Csak azt hiszi, hogy rosszul van az oltástól

Ez a nocebo-hatás.

Egy átfogó amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a koronavírus elleni vakcinák után tapasztalható kellemetlen mellékhatások túlnyomó többségét nem az oltóanyag, hanem az emberek előzetes negatív elvárásai, más néven az úgynevezett nocebo-hatás váltja ki - írja a Guardian nyomán a Ripost .

Nagyon leegyszerűsítve a nocebo a jóval ismertebb placebo hatás ellentéte, ami olyankor jelentkezhet, ha eleve azzal a tudattal vesszük be egy gyógyszert, hogy attól rosszabbul leszünk.

A Harvard Medical School kutatói 45 ezer önkéntes bevonásával vizsgálták, hogy az amerikai gyógyszerügynökség által jóváhagyott koronavírus elleni vakcinák hogyan és milyen mellékhatásokat váltanak ki. A kutatás résztvevőit először két részre osztották: az emberek egyik felének valódi oltóanyagot, a fókuszcsoport viszont fantomoltásokat adtak. Ezt követően mindenki esetében megvizsgálták, ki és milyen „szisztémás” mellékhatásokról, például fejfájásról, fáradtságról és ízületi fájdalomról számolt be.

Az eredmények elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett „nocebo- hatás” – azaz a szorongás vagy a rossz előzetes elvárások által okozott kellemetlen érzések – az összes bejelentett vakcinával kapcsolatos mellékhatás háromnegyedéért felelős, tehát a döntő többségét csak bemagyarázták maguknak az emberek – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19