Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Drámai, milyen hatással volt a koronavírus-járvány a lelkünkre

Komoly mentális problémákkal küzdenek az emberek.

Elkészült az első átfogó, globális kutatás a covid-19 okozta mentális hatásokról - számolt be a 24.hu . A The Lancet című tudományos folyóiratban közzétett felmérés szerint 2020-ban jelentősen megemelkedett a szorongási rendellenességekkel és depresszióval élők száma világszerte. A kutatás arra is kitér, a mentális problémák leginkább a nőket és a fiatalokat fenyegették.

A súlyos depressziós rendellenességek előfordulása 28 százalékkal, a szorongásos zavarok aránya pedig 26 százalékkal nőtt. A cikk szerint a legnagyobb mértékben ott nőtt a rendellenességek száma, ahol a fertőzések aránya magas volt, és az emberek mozgása jelentősen lecsökkent.

A kutatók kiemelték, már a pandémiát megelőzően szükséges lett volna a mentális betegségek kezelésére szakosodott orvosi rendszer erősítése, azonban mostanra elengedhetetlenné vált, hogy a szektort nagyobb mértékben támogassák.

Ez az első olyan kutatás, amely globálisan vizsgálja a depresszió és a szorongás alakulását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, a korábbi tanulmányok csak lokális elemzéseket végeztek. A nemzetközi kutatócsapat 204 országot elemzett nem, életkor és lakhely szerint - írja a portál.

A járvány nélkül a modellbecslések szerint 2020-ban világszerte 193 millió súlyos depressziós (2471 eset 100 000 lakosra vetítve) lett volna világszerte. Az elemzés azonban azt mutatja, hogy a járvány alatt most 2020-ban 246 millió eset (3 153 /100 000) volt, ez 28 százalékos növekedést jelentett (további 53 millió eset). A pluszban megjelenő esetek közül több mint 35 millió érintett nőket, míg férfiakat „csak” közel 18 millió.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra