Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Czeglédy Csabát kiengedték az előzetesből, elhagyta a szegedi börtönt

Hiába fellebbezték meg, képviselőjelölt lett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma 16 órakor kiengedték az előzetesből Czeglédy Csaba szombathelyi politikust, akit még tavaly júniusban Őrizetbe vették Czeglédy Csabát, a szombathelyi MSZP elnökét 2017. June 14. 14:44 helyeztek előzetes letartóztatásba költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények gyanújával A Fidesz korrupciója ellen harcolt, most őt vádolják hárommilliárd forint eltüntetésével 2017. June 29. 16:31 , többedmagával.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

a Csongrád Megyei Főügyészség az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csütörtökön megszüntette előzetes letartóztatását, miután nyilvántartásba vették, mint képviselőjelöltet. A főügyészség ugyanakkor javasolta Legfőbb Ügyészségnek, hogy kezdeményezzék Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését, erre a Nemzeti Választási Bizottságnak van joga.

Czeglédy este fél hat után lépett ki a börtön kapuján, a jelenlévő mintegy tucatnyi újságíró kérdéseire röviden válaszolt. Mint mondta, először a családtagjaival, aztán a barátaival találkozik, majd a választópolgárokkal. De a legelső, hogy összeházasodik menyasszonyával. (Tavaly négy nappal az esküvője előtt vették őrizetbe. Sz. J.)

Czeglédy a börtön előtt

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint a jogállamiságot sérti a szabadlábra helyezése, azt mondta, a Fidesznek a szombathelyi választópolgárokkal van vitája, nem írták volna alá közel ezren az ajánlóíveket, ha nem bíznának benne. Megjegyezte, a Fidesz által irányított hatóság járt el jogellenesen, amikor beavatkozott a kampányba. Hozzátette, az ügyészségnek törvényi kötelezettsége a mentelmi jog felfüggesztésének kezdeményezése, de a következő napokban be fogja bizonyítani, hogy nem szökik el, nem megy külföldre, menedékjogot sem kér sehol.

Kijelentette, áll az igazságszolgáltatás elé, és meg fogja védeni magát és a többieket is, akiket az ügyben meggyanúsítottak. Kérdésre azt is elmondta, sok dolga lesz, hiszen le kell folytatni az egyeztetéseket, az ellenzéknek az az érdeke, hogy egyetlen, alkalmas jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével a választókerületben.

Előzmények

Az ügyészség nyolc hónap alatt nem emelt vádat Czeglédy ellen, viszont a kormánypárti médiumoknak folyamatosan szivárogtatták az információkat, ami az ügy politikai indíttatását feltételezi. Czeglédy sorra nyerte a sajtópereket Tízszeres helyreigazításra kötelezte a bíróság az M1 híradóját a Czeglédy-ügyben 2018. January 30. 18:27 a kormánypárti médiumok ellen, ugyanis rendre valótlanságokat írtak róla.

Czeglédy két hete jelentette be Czeglédy Csaba független jelöltként elindul a parlamenti választásokon 2018. February 18. 08:17 , hogy független jelöltként elindul a választásokon, MSZP-s párttagságát felfüggesztette. Segítői két nap alatt összegyűjtötték és leadták Czeglédy Csabának összegyűjtötték és leadták az ajánlásokat, hogy képviselőjelölt lehessen 2018. February 21. 10:04 az ehhez szükséges ajánlásokat, nyilvántartásba is vették Életbe lépett Czeglédy Csaba mentelmi joga, nyilvántartásba vették, mint képviselőjelölt 2018. February 23. 11:52 , ezt azonban Tényi István, a volt fideszes hivatásos feljelentő megfellebbezte.

Közben a Fidesz megmondóemberei azzal vádolták meg, hogy a képviselőjelöltekre is érvényes mentelmi jogot arra akarja használni, hogy megszökjön, ezt a vádat Czeglédy üzenetében visszautasította Czeglédy Csaba ügyvédjén keresztül üzeni, eszében sincs elszökni 2018. February 22. 16:33 . A fellebbezést azonban a Nemzeti Választási Bizottság elutasította Elutasították a feljelentést, Czeglédy Csaba indulhat a választáson 2018. February 26. 17:16 .

Tényi István egyébként Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, és közérdekű bejelentésében arra kérte a kormányfőt, hogy a Kormány az Igazságügyi Minisztériumon keresztül az Országgyűlésről szóló törvény mentelmi jogra vonatkozó részét vizsgálja meg, és ha kell, kezdeményezzék a törvény módosítását, hogy a képviselőjelöltekre ne vonatkozzon a mentesség. Ez viszont törvénymódosítást jelent, amit nem valószínű, hogy a parlament elfogadna még a választások előtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés