Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a szombathelyi kórházzal szemközti orvosi rendelők építése

A helyszínbejáráson ott volt a városvezetés lojális része és Fidesz polgármester-jelöltje is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Munkagépek dolgoznak a volt városi strand kórházzal szemközti területén, a volt Sportigazgatóság épületének a felét már lebontották, most éppen a törmeléket takarítják el. A területet építési szalagokkal vették körbe, száll a por.

Bejárás az építkezésre
Bontják a sportigazgatóság volt épületét
Mészáros D. Zsolt

Ez a kép fogadott minket csütörtök reggel a helyszínen, amikor a városháza által meghirdetett bejárásra érkeztünk. De nagyon hosszú ideig tartott, amíg idáig eljutott a terv.

három éve jelentették be Orvosi rendelő, óvoda, parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén 2015. December 08. 16:06 , hogy új egészségügyi alapellátó központ épül a Markusovszky kórházzal szemközti, egykori városi strand területén. A tervekben szerepelt még bölcsőde, sok parkoló és egy új út is, ami a Markusovszky és a Késmárk utcákat kötné össze. 700 milliót szántak erre a célra.

Bejárás az építkezésre
Bontják a sportigazgatóság volt épületét
Mészáros D. Zsolt

Tavaly év elején aztán jöttek az első negatív hírek, először arról, hogy a Kiskar utcai háziorvosi rendelő nem költözhet be Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba 2018. February 06. 06:36 az új központba, pedig eredetileg ezt ígérték. Kiderült, hogy a kivitelezést jóval túlszámlázták, nem fért bele a keretbe, ezért szűkebbre kell szabni a terveket Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 , és több ütemben építik fel Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 a központot.

Bejárás az építkezésre
Bontják a sportigazgatóság volt épületét
Mészáros D. Zsolt

Tavaly év végén Hende Csaba országgyűlési képviselő már csak húsz rendelőről és 150 parkolóról beszélt 20 vadiúj rendelőt, sebészeti osztályt, nővérszállót, plusz 150 parkolót kap jövőre Szombathely 2018. December 29. 11:04 .

De most elindult az építkezés, legalábbis az első üteme, az orvosi rendelőket tartalmazó egészségközpont és a hozzá tartozó parkolók. A részleteket a csütörtöki bejáráson ismertük meg, Puskás Tivadar polgármester sorolta az adatokat. Már csak 15 rendelőről van szó, ebből négy háziorvosi, hat felnőtt fogorvosi, négy gyermek fogorvosi rendelő lesz, egyet pedig a fogorvosi ügyelet kap.

Bejárás az építkezésre
Bontják a sportigazgatóság volt épületét
Mészáros D. Zsolt

Puskás azt is elmondta, hogy a volt SZTK épületéből költöznek ki a még ott lévő rendelők, és ide költözik majd a Wesselényi utcából a fogorvosi ügyelet. Azt is közölte, hogy 686,5 millió forint a költség, ezt uniós támogatásból fedezik. A kivitelezés a héten kezdődött és 14 hónapja van a kivitelezőnek a befejezésre. A munkát egyébként a közbeszerzési pályázaton a szombathelyi Dreiszker és Társai Kft. nyerte el.

Bejárás az építkezésre
Politikusok az építkezésen
Mészáros D. Zsolt

A Sportközpont volt épületét teljesen lebontják. Dreiszker Leventétől, a kivitelező képviselőjétől a helyszínen megtudtuk, hogy tulajdonképpen két épületről van szó, ezeket a most bontott régi épület és a volt strand medencéje között építik fel. A két épületet összekötik, így H-betű alakú lesz, az első épület kétszintes, a másik egyszintes lesz.

Bejárás az építkezésre
Nagyjából itt lesz majd befelé az új út
Mészáros D. Zsolt

Az új épület mellett, a Markusovszky utcáról új utat építenek befelé, a parkolók az épületek mögött, a már épülő teniszcentrum Ilyen lesz az új szombathelyi teniszcentrum 2018. June 24. 08:23 irányában lesznek. (A területet egyébként a teniszcentrum építése előtt körbejártuk és lefotóztuk Utolsó képek a szombathelyi városi strandról – mielőtt teniszcentrum válna belőle 2019. April 04. 08:12 .)

Puskás Tivadar egyébként utalt arra is, hogy a nemrég bejelentett új bölcsőde Zöld lámpát adott a közgyűlés: uniós pénzből bölcsődét építenének az egykori szombathelyi strandon 2019. August 28. 12:08 a terület sarkában, a Markusovszky utca és a Horváth Boldizsár körút kereszteződése mellett lesz.

Bejárás az építkezésre
Mészáros D. Zsolt

Persze, egy induló beruházás bemutatása nem képzelhető el politikusbeszédek nélkül, főleg így a választási kampány közepén. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke a 75 parkolóhelyet emelte ki, de azt is megjegyezte, hogy az építkezés kis csúszással indult.

Bejárás az építkezésre
Mészáros D. Zsolt

Beszélt arról a 20 milliárd forintról, amit a város egészségügyi fejlesztésére költhettek 2010 óta, és megjegyezte, ez valóban uniós pénz, de a magyar kormányon keresztül érkezett, és a magyar kormány ítélte ezt oda. És hozzátette (Nemény András múltkori sajtótájékoztatójára A szombathelyi helyijárat fejlesztéséről, orvosi ösztöndíjprogramról is tárgyalt Nemény András Brüsszelben 2019. September 06. 16:46 reagálva), hogy az Európai Uniónak országok és nem városok a tagjai, az uniós pénzek felhasználásáról a kormány dönt a jövőben is.

Bejárás az építkezésre
Mészáros D. Zsolt

Hende azt is megjegyezte, hogy az új városvezetés egyik feladata lesz a kiürülő SZTK épületének hasznosítása, meg kell találni a leendő funkcióját és a forrást az átalakításához.

Bejárás az építkezésre
Mészáros D. Zsolt

Balázsy Péter, a Fidesz polgármester-jelöltje is ott volt, ő arról beszélt, hogy világosan látszik a jelenlegi városvezetés stratégiája. A kórház közelében az egészségügyi intézmények lesznek, a Csónakázótó a sporté és a rekreációé lesz, az Iseum és a Képtár környéke pedig kulturális negyeddé változik.

Lendvai Ferenc a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője mindehhez hozzátette, közel 30 éves problémákat oldanak meg most, azzal, hogy hasznosítják a volt strand területét.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés