Drámai mértékben zuhant a Vas Népe eladása

Csak idő kérdése, hogy mikor köszönnek be a 20 ezres példányszám alá.

Még három éve sincs annak, hogy azon hüledeztünk Vége felé jár a nyomtatott sajtó kora – 30 ezer alatt a Vas Népe példányszáma 2020. May 26. 14:45 , hogy 30 ezer példány alá csökkent a Vas Népe példányszáma.

Azt sejtettük, hogy a trend folytatódik, azt viszont nem, hogy hogy a lejtő ilyen meredek lesz.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint az egykor szebb napokat látott Vas megyei vármegyei napilap nyomtatott változata már éppen hogy húszezer példány felett (21 753) kelt el 2022 negyedik negyedévében.

Az 1990-es évek közepén a Vas Népét még 60 ezer példányszám felett adták el, azaz ennyi idő alatt harmadára esett vissza az olvasók száma.

Ahogy a grafikonunk mutatja, az olvasóveszítés főként a 2010-es évektől gyorsult fel, az elmúlt 10 évben gyakorlatilag megfeleződött az eladás.

A MATESZ adatai alapján. A grafikon oszlopai hároméves változásokat mutatnak. Kivétel az utolsó, ami csak kettőt.
Józing Antal

A lap az utóbbi időben látványos változásokon esett át. 2016-ben a Vas Népét kiadó PLT-t megvásárolta A Médiaworks megvette a Vas Népét is kiadó PLT-t 2016. September 30. 13:58 a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks, majd 2018-ban gyakorlatilag a teljes kormánypárti sajtó egyetlen fedőszervezet, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 .

Közben számos régi, ismert újságíró távozott a szerkesztőségtől: Nagy Ildikó főszerkesztő-helyettes például tavaly év végén Távozott a megyei napilaptól a volt főszerkesztő-helyettes January 05. 14:26 .

Ugyanakkor félrevezető lenne pusztán a kormányzati kézi vezérléssel magyarázni a példányszám zuhanását, hiszen az ellenzékinek számító nyomtatott lapok is folyamatosan veszítik az olvasókat (a HVG is már csak 24 ezer példányban kel el).

Az egydimenziós politikai irányvonal mellett egészen biztos, hogy a digitalizáció és az életmód-változások is közrejátszanak a megyei napilapok zsugorodásában. Hogy milyen arányban, azt lehetetlen megmondani, az viszont biztos, hogy a trend a jövőben is folytatódni fog.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet