Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

De mi lesz a szputnyikosokkal?

Utazni nekik bajos, a fogadó ország mérlegelésén múlik. A digitális uniós védettségi igazolványt sem kapják meg a Szputnyikkal oltottak.

Több nyugat európai országba nehézkes a beutazása azoknak akiket, Szputnyik vakcinával oltottak be, pedig Orbán Viktor miniszterelnök májusban az állami rádióban mindenkit megnyugtatott, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni.

Sem a WHO, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte idáig a Szputnyik forgalomba hozatalát. Az ATV Híradójának megszólaló virológus szerint a Szputnyikkal oltottak harmadik oltásként az egy dózisú Janssent fogadhatnák el megoldásként, amit viszont a magyar szakemberek nem ajánlanak.

„Mindenki biztos lehet benne, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni" - mondta még májusban Orbán Viktor az állami rádióban – idézi az ATV.

Azóta a kormány már 17 országgal állapodott meg a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Köztük van Ciprus és Horvátország, de például nem szerepel a listán Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország sem. A digitális uniós védettségi igazolványt sem kapják meg a Szputnyikkal oltottak.

"Az Európai Unió, az Európai Gyógyszerügynökség, egy adag Pfizert, egy adag Modernát nem fogad el" - fogalmazott Rusvai Miklós. A virológus arról beszélt, hogy Magyarországon második oltásként a Pfizerből és a Modernából egy adag vehető fel, amit viszont bizonyos országok nem fogadnak el, nekik az egydózisú Janssen vakcina könnyítheti meg az utazást, de az meg immunológiai szempontból nem sokat ér a Szputnyik után adva.

"A Janssenből kaphatnának egy adagot, ennél azonban az a probléma, hogy a magyar NNK nem ajánlja a Janssent a Szputnyikra, mert mindkettő humán adenovírus alapú, és az immunogén hatása a Jansennek kevésbé erős a Szputnyik után adva"  - összegezte a problémát az ATV-nek.

A szputnyikosoknak egy megoldás marad: a friss PCR-teszt, ami egy négytagú család esetében már nem elhanyagolható költség. Van, a hol ráadásul még karanténba is kell vonulni, amíg vissza nem érkezik a teszteredmény.

"Görögország, Törökország, Egyiptom jelen állás szerint valamennyi vakcinát elfogadja, de hát vannak olyan országok, főleg a nyugat európai országok, ahol elsődlegesen azt a négy oltóanyagot, a Pfizert, a Modernát, az Astrazenecát, és a Jansent fogadják el, és az ezekről szóló európai uniós igazolást" - fejtette ki Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének helyettes szóvivője.

Az ügyben az ATV Híradójának stábja megkereste a Miniszterelnökséget és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Előbbi annyit írt, hogy a Szputnyik a magyar hatóságok és számos más ország által engedélyezett hatásos és biztonságos vakcina. "....minden esetben a célország dönti el a beutazási feltételeket. A harmadik oltás lehetősége pedig mindenki előtt nyitva áll".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra