„Amikor 2018-ban újságíró lettem, álmomban sem gondoltam volna, hogy megfigyelnek majd”

Nem feltétlenül kell több évtizedes újságírói karrier ahhoz, hogy felkerülj a Külügyminisztérium radarjára.

Amikor 2018 nyarán gyakornokként elkezdtem újságírói pályafutásomat a Nyugat.hu-nál, álmomban sem gondoltam volna, hogy rövid időn belül olyan komoly projektekbe is bele fogok vágni, mint egy-egy oknyomozó cikk megírása. Azt meg aztán végképp nem gondoltam volna, hogy megfigyelnek majd és listázni fog a Külügyminisztérium. A Nyugat.hu újságíróját is megfigyelték 2022. June 09. 15:18

2019-ben Józing Antal kollégámmal vettünk részt a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjában, Oknyomozó újságírói programban vesz részt lapunk 2019. June 20. 08:25 melynek lényege, hogy egy tapasztalt újságíró felkarol egy, a szakma iránt érdeklődő vagy pályakezdő fiatalt és közösen megírnak egy komoly, tényfeltáró cikket.

Czömpöl Bianka, újságíró, Nyugat.hu
Mészáros D. Zsolt

Mi a Szombathely és Sé határában épülő hatmilliárdos állami futballakadémiáról írtunk, Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 ami - mint kiderült - nem véletlenül a magánkézben lévő Illés Akadémia mellett kapott helyet. Ugyanis bár a kormányzati és szakmai anyagok nem említették, a városi labdarúgással foglalkozók már a kezdetek kezdetén tényként könyvelték el, hogy az új akadémia az Illés Akadémia bővítése lesz.

Ezt a gondolatmenetet végül a Nemzeti Sportközpontok is megerősítette, 2016-ban ugyanis kiírtak egy pályázatot a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum bérleti jogára, amit nem túl nagy versenyben az Illés Sportalapítvány nyert meg – ők voltak ugyanis az egyedüli pályázók. Mint megtudtuk, Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03 a bérleti díj potom 400 ezer forint lesz havonta.

A cikk temérdek pozitív visszajelzést kapott, a négytagú zsűri pedig a legjobbnak találta, így 2019-ben a Nyugat.hu szerzőpárosa lett a mentorprogram győztese, Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke 2019. November 14. 14:59 ráadásul első vidéki médiumként. A záróceremóniát a Finn Nagykövetség Rezidenciáján tartották, majd még a koronavírus berobbanása előtt, a nagykövetség jóvoltából a mentoráltak elutazhattak Helsinkibe, ahol nemcsak a finn kultúrába, hanem a közéletbe és az ottani médiába is belekóstolhattunk.

A háromnapos szakmai útról több cikk és fotó is megjelent, tehát nem volt ez titok. Jól is éreztük magunkat, voltunk karácsonyi vásárban, médiamúzeumban, könyvtárban és a Helsingin Sanomat finn napilap szerkesztőségében is.

Aztán 2020 őszén jött a hidegzuhany, kiderült ugyanis, hogy másfajta beszámolók is készültek erről az utazásról: a Külügyminisztérium listázni próbálta a külföldre utazó újságírókat. De itt még nem ért véget a történet, 2022 nyarán is jöttek újabb meglepetések.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Direkt36 ugyanis egy közérdekű adatigénylési per révén megszerzett több táviratot is ezzel kapcsolatban. Itt derült ki, hogy a Külügyminisztérium kérésére a Helsinkiben működő magyar nagykövetség szoros figyelemmel követett minket.

A finnországi magyar nagykövet által 2020. június 3-án Budapestre küldött diplomáciai távirat tételesen felsorolja, merre jártunk, és még azt is megjegyzi, hogy egy olyan finn doktorandusszal is találkoztunk, aki „alapvetően a magyar kormánnyal kritikus véleményeket szokott megfogalmazni”.

Íme a teljes jelentés, melynek végére még cikkünk is bekerült hivatkozásképp:

Direkt36

Ha azt szeretnéd, hogy legyen aki utánajár a dolgoknak, akkor

támogasd a Nyugat.hu-t! Amit itt megtehetsz.

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet