Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb részletek az épülő szombathelyi egészségügyi központról - a régi SZTK-ban nem lesz már rendelés

Némi csúszással és némi takarékoskodással, de megépülnek az új rendelők a kórházzal szemben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még a választási kampány hevében, szeptember 19-én jártuk be Elkezdődött a szombathelyi kórházzal szemközti orvosi rendelők építése 2019. September 19. 11:13 az akkori városvezetéssel a Markusovszky kórházzal szemben, a volt városi strand és a Sportigazgatóság helyén épülő új egészségügyi központot. Akkor még a régi épületeket bontották, azóta viszont már építkeznek. Ma reggel így nézett ki az építkezés:

Józing Antal

Akkor is sok mindent megtudtunk, de csütörtök délelőtt a városházán tartottak egy projektindító rendezvényt is. Tervező, kivitelező, és sok orvos volt a bemutatón, akiket László Győző alpolgármester köszöntött.

Szilágyi József (telefonos fotó)

három éve jelentették be Orvosi rendelő, óvoda, parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén 2015. December 08. 16:06 , hogy új egészségügyi alapellátó központ épül a Markusovszky kórházzal szemközti, egykori városi strand területén. A tervekben szerepelt még bölcsőde, sok parkoló és egy új út is, ami a Markusovszky és a Késmárk utcákat kötné össze. 700 milliót szántak erre a célra.

Kisebbre kellett tervezni

Tavaly év elején aztán jöttek az első negatív hírek, először arról, hogy a Kiskar utcai háziorvosi rendelő nem költözhet be Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba 2018. February 06. 06:36 az új központba, pedig eredetileg ezt ígérték. Kiderült, hogy a kivitelezést jóval túlszámlázták, nem fért bele a keretbe, ezért szűkebbre kell szabni a terveket Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 , és több ütemben építik fel Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 a központot.

Az új egészségügyi központ tervei
Forrás: Polgármesteri hivatal

Tavaly év végén már csak húsz rendelőről és 150 parkolóról volt szó. 20 vadiúj rendelőt, sebészeti osztályt, nővérszállót, plusz 150 parkolót kap jövőre Szombathely 2018. December 29. 11:04 .

Szeptemberben azt is megtudtuk, hogy az épületben 15 rendelő lesz, ebből négy háziorvosi, hat felnőtt fogorvosi, négy gyermek fogorvosi, egyet pedig a fogorvosi ügyelet kap, és lesz egy vérvételi helyiség is. A volt SZTK épületéből költöznek ki a még ott lévő rendelők, és ide költözik majd a Wesselényi utcából a fogorvosi ügyelet.

"21. századi épület"

A mai bemutatón Gáspár Péter, a tervező Gáspár Mérnöki Iroda vezetője szintén megemlítette a csúszást és az újratervezést, amit az építőipai árak emelkedésével indokolt. Mint mondta, a központ fogorvosi részlege maradt az eredeti, a háziorvosi rendelők számát kellett csökkenteni. De az épület is bővíthető a későbbiekben, és a most kiépítendő 150 parkolóhely is.

Az új egészségügyi központ tervei
Forrás: Polgármesteri hivatal

Gáspár szerint az épület 21. századi lesz, a fűtést például hőszivattyúkkal oldják meg, amihez nem kell gáz, az épület széndioxid-kibocsátása nulla lesz. A földszinten egy recepció fogadja majd a betegeket, itt történik a betegirányítás is. Az emeleten lesz egy többfunkciós terem, ahol a fizikoterápiás, gyógytornász kezeléseket is elvégezhetik majd.

A tervező elmondta, hogy a vérvételi hely és a fogorvosi ügyelet el lesz különítve a többi rendelőtől, hiszen ezek nem csak a rendelési időben lesznek nyitva.

Az új egészségügyi központ tervei
Forrás: Polgármesteri hivatal

Dr. Török Ilona háziorvos, belgyógyász az alapellátásról beszélt, és arról, hogy a jövőt majd az jelenti, amikor szakorvosok is házhoz mennek majd, hívásra. Jó híreket is mondott: az országos helyzettől eltérően Szombathelyen nincs betöltetlen háziorvosi praxis, és a háziorvosok átlagéletkora az országos átlag alatt van.

A régi SZTK-ban most négy háziorvosi és hat fogorvosi rendelés működik, a háziorvosok ellátási körzetébe, a Kőszegi utcától a Minerva lakóparkig tartó területen, hétezer fő tartozik. Jelenleg egy rendelőben két orvos dolgozik váltott műszakban, az új rendelőkben egy orvoshoz egy rendelő tartozik majd.

Megjegyezte, hogy 40 éve nem épült Szombathelyen új rendelő, ezért is örülnek az új központnak.

Az új egészségügyi központ tervei
Forrás: Polgármesteri hivatal

Az új egészségügyi központ egyébként 686,5 millió forintba kerül, ezt uniós támogatásból fedezik. A képviselők a legutóbbi városi közgyűlésen saját forrásból összesen 203 millió forintot szavaztak meg az új központ berendezéseire, műszereire, bútorzatára 203 millió forintot szavazott meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra