Egy év múlva új tulajdonosa lehet a szombathelyi Claudius Hotelnek

Egyre esélyesebb, hogy nyilvános elektronikus árverésen bocsájtják majd licitre a Claudius Hotelt, akárcsak a Savaria Szállót.

A Szekszárdi Törvényszék az IGN Zrt. felperes által a Wolf-CRS Kft. és további hat alperes ellen folyamatban volt polgári peres eljárást nem jogerősen megszüntette 2023.02.08-án

– válaszolta lapunknak dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője, amikor arról kérdeztük, tudnak-e bármiféle hivatalos információval szolgálni a Claudius Hotel volt és jelenlegi tulajdonosai, a Wolf-CRS Kft. és az IGN Zrt. közötti perrel kapcsolatban, ami – ahogy arról lapunk is beszámolt Szombathely újabb kultikus szállodája, a Claudius is az enyészeté lesz? 2022. August 19. 07:28 – 2022 májusában szakadt félbe.

Mindez azért érdekes, mert a szombathelyi szálloda 2020 óta zárva van, Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló? 2020. February 06. 12:01 és senki nem tudja, mi lesz vele.

A HVG március 2-án megjelent számában olvasható, hogy egy évvel a per indulása után a felperes IGN Zrt. javára hozott döntéssel zárult az ügy. Ez azt jelenti, hogy

az épület visszakerült a korábbi tulajdonoshoz.

A bíróság most azt állapította meg, hogy anno bűncselekmény útján került a már akkor felszámolás alatt álló Wolf-CRS Kft.-hez a Claudius, azaz nem fizették ki a vételárat. Ennek a büntetőügynek lett most vége, és így az épület visszakerült az előző tulajdonoshoz, az ugyancsak felszámolás alatt álló IGN Zrt.-hez – mondja megbízható, az eseményekre nagy rálátással rendelkező, neve elhallgatását kérő informátorunk.

Mindennek már a lapunk birtokában lévő tulajdoni lapon is vannak nyomai.

Pedig – ahogy arra a HVG is felhívja a figyelmet – nem fordul elő túl gyakran a felszámolásoknál, hogy közel egy évtizeddel az eladás után sikerül visszaszerezni egy olyan nagy értékű vagyontárgyat, mint amilyen a Claudius is.

Claudius hotel
A Claudius Hotel napjainkban. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Szombathely kultikus szállodáját több mint 547 millió forintért adta el az IGN a Wolf-CRS-nek. Az adásvétel 2012. július 9-én lett hivatalos, a vételár kifizetésének határideje pedig 2013. január 31. volt. Ahogy pedig arról már lapunk is többször beszámolt, A szombathelyi Claudius Hotel tulajdonosa viheti csődbe az Alexandra könyvesboltokat? 2017. January 20. 14:54 a Wolf-CRS Kft. a mai napig nem fizette ki a Claudius, valamint öt másik, kecskeméti, gödöllői és budapesti ingatlan vételárát sem.

Jöhet az árverés?

Több alkalommal felvetettük már Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat 2015. May 22. 14:36 annak a lehetőségét is, hogy a pereskedésnek könnyen az lehet a vége, hogy bíróság elé kerül az ügy és a Claudius Hotelt is nyilvános elektronikus árverésen bocsájtja majd licitre a felszámoló, akárcsak a Savaria Szállót.

Forrásunk is ezt a forgatókönyvet erősítette meg most. Jelenleg ugyanis nagyjából 400 millió forint követelés terheli a szállodát, ami jelentősen behatárolja az értékesítését. Tehát, ha most el akarnák adni a Claudiust, akkor ezt 400 millió forint alatt nem tehetnék meg, de információink szerint

nem is az eladás a cél, hanem az árverés.

A CÉL-ORG ugyanis egy felszámoló cég, a felszámolás befejeztekor kötelező lesz árverésre bocsátania a Claudiust is. Úgy tudjuk, erre kb. egy év múlva kerülhet sor.

Információink szerint most 600 millió forint a Claudius könyv szerinti értéke, de mivel a nyilvános licitek úgy működnek, hogy gyakran piaci ár alatt lehet hozzájutni értékes ingatlanokhoz, ezért informátorunk elmondása szerint az árverésen akár már az eredeti értékének a 40 százalékán is értékesíthetik.

Ez tehát azt jelenti, hogy a felszámolás végén

egy árverésen már akár 240 millió forintért is el lehet adni

Szombathely másik neves szállodáját, amit valószínűleg ugyanúgy „házon belül” akarnak majd megoldani, hogy aztán felárral továbbadják.

Miért lehet ismerős a cég?

A CÉL-ORG neve már a Savaria Szálló kapcsán is előkerült, hiszen korábban annak is az IGN Zrt. volt a tulajdonosa, és a felszámolás miatt bocsáthatta árverésre a CÉL-ORG a szállót.

A CÉL-ORG annak az Indotek Csoportnak az egyik fővárosi irodaházába van bejelentve, melynek a multimillárdos ingatlanguru, Jellinek Dániel a vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. Sajtóinformációk szerint a Savaria Szálló papíron nincstelen vevője, Háttérbe húzódó, Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdosé lett a Savaria Nagyszálló 2021. June 28. 11:30 a Krosnow Property Kft. is Jellinek érdekeltségébe tartozik.

Az Index 2019-es Jellinek Dániel-portréjában írták: habár ma már NER-közelinek tartják, pályafutását még a 90-es években kezdte, eleinte főleg a B és C kategóriás, kevéssé keresett ingatlanok nagyon olcsó megszerzésében utazott. Ezeket az ingatlanokat általában csődbe ment vállalkozóktól vásárolta meg a felszámolón keresztül, majd felárral adta tovább azokat.

Úgy tűnik tehát, hogy

már jó ideje Jellinek körül futnak össze a szombathelyi szállodaügyek,

de az üzletember korábban azt nyilatkozta a HVG-nek a felszámoló cég és az Indotek közötti esetleges együttműködést boncolgató kérdésre, hogy

„valótlanság azt állítani, hogy csupán azért, mert valaki az Indotek Group bérlője, egyéb üzleti kapcsolat is fennáll a felek között.”

Lapunk még a Savaria Szálló ügyeivel foglalkozó oknyomozó cikk Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész) 2022. July 08. 18:36 kapcsán kereste a cégcsoportot. Ezt a választ kaptuk:

„A múltban foglalkoztunk a Savaria Hotel megvásárlásának gondolatával, azonban megerősítjük, hogy az ingatlan nem képezi az Indotek Group cégcsoport tulajdonát.”

De valójában a fenti válaszokkal nem zárta ki kategorikusan a cégcsoport, hogy köze lenne a két szombathelyi szállodához.

A Claudius Hotel 1972-ben.
fortepan

Hirtelen bezárás és állítólagos felújítás

A Claudius Hotel 1972-ben épült a város egyik legszebb pontján, a Csónakázótóval szemben. 2020. február 17-én zárták be Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló? 2020. February 06. 12:01 egy állítólagos nagy volumenű felújítás miatt, mi pedig már akkor feltettük a kérdést: vajon ugyanarra a sanyarú sorsra jut, mint a Savaria Szálló?

A dolgozóknak felmondtak, de megígérték nekik, hogy amint végeznek a felújítással, keresni fogják őket. Ez persze nem így történt, a hotel korábbi ügyvezető igazgatója 2020 őszén el is költözött Szombathelyről, egyedül a karbantartót „tartották meg”, aki rendszeresen járt ellenőrizni az épületet.

De nem csak a dolgozókat érte váratlanul a bezárás híre, vissza kellett mondani szobafoglalásokat és temérdek rendezvényt, köztük ballagásokat és lakodalmakat is. Ez pedig nem kis felháborodást okozott.

Ráadásul a szakmabelieknek is gyanús volt a dolog, többen gondolták úgy, hogy felesleges a felújítás, sőt, volt aki egyenesen gazdasági manipulációnak titulálta az akciót.

2003-ban ugyanis már volt egy előre betervezett felújítás, ami akkor tényleg nagyon ráfért az épületre. Akkor nem két héttel korábban jelentették be a leállást, hanem időben el volt rendezve minden. Januárban bezárták a hotelt, másfél év alatt tetőtől talpig felújították, majd 2004 októberében újra kinyitották, és ment minden tovább 2020-ig.

A hirtelen jött bezárásnál viszont a tulajdonosok és más érintettek is hallgatásba burkolóztak, és burkolóznak azóta is, többször kerestük őket, hiába.

Tavaly nyáron még csak tájékoztatásra sem került sor a hivatalos oldalon a bezárásról és a foglalás menüben is csak teltházat jelzett a rendszer. Ez azóta változott, már nem él a foglalós rendszer és egy felugró ablak fogadja az érdeklődőt a következő üzenettel:

https://claudiushotel.hu/

Nem is tudták, mit vesznek

De már korábban is voltak érdekes fordulatok a szálloda történetében. 1998-ban például, amikor privatizálták a Hungarhotels szállodaláncát, Szombathely két legnagyobb hotelét, a Claudiust és a Savariát is eladták. A kecskeméti cég pedig, amelyik megvette a két hotelt, valójában nem is tudta, hogy mit vesz.

„Volt egy portfólió, benne 5-6 ingatlan jó áron, és tényleg nem nézték meg, hogy mi is van valójában a csomagban.” Az üzletemberek az adásvétel után csodálkoztak rá, hogy „jé, két működő szombathelyi szálloda is van az ingatlanok között” – mondta korábban egy forrásunk.

Majd később ez a kecskeméti cég ugyanazzal a tulajdonosi körrel megalapította az IGN Zrt.-t, ez a vállalkozás lett az új bejegyzett tulajdonosa a Claudiusnak és a Savariának is. Az volt a terv, hogy majd magasabb áron továbbértékesítik az ingatlanokat, de közben nagy volumenű beruházásokba fogtak, ezek mögé pedig fedezetek kellettek.

És rájöttek, hogy a megvásárolt ingatlanok, köztük a két szombathelyi szálló, tökéletesek erre a célra, ezért úgy döntöttek, hogy megtartják őket – még akár úgy is, hogy üresen állnak. Így az a helyzet állt elő, hogy a szállodák mint üzlet, nem voltak kiemelten fontosak, de mint értéktárgyak, igen. Közben azért működtették a szállodákat, mint korábban már írtuk, a Claudiust fel is újították 2003-ban.

A Claudius Hotel bárja a 70-es, 80-as évek nagyvilági helye volt Szombathelyen.
A hotel híres bárja, ahová a rendszerváltás előtt sokan mentek, hogy némi nyugati érzést szívjanak magukba. | A felújítás előttről több képet is találhat galériánkban, ha képre kattint!

Aztán jött a gazdasági világválság, ami az IGN Zrt.-nek is betett, egyre rosszabb állapotba került a cég pénzügyileg, illetve – ahogy az a Magyar Nemzet 2019-es oknyomozó cikkéből kiderül – az IGN tulajdonosa azok között volt, akiket trükkös módszerekkel kiforgattak a vagyonukból.

A cég tulajdonképpen működésképtelenné vált, csak egy ideig próbálták pótolni a veszteségeiket ingatlanjaik eladásával. Így került a Claudius Hotel egy kaposvári illetőségű céghez, a Wolf-CRS Kft.-hez, amely egyébként akkor a nyilvános cégbírósági bejegyezés szerint már 2011. május 31. óta NAV-végrehajtás alatt állt, így vált még zavarosabbá a történet.

Most pedig papíron ismét az IGN-nél van a Claudius Hotel, de valószínűleg már nem sokáig. A felszámolás végén ugyanis a felszámoló cégnek így vagy úgy el kell adnia. És bár most egy per lezárult, az ügynek még koránt sincs vége. Valószínűleg folytatódni fog még a pereskedés is, ami tovább bonyolíthatja az amúgy is kusza szálakat.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet