Durva dezinformációt terjeszt a magyar média egy része a szlovéniai benzinárstop eltörléséről

Egy szlovén-magyar kettős állampolgár hívja fel erre a figyelmet.

„Szlovén-magyar kettős állampolgárként nem tudom megállni, hogy ne panaszoljam el micsoda dezinformációk terjednek már több mint 24 órája Magyarországon Szlovéniáról. A legbosszantóbb számomra, hogy nem lehet sehol se cáfolatot megjelentetni erről” – írja levelében olvasónk.

Doncsecz Ákos szerint az álhírt jellemzően az Origo , a Magyar Hírlap és a Mandiner kezdte terjeszteni, majd egy csomó másik felület (mostanra a Vaol.hu és a hirado.hu is) átvette.

A dezinformáció lényege, hogy ezen felületek szerint az áprilisban a szlovéniai választásokat megnyert baloldal első intézkedése rögvest az volt, hogy eltörölje a benzinárstopot. Ennek nyomán emelkedtek meg drasztikusan az üzemanyag árak. Jellemzően ezen felületek most párhuzamokat keresgélnek magyarországi vonatkozásban és a kormány eljárását dicsérik.

Maribor
Pixabay.com

„Engem, mint ahogy említettem kettős állampolgárt és még szlovéniai magyarokat is (köztük egy prominens vezető muravidéki magyar személy feleségét) felháborít ez a szemenszedett hazugság. Egyrészt képtelenség, hogy az új kormány vonja vissza a benzinárstopot, mivel Robert Golob kabinetje csak júniusban fog összeállni, tehát a már leköszönőben levő Janez Janša vezette jobboldali kormány intézi az ügyeket. Elég csak megnézni a szlovén hírportálokat, amelyek mind arról írnak, hogy Janez Janša egyik utolsó intézkedéseként megszüntette az árstopot, amiről Robert Golob azt mondta, hogy kicsinyes bosszú a választási vereség miatt” – írja Doncsecz Ákos, és bizonyítékként egy linket is megadott.

Ugyanakkor, teszi hozzá, a kreált, félrevezető állítás, mely szerint az új - ám még létre sem jött - kormány visszavonta az árstopot csak terjed a magyar felületeken. Nem mellesleg Robert Golobnak egyáltalán nem állt szándékában az árstop megszüntetése és a kampányában sem tett róla semmi említést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem