az intézménybe. Az antigéntesztnek negatívnak kell lennie. A várakozási idő az eredményre körülbelül 20 perc. Még akkor is, ha a helyzetet jelenleg kontroll alatt tartják, az emberek fegyelme nagyon sokat számít – hangsúlyozzák Ausztriában.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ha valaki nem kórházban dolgozik, akkor sok olyan embert ismer, aki kevés tünettel megússza a fertőzést. Nálunk ez fordítva van: gyakran csak a legsúlyosabb eseteket látjuk” – mondja Bianca Puntigam, a németújvári (Güssing) kórház ápolási igazgatója. Szerinte sokan türelmetlenül várják az első oltásokat, amik legkésőbb január végéig megérkeznek a burgenlandi kórházakba.

Az intézményekben látogatói forródrót működik, a kórházi honlapokon és újságokban is elérhető telefonszámokat hétfőtől péntekig lehet hívni. A látogatókat írásban tájékoztatják a kórházban kötelező higiéniai intézkedésekről és tájékoztatják őket a fertőzésveszélyről. A belépőknek legalább egy méter távolságot kell tartaniuk más emberektől. A kórházban mindig FFP2 maszkot kell viselni, és csak akkor szabad levenni, amikor elhagyják az épületet. A kórház biztosítja ezeket maszkokat és azt kérik, a látogatások során, bármennyire is nehéz, kerüljék a kétfogásokat, öleléseket, szorosabb fizikai kontaktust.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra