Drágább lett az energia Ausztriában

A decemberi átmeneti csökkenés után nagymértékben emelkedett a háztartási energia ára januárban.

Az osztrák energiahivatal (Austrian Energy Agency) által vezetett energia-árindex (Energiepreisindex, EPI) januárban 12,8 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, ami 2022 márciusa óta a legnagyobb havi emelkedés. Decemberben az EPI 10,9 százalékkal csökkent.

A villamos áram 25,9 százalékkal, a távhő 22,2 százalékkal, a földgáz 15,4 százalékkal drágult havi bázison. A fapellet ára 7,3 százalékkal csökkent, a fűtőolajé 1,2 százalékkal mérséklődött.

Éves bázison az árindex 40,8 százalékos emelkedést mutatott januárban a decemberi 26,7 százalék után. A földgáz árindexe éves bázison 104,0 százalékos emelkedést jelez. A távhő ára 94,3 százalékkal áll magasabban, a fűtőolaj ára 49,6 százalékkal, a fapellet ára 98,9 százalékkal, a dízel üzemanyag ára 23,8 százalékkal, a szuperbenzin 10,2 százalékkal, a tüzifa ára 83,4 százalékkal áll feljebb éves bázison.

Az EPI árindex képzésében legnagyobb súlyozással, 26 százalékkal a dízel vesz részt, 25 százalékkal az elektromos áram, 17 százalékkal pedig a szuperbenzin. A földgáz és a távhő súlyozása egyaránt 10 százalék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság