Drágább lett az energia Ausztriában

A decemberi átmeneti csökkenés után nagymértékben emelkedett a háztartási energia ára januárban.

Az osztrák energiahivatal (Austrian Energy Agency) által vezetett energia-árindex (Energiepreisindex, EPI) januárban 12,8 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, ami 2022 márciusa óta a legnagyobb havi emelkedés. Decemberben az EPI 10,9 százalékkal csökkent.

A villamos áram 25,9 százalékkal, a távhő 22,2 százalékkal, a földgáz 15,4 százalékkal drágult havi bázison. A fapellet ára 7,3 százalékkal csökkent, a fűtőolajé 1,2 százalékkal mérséklődött.

Éves bázison az árindex 40,8 százalékos emelkedést mutatott januárban a decemberi 26,7 százalék után. A földgáz árindexe éves bázison 104,0 százalékos emelkedést jelez. A távhő ára 94,3 százalékkal áll magasabban, a fűtőolaj ára 49,6 százalékkal, a fapellet ára 98,9 százalékkal, a dízel üzemanyag ára 23,8 százalékkal, a szuperbenzin 10,2 százalékkal, a tüzifa ára 83,4 százalékkal áll feljebb éves bázison.

Az EPI árindex képzésében legnagyobb súlyozással, 26 százalékkal a dízel vesz részt, 25 százalékkal az elektromos áram, 17 százalékkal pedig a szuperbenzin. A földgáz és a távhő súlyozása egyaránt 10 százalék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság