Egy soproni tulajdonoshoz került a velemi arany diadém másolata

Lezárult a jótékonysági árverés.

Jótékonysági licitet hirdetett karácsony előtt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a kárpátaljai „elfelejtett” gyermekek javára - kezdi közleményét a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Az MVMSZ akciójában az általa életre hívott Magyar Géniusz Vándorkiállítás egyik reprezentatív, a Savaria Múzeum által a tárlat számára kölcsönzött műtárgya, egy arany diadém hű másolata került kalapács alá. A különleges másolat végül 130.000 Ft-os licitáron talált gazdára. Az értékes tárgyat a Savaria Múzeum restaurátora, Kusztor Gergely készítette, és dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes adta át a soproni Fülöp Lászlónak. A karácsonyi jótékonysági licitből származó összeg a kárpátaljai KEGYES Jótékonysági Alapítványhoz kerül, amelynek tagjai és lelkes segítői időt, fáradtságot, lelki erőt nem kímélve küzdenek a kórházban hagyott, árva gyermekek jobb életéért.


Az arany diadém 1929-ben került elő báró Miske Kálmán feltárásán a velemi Szent Vid-hegyen a világhírű aranykincs. Miske Kálmánnak a feltárásról írott feljegyzései eltűntek, így a kincs előkerülésének pontos körülményeiről nincs információnk. A leletegyüttes a késő bronzkori urnamezős kultúra emléke, készítésének ideje nagyjából a Kr. e. 1300-950 körüli évszázadokra tehető.

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Az ékszeregyüttes egy préselt-poncolt díszítésű arany diadémot, 4 db spirálhuzallal keretezett, arany gömbszeletet és egy gombolyag aranyhuzalt tartalmaz.

A kincs mai össztömege 82,07 gramm, a diadém 23,09 gramm. A diadém hossza kiterítve 403 mm, a legnagyobb magassága 97 mm. A leleteket 1943 óta többször restaurálták. A legutóbbi – 2004-2006-os – helyreállítás és anyagvizsgálat eredményeként kiderült, hogy a diadémot alkotó arany fóliákat eredetileg vékony bronzlemezre rögzítették, és a korongok, amelyeket korábban nem restauráltak, nem korongok, hanem gömbszelet alakú ékszerek.

A nem teljes viselet-együttes egykori tulajdonosa a hegyen élő és onnan a környéket irányító városi elit egyik, ha nem a legelőkelőbb családjának tagja, nagy valószínűséggel hölgy lehetett a késő bronzkori urnamezős kultúra idején. A préselt-poncolt mintás diadém máig párhuzam nélküli, és Vas megye leghíresebb őskori emléke.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra