Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész)

17 éve alussza Csipkerózsika-álmát Szombathely egyik legszebb épülete. Alaposan utánanéztünk a tündérmese fordulatainak és szereplőinek.

A Savaria Szálló Szombathely egyik legszebb épülete, de mégsem ezért izgatja az itt élők fantáziáját. A jellegzetes belvárosi épületen immár 17 éve van lakat, és habár időről-időre felröppennek reményteljes hírek, hogy egyenesbe jönnek a dolgok, végül minden marad a régiben.

Sorozatunk első részében A tündérmesék találkozása a valósággal – A szombathelyi Savaria Szálló története (1. rész) 2022. July 01. 19:01 elmeséltük, miért olyan fontos a szombathelyieknek a történelmi léptékkel nem is olyan régi épület, feltártuk a történetét az alapításától kezdve a tündöklés évtizedein keresztül a hanyatlásig, majd a 2005-ös bezárásig.

Meglazult cserepek eltávolítása a Savaria Nagyszállóról
A Savaria Szálló | Még több képért kattintson!
Tánczos Mihály

Most pedig indul a második rész, amelyben továbbra is arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy senki nem mentette meg ezt a legendát az üzleti és politikai döntések több évtizedes labirintusában. Hogyan lehetséges, hogy a rövid távú egyéni érdekek mindig felülírták a közösség érdekeit, vagy éppen álmait? Vagy ez csak a látszat?

Biztonsági öveket kéretik becsatolni, indulunk.

Az elmúlt egy évszázad alatt a nagyszállóban megfordultak a legnagyobb nevek Kosztolányi Dezsőtől kezdve Fedák Sárin át Karády Katalinig, így cseppet sem csodálkozhatunk azon, hogy a szálloda utolsó vendégei – ahogy az egy könyvtári beszélgetésen elhangzott Sztorizzunk egy kicsit a százéves nagyszállóról 2014. November 06. 14:23 – Koltay Róbert színész és Dés László zenész voltak.

Amikor a Savaria Szállót 2005. március 1-jén bezárta az akkori tulajdonos, az IGN Zrt., még senki, talán még a cégvezetők sem sejtették, hogy végleges döntés született.

Így utólag, az információk birtokában már tudjuk, hogy teljesen logikus lépés volt. Az IGN – bármennyire hihetetlen – gyakorlatilag „véletlenül” vette meg a két szombathelyi szállodát (a másik a Claudius volt), és hamar rájöttek, hogy rentábilisan nem lehet működtetni őket, így alternatívákat kerestek.

Miután felújították és 2004 végén megnyitották a Claudiust, első lépésként bezárták a nehezebben és drágábban működtethető másikat, vagyis a Savariát, ami üzleti szempontból az újabb konkurrenciája volt.

A Savariának 90 szobájából mindössze 30 volt, aminek saját fürdőszobája és vécéje volt. A másik 30-ban csak zuhanyzó és mosdó, a maradékban csak mosdó volt. Ne feledjük, ekkor már a 2000-es évek elején járunk. A teljes kapacitásnak az egyharmada volt igazán piacképes, eladható szoba, a többit leginkább gyerekcsoportnak vagy kispénzű átutazóknak lehetett kiadni

– emlékszik vissza az utolsó évekre egy olyan dolgozó, aki a Claudius felújítása alatt jött át dolgozni a testvérszállodába.

Mindenesetre a bezárás után nem sokkal Harajka Róbert, a két szálloda akkori vezetője – és nem mellesleg az ingatlanok körüli kaotikus cégcsoport-mozgások kulcsembere – még úgy nyilatkozott a helyi napilapnak, hogy határozott szándékuk a Savaria Szálló felújítása, ráadásul 2005-ös indulással.

Tisztában vagyunk e fontos városi intézmény jelentőségével, éppen ezért igyekszünk mielőbb rendbe tenni

– mondta.

Ugyanebben az írásban megszólalt Ipkovich György akkori polgármester is, aki arról beszélt, hogy azt szeretné, ha minél előbb megvalósulna a rekonstrukció, és a télikert ismét a régi fényében tündökölne.

Habár ekkor még szépnek ígérkezett a jövő, közel két évtized távolságából már világosan látszik, hogy a szálloda története egy olyan ponthoz érkezett el ekkor, aminek nem volt megoldása.

A politika érzelmi okokból – ne feledjük, Ipkovich mindig is lelkes patrióta volt – ragaszkodott ahhoz, hogy az épület a régi fénnyel és funkcióval működjön a jövőben, miközben az üzleti világ jéghideg számításában ez a verzió nem jött ki matematikailag.

Mint ahogy más sem igazán.

Hotel helyett pláza?

A 2005 utáni eseményeket ismerők elbeszéléseiből az a kép rajzolódik ki, hogy az IGN hol lanyhábban, hol intenzívebben kereste az épület hasznosításának a lehetőségeit, de hogy ezért „felszántották volna a pályát”, azt nem lehet mondani.

Az egyik komolynak tűnő nekifutás a Nestal Kft. által készített, 2006-os „döntéselőkészítő tanulmányterv” volt, ami alapjaiban gondolta újra az épület hasznosítását.

A tervezők gyakorlatilag teljesen feladták a szálloda funkció továbbvitelét, és afféle amerikai stílusú plázában gondolkodtak: a földszinten és a galérián étterem, bank, fitneszterem és üzletek lettek volna, míg az első és második emeleten elegáns lakások, bérlakások. A Mártírok tere alatt kapott volna helyet a parkolóház.

Mindez az akkori árakon kb. 1,5 milliárd forintba került volna. Már csak annyi volt a gond, hogy a város rendezési terve szerint kizárólag szállodai és rekreációs célokra volt hasznosítható az épület.

Ennek ellenére ezt a vegyesfunkciós tervet jóváhagyta az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal – hiszen a Savaria Szálló védett jellegű műemlék, ezért bármiféle elképzelést engedélyeztetni kell –, majd hosszasan vitatta a városháza főéípítészi tervtanácsa is. Végül azonban a tervtanács arra a következtetésre jutott – osztva a polgármester véleményét –, hogy nem támogatják a tervet.

Megbízható, az eseményekre nagy rálátással rendelkező, ám titoktartási kötelezettség miatt nevét nem vállaló informátorunk azt mondja, valójában ez csak egy látszatterv volt, a cég ezt sem gondolta komolyan, és ezt a város is sejtette.

De ezenkívül még más lehetőségek is felmerültek.

Hilton, a megmentő?

Lapunk megkereste Czeglédy Csabát, aki azokban az években (2006-2010) a város alpolgármestere volt, akit Ipkovich megbízott a szálloda ügyének göngyölésével.

Az egykori alpolgármester a fenti elképzelés mellett még két másikat is megemlített: egy nagy osztrák kaszinós cég is érdeklődött. Ők abban gondolkodtak, hogy a játéktermek mellett maradnak szállodai szobák az épületben.

Ennél komolyabbnak ígérkezett egy másik osztrák befektető, aki egy ötcsillagos szállodát álmodott a százéves falak közé, mondván, a helyszín Bük és Sárvár között van, innen buszokkal el lehet vinni az utasokat a fürdőkbe, és mégiscsak városi környezetről van szó. Aztán kiderült, hogy az épületben nem lehet annyi ötcsillagos szobát kialakítani, hogy belátható időn belül megtérüljön a befektetés.

Nagyszálló Szombathely 2009
Nagy Ákos Balázs

Ez pedig részben egybevág egy másik lényeges történetszállal, amit neve elhallgatását kérő forrásunk mondott: bekúszott ugyanis a képbe a Hilton szállodalánc. Ő azt mondja, ezen a vonalon minden rendben ment, 2010-ben elkészültek a tervek 90 szobával és 22 parkolóval (a tervrajzok lapunk birtokában vannak, a látványtervek pedig itt elérhetők). A műemlékvédelem ezt is jóváhagyta.

De aztán ezt az üzletet sem sikerült nyélbe ütni, pedig informátorunk szerint is ez lett volna a legjobb megoldás. Ha ugyanis a Hilton tulajdonába kerül a nagyszálló, kapásból megcsináltak volna mindent, amire az IGN-nek nem volt tőkéje (vagy éppen szaktudása és elszántsága), és a feltöltésről is a szállodalánc gondoskodott volna: főként nyugdíjasokat hoztak volna a hotelbe. De mégsem jött ki a 90 szobás matek, ráadásul a cégnek ekkor már nem a Savaria Szálló jelentette a legnagyobb fejfájást.

Egy rövid ideig még osztrák tulajdonban is volt az épület

Egy különös, másik osztrák szálat mi is felfedeztünk a történetben, amikor a tulajdoni lapot bogarásztuk. 2011-ben egy Savaria Grand Hotel GmbH. nevezetű, bécsi székhelyű cég lett a nagyszálló tulajdonosa, igaz, mindössze három hónapra.

Ezt akkor a tulajdonosok úgy adták elő 250 millióért adták el a Savaria Nagyszállót 2011. June 22. 14:47 az önkormányzatnak – melynek 2009. március 6. óta elővásárlási joga van, tehát ha jelentkezik egy vevő, akkor be kell küldenie az önkormányzathoz a vételi szerződést, és ha a közgyűlés úgy dönt, a város ugyanazokkal a feltételekkel megvásárolhatja az épületet –, hogy csupán technikai jellegű tranzakcióról van szó.

Ez annyiban igaz volt, hogy azonos tulajdonosok két vállalkozása között történt az adásvétel. Ezt információink szerint azért tették, hogy tulajdonosi szinten különválasszák a Claudius Hotelt és a Savaria Szállót, hogy utóbbi egy másik ügylethez fedezetül szolgáljon – ezt egy városfejlesztési bizottsági ülés jegyzőkönyvében is megtaláltuk.

Azt már informátorunktól tudjuk, hogy a Savaria Grand Hotel GmbH. mellett létrehoztak még egy bécsi céget a Claudius Hotelnek is, illetve egy harmadikat is, a Grand Hotel Enterprisest, ami ezt a kettőt tulajdonolta.

Nagyszálló Szombathely 2009
A szálló belülről 2009-ben.
Nagy Ákos Balázs

A nagyszálló tulajdoni joga tehát átkerült a Savaria Grand Hotel GmbH.-hoz, és már az is megvolt, hogy Ausztriában mennyi jelzáloghitelt vesznek fel a terhére (informátorunk 1,4 milliárd forintról tud). Ebből az összegből jutott volna az épületre, és még bőven maradt volna a tulajdonosoknak másra is.

A tervet azonban nem sikerült végigvinniük, ugyanis konfliktusba kerültek azzal az izraeli befektetővel, akiről Harajka nem sokkal korábban még reményteljesen nyilatkozott a Savaria Fórumban.

Így aztán az érintett felek gyorsan visszacsináltak mindent, és a Savaria Szálló visszakerült az IGN tulajdonába.

Örök kérdés: a parkolás

Állandó és megoldatlan probléma volt a parkoló kérdése is, hivatalosan ugyanis egyetlen parkolóhely sem tartozik a szállodához, ami az üzemeltetés szempontjából is fontos lenne.

Egy „sima” parkolóhely az akkori árakon kb. egymillió forintba került volna, ha sikerül megállapodni az önkormányzattal. Többször is kezdeményezte az IGN az önkormányzatnál, hogy megkapják az épület mellett, a Mártírok terén lévő 30 férőhelyes parkolót, de ebben sem jutottak dűlőre.

Savaria Szálló
Itt lett volna parkolóház.
Józing Antal

Szóba jött az is, hogy a Kőszegi utcában egy parkolólemezen kapnak helyet az autók, ahova egy átjáróházon lehetett volna átmenni. A fent említett döntéselőkészítő tanulmányban a tervező a parkolókat a föld alatt képzelte el. A lemezes megoldás 1,5 millióval számolt helyenként, a földalatti 3 millióval.

Keringenek olyan városi pletykák is, hogy a szálloda alá is terveztek mélygarázst, de ezt minden általunk megkérdezett érintett cáfolta. Nem azért, mert az egész belváros tele van még feltáratlan római kori emlékekkel, hanem mert a szálló pincéje ebben a formájában nem alkalmas parkolásra.

Az az egy dolog azonban biztos, hogy a parkolás megoldása minden elképzelés esetén súlyos többletköltséget jelentett volna.

Mindenki lehetőséget látott a szállóban, de ez kevésnek bizonyult

Czeglédytől azt is kérdeztük, hogy egyáltalán hogyan került a képbe az önkormányzat, hiszen az épület az örökségvédelemhez tartozik, így elvileg velük kell egyeztetni, nem a polgármesteri hivatallal.

Azt a választ kaptuk, hogy a város közvetve sok mindenben tud segíteni egy befektetőnek. Ilyen például a parkolók engedélyezése, rendezvények lekötése, különböző szolgáltatások vásárlása, lakások engedélyezése, stb.

Azaz, e logika mentén – tesszük már mi hozzá – a város el is tud lehetetleníteni befektetéseket, ha úgy akarja.

Nagyszálló Szombathely 2009
A híres vörös kanapé.
Nagy Ákos Balázs

Informátorunk azt mondta, hogy az IGN-nek mindig jó volt a viszonya a politikával, függetlenül attól, hogy baloldali, vagy jobboldali volt a városvezetés. Elméletileg mindenki látta a lehetőséget az épületben, és abban is egyetértés volt, hogy valami szép és hasznos dolgot hozzanak ki belőle.

Műszakilag is gyakorlatilag minden megoldható lett volna, de az érdekeket soha nem sikerült összefésülni. Ennek lett áldozata a Savaria Szálló.

Az IGN bukása, az épület piacra dobása

Miközben újabb és újabb ötletek merültek fel az épület hasznosítására, 2006 óta gyakorlatilag folyamatosan árulták az épületet. Kezdetben még közel másfél milliárd forintot szeretett volna kapni érte a tulajdonos, de aztán sokat engedett az árból.

2010-ben például már 650 millió forint + áfáért Lejjebb viszik a Savaria Nagyszálló árát 2010. July 21. 07:29 megvehette volna az Ipkovich-féle városvezetés, de nem mozdultak rá. Hiába szóltak arról a hírek, hogy a város szeretné megmenteni a valaha szebb napokat látott szállodát, nem volt rá pénze, inkább kereste a tőkeerős befektetőt.

Mint ahogy nem mozdult rá egy évvel később, 2011-ben a Puskás Tivadar-féle városvezetés sem, amikor a szálloda papíron gazdát cserélt 250 millió forintért, 250 millióért adták el a Savaria Nagyszállót 2011. June 22. 14:47 és így ismét felvetődött a város elővásárlási joga. (Ez volt a már említett osztrák villámvásárlás.)

Körbekerített Savaria Nagyszálló
VB

Közben pénzügyileg egyre rosszabb állapotba került a cég. Egyrészt mert beszűkültek a piacai a világválság után, másrészt – ahogy az a Magyar Nemzet 2019-es oknyomozó cikkéből kiderül – az IGN tulajdonosa azok között volt, akiket trükkös módszerekkel kiforgattak a vagyonukból.

A cég olyan örvénybe keveredett, ahonnan már nem volt visszaút.

Az IGN Zrt. felszámolását végül is a Fővárosi Törvényszék 2014. június 23-án közzétett végzésével rendelte el, a bíróság felszámolóként a CÉL-ORG Tanácsadó Kft.-t jelölte ki – találtuk meg egy szombathelyi közgyűlési előterjesztésben.

Így a szállodát innentől kezdve már nem a tulajdonosai, hanem a felszámolók árulták, 600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója 2015. May 18. 11:56 és próbálták Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat 2015. May 22. 14:36 a legtöbbet (azaz a legtöbb pénzt) kihozni a helyzetből.

Először 2015. május 28-án kínálták eladásra 600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója 2015. May 18. 11:56 az ingatlant, ekkor még nettó 600 millió forintért. Ennyiért nem kellett Addig hirdetik a Savaria Nagyszállót, amíg valaki meg nem veszi 2015. November 28. 12:51 sem a piaci szereplőknek, sem az önkormányzatnak. Így aztán a felszámoló időről időre, Megint eladó a Savaria Nagyszálló, tudják mennyiért?! 2016. January 23. 09:58 összesen vagy tucatszor meghirdette az épületet, Még mindig eladó a Savaria Nagyszálló 2016. July 08. 16:57 egyre olcsóbb áron.

Hogy nem jelentkezett senki, az a fentiek ismeretében nem meglepő. Ha alsó hangon 5-6 milliárdot kell költeni egy nehezen hasznosítható műemléképületre, akkor mindegy, hogy azt 600 vagy 300 millióért adják.

Az állag és a közhangulat romlása

A Savaria Szálló épülete – a közhangulattal ellentétben – összességében egyáltalán nincs rossz állapotban.

Nagyon jól megépítették annak idején. Télen tökéletesen tartotta a meleget, nyáron pedig a vastag falak miatt kellemes hűvös volt, ellentétben mondjuk a Claudiusszal, ami tulajdonképpen egy panelház

– emlékezett vissza a Savariában töltött évek idejére a fentebb említett munkatárs.

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy amikor később visszament a már bezárt, gyakorlatilag raktárnak használt épületbe, azt már elfoglalták a galambok, ennek minden következményével. Tele volt tehát minden madárürülékkel és tetemekkel is.

A madárürüléket le kellene pucolni, mert az nagy kárt tud tenni, most már megérett a héjalás is, de összességében az épület egyáltalán nincs rossz állapotban

– nyilatkozta lapunknak a már korábban említett építőipari szakember.

De nem csak galambok költöztek be, hanem a tetőcserepek is hullani kezdtek. Erről először 2011 januárjában számoltunk be, Vigyázat, cserepek hullnak a Nagyszállóról! 2011. January 25. 09:32 amikor egy olvasónk végső elkeseredésében a Nyugat.hu-t kereste fel. Több hivataltól, sőt még a tűzoltóktól is kért segítséget, hogy megelőzzön egy tragédiát, azonban mindenhol csak elutasítást kapott.

Józing Antal

Először kikerült egy figyelmeztető tábla „Vigyázz! A tetőről potyog a cserép” felirattal. Végül pedig egy hónappal később a tulajdonos, az IGN megrendelésére a tűzoltóság szedte le Tűzoltók szedték le a Hotel Savaria elmozdult cserepeit 2011. February 11. 15:14 a hotel tetőszerkezetéről az elmozdult cserepeket. Ezzel azonban csak ideiglenesen hárult el a balesetveszély.

A kísértetszálló kálváriája a következő években is folytatódott. 2013 decemberében már egy biztonsági szalagkordon is megjelent A kísértetszálló kálváriája folytatódik 2013. December 07. 08:00 a szálló körül, ráadásul a szellőzőrácsok is olyannyira elrozsdásodtak, Életveszélyes a Savaria Hotel környékére menni 2014. May 13. 20:34 hogy csak a szentlélek tartotta őket. És persze a vandálok sem kímélték Az elhanyagolt Savaria Nagyszállót a vandálok is megtalálták 2015. November 10. 12:01 a környékét, folyton tele volt szeméttel, olykor ürülékkel is. Szemét és ürülék a Savaria Nagyszálló előtt 2013. July 23. 17:01

Szemét és ürülék a Savaria Szállónál
Volt itt minden...
VB

Ha pedig mindez még nem lett volna elég, 2014 nyarán még egy óriási méhraj is odatelepedett Több ezer méh telepedett a Nagyszálló falára 2014. June 02. 14:18 az épület falára, de szerencsére nem történt baj, hamar kerítettek egy méhészt, aki befogta a néhány ezer méhet.

Méhraj befogása a Savaria szállónál
A méhbefogás. | Még több képért kattintson!
Horváth Balázs

Az omlás- és balesetveszély terén viszont továbbra sem változott a helyzet, A legszebb szombathelyi épület lehetne, ha nem haldokolna 2017. August 03. 07:32 sőt. De voltak, akiket ez egyáltalán nem zavart, hiszen egyik évben még egy karneváli bódésort is rittyentettek mellé. Omlik a Savaria Szálló, de azért egy kellemes karneváli bódésort rittyentettek alá 2016. August 25. 14:55 A hatóságok pedig tehetetlenek voltak, lépni csak akkor tudtak volna, ha valakinek már a fejére esett volna egy méretes vakolatdarab vagy pár cserép – de ez szerencsére nem történt meg.

Egy kis karnevál a balesetveszélyben.
BZ

Pedig volt szó olyanról is, hogy lezárják a Savaria Nagyszálló melletti utakat, Ha máshogy nem megy, le kell zárni a Savaria Nagyszálló melletti utakat az életveszély miatt 2018. December 11. 19:03 miután a Vas Megyei Kormányhivatal megvizsgálta az épület állapotát, és baleset- és életveszélyesnek találta. Ugyanis nem csak a vakolat és a tetőcserepek hullanak, hanem megsérült a tetőszerkezet is és hiába szólították fel a tulajdonost, sokáig nem gondoskodott Megszüntetik az életveszélyes állapotot a Savaria nagyszálló mellett 2019. June 01. 11:14 az acélháló felszereléséről.

Vissza a boldog békeidőkbe

Közben pedig 2014-ben elérkeztünk a Savaria Szálló százéves évfordulójához, ami egy keserédes pillanat volt, hiszen ekkor már közel tíz éve elhagyatottan állt az épület.

Lelkes szombathelyi lokálpatrióták azonban gondoltak egyet, és egy októberi délutánon „újranyitották” a nagyszálló teraszát, Újranyitották az egyik legszombathelyibb épület, a Nagyszálló teraszát 2014. October 04. 13:11 hogy egy kicsit visszarepítsenek mindenkit a boldog békeidőkbe.

Korabeli slágerek szóltak, kellemes hangulat ringatott, bárki, aki akart, csatlakozhatott és ihatott egy feketét, vagy megnézhette a már annyira nem aktuális sporthíreket.

Az ötlet a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjától jött, melynek Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, kutató is tagja volt, aki most nappalijában mesélt munkatársunknak a flashmobról.

Az volt a célunk, hogy valahogy megünnepeljük és felhívjuk a figyelmet erre a lerongyolódott, tönkremenő épületre. A Május 1 étteremből hoztak nekünk korabeli asztalokat, terítőket, székeket. A fiam beöltözött pincérnek, Tóth Kálmán múzeumpedagógus barátunk pedig főpincérnek. Mindenkinek volt valami szerepe, kiültünk oda jelmezekben és egy rövid, félórásra szánt flashmobot csináltunk kávézással, korabeli zenékkel, korabeli újságokkal

– idézte fel.

100 éves a Nagyszálló
Spiegler Tibor a flashmobon. | Még több képért kattintson!
BZ

A flashmobon kívül létrehoztak egy Facebook-oldalt is, rendeztek honlapkészítő versenyt Titokzatos weboldalra bukkantunk - megnyit a Savaria Szálló? 2014. December 13. 13:44 és tartottak nosztalgiázós beszélgetéseket Sztorizzunk egy kicsit a százéves nagyszállóról 2014. November 06. 14:23 is a könyvtárban.

Hatalmas sikerük volt. A szombathelyiek felkapták a fejüket, ismét közbeszéd tárgya lett a nagyszálló, de az illetékesek – tehát a hatóságok, a tulajdonosok és a városvezetők – nem igazán reflektáltak az akciókra. Lement a 100 éves évforduló, de maradt minden a régiben.

Van egy réteg, amelyik tehetne érte, de pusztán gazdasági ügyként kezeli. Aki pedig a várostörténet részeként, városképi épületként kezeli, annak nincs eszköz a kezében

– foglalta össze a helyzetet szomorúan Speigler.

A választási kampány

A Savaria Szálló történetében látszólag háttérben maradt a politika, hiszen nem önkormányzati épületről van szó, de a valóságban ez koránt sincs így. Egyrészt mert a városnak elővásárlási joga van, másrészt egy romokban álló ikonikus épület mindig jó ürügy a kommunikációs adok-kapokra.

A 2019-es önkormányzati választások előtti kampányban például Nemény András ellenzéki polgármesterjelölt arról tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, hogy az lenne a megoldás, ha a lassan két évtizede üresen álló épületet megvenné az önkormányzat. Nemény András: Vegye meg a város a Savaria nagyszállót! 2019. July 19. 12:13

Lukács Dániel (Momentum) és Nemény András (Éljen Szombathely!) a nagyszálló előtt 2019-ben.
Szilágyi József (telefonos fotó)

Azt ígérte, ha megnyerik a választást, ezt megteszik, új funkciót találnak az épületnek, a báltermet majd használja a város, a kávézót pedig meg lehet nyitni a városlakók előtt is.

Neményék megnyerték a választást, és csodák csodája, néhány hónappal később érvényes ajánlat érkezett az épületre, az első a történet folyamán: a Krosnow Property Kft. 470 millió forintot kínált az épületért. Újévi fordulat: a városé lehet a Savaria Szálló 2020. January 03. 18:57

A furcsa új tulajdonos és a perrel való fenyegetés

Az első öröm után azonban elég gyorsan felmerültek a kérdőjelek. Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22

Miért ajánlott a Krosnow Property 100 millió forinttal többet, mint a kikiáltási ár? Honnan lesz ennyi pénze egy budapesti székhelyű, de békéscsabai magánszemélyhez tartozó cégnek, amelynek évek óta nulla forint bevétele van? 2018-ban nulla forint bevétele volt a Savaria nagyszállóra vételi ajánlatot tett cégnek 2020. January 17. 12:33

A város egy rendkívüli közgyűlésen Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből 2020. January 22. 12:06 döntött úgy, hogy nem él az elővásárlási jogával. Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 A fideszes képviselők azzal támadták a városvezetést, A szombathelyi Fidesz a polgármestert ítéli el a Nagyszálló miatt 2020. January 22. 15:19 hogy az megszegte választási ígéretét, de olyan nagyon ők sem voltak biztosak benne, hogy jó vétel lenne az épület, merthogy tartózkodtak a szavazásnál.

A vásárló cég pedig egyszerűen eltűnt, Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 vagy legalábbis hallgatásba burkolózott. Pedig a vételárat nyolc napon belül ki kellett volna fizetnie, ha pedig hitelt vett volna fel, akkor 60 nap lett volna a határidő.

Körbekerített Savaria Nagyszálló
Nincs gazda? - Az örök kérdés.
VB

Így aztán a város várt egy darabig, majd Nemény András polgármester feljelentést tett Feljelentést tesz a szombathelyi polgármester a Savaria nagyszálló kamunak bizonyult vételi ajánlata miatt 2020. June 28. 08:10 a cég ellen azzal a gyanúval, hogy csak az épület árát szerette volna emelni a licitálással és a „kamuajánlattal” plusz 100 millió forintot próbált kicsikarni az önkormányzatból.

A rendőrség július 6-án értesítette a polgármestert, hogy elrendelték a nyomozást, hogy aztán október 13-án megszüntessék. Közben ugyanis a Krosnow Property kérte a fizetési határidő meghosszabbítását, így végül bő féléves csúszással, de a határidőn belül, 2020 októberében kifizette a teljes összeget. Megvették a szombathelyi Nagyszállót! 2020. October 22. 19:31

Az ingatlan-nyilvántartás tanúsága szerint a földhivatal október 1-jén bejegyezte a Krosnow Property Kft. tulajdonjogát a Savaria Szállóra. Így a szállónak 15 év után először új tulajdonosa lett.

Az új tulajdonos azonban finoman szólva sem sietett belakni az új vásárfiát, és hiába örült mindenki, hogy gazdára talált az elhagyatott épület, láthatóan azóta sem nyitotta ki az ajtókat senki. A cserepek éppúgy lógnak, és az épület körül is változatlan a rendetlenség.

Hiába szólította fel az önkormányzat a Krosnow Property Kft.-t, hogy tegye rendbe a szálló környékét, nemhogy nem tettek eleget a felszólításnak a megadott határidőn belül, még csak reakció sem érkezett a cégtől.

Így az önkormányzat maga intézkedett: 300 kiló hulladékot szedtek össze a magánkézben lévő Savaria Nagyszállónál az önkormányzat emberei 2021. October 19. 14:49 az önkéntes tűzoltók magasnyomású vízsugárral megtisztították a kosztól és galambürüléktől az épület környékét, a SZOVA és a Szompark munkatársai összeszedtek 300 kiló hulladékot, a takarítás teljes költségét pedig kiszámlázták a tulajdonosnak.

Megtisztult a Nagyszálló környéke, Savaria Nagyszálló
Nagytakarítás. | Még több képért kattintson!
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Azóta is annyi történt – tudtuk meg az önkormányzattól –, hogy amikor kell, ők elvégzik a szükséges munkákat, a cég pedig átutalja ennek az összegét. Utoljára ez év február 25-én utalt a cég e célra 92 ezer forintot.

Önkormányzatunk írásban felvette a kapcsolatot az új tulajdonossal, azonban választ nem kapott

– közölte lapunkkal a polgármesteri hivatal, ami nehezen nevezhető biztató fejleménynek.

Felsejlik a háttérben valaki, aki a tündérmese NERcege lehet

A Krosnow Property az Opten szerint gyakorlatilag nem működik, nincsenek bevételei, egyetlen alkalmazottja van, így kérdés, hogy miből tudta kifizetni a 470 millió forintos vételárat, arról nem is beszélve, hogy tőke hiányában mit is tudna kezdeni az épülettel.

Így nem meglepő, hogy különböző találgatások láttak napvilágot a valós tulajdonosról. Sőt nemcsak találgatások. Az ország egyik leggazdagabb embere vette meg a Savaria Szállót 2021. June 24. 11:38

A nagyszálló esetében megírták a levelet az új tulajdonosnak. Hogy ő nem jelentkezik, azzal nem tudnak mit kezdeni. A (polgármester – a szerk.) tudomása szerint egy NER-oligarcha vásárolta meg a nagyszállót. Biztos, hogy a kellő időben jelentkezni fog. Szerinte megtalálják a 20 leggazdagabb magyar között a szereplőt. Nem fog tippeket adni, mert nem 100%-os az információja, de miután nagyon erős gyanúja volt rá, hogy a felszámoló cég és a vásárló között bizonyos szimbiózis volt, és amikor elkezdték a felszámoló céget támadni, akkor hirtelen változott a helyzet és éltek az elővásárlási joggal, ezért joggal feltételezi, hogy itt a háttérben egészen más volt

– olvasható abban a jegyzőkönyvben, amely a 2021-es szombathelyi közgyűlésen elhangzott polgármesteri felszólalást rögzítette.

Nem nehéz arra a következtetésre jutni, Háttérbe húzódó, Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdosé lett a Savaria Nagyszálló 2021. June 28. 11:30 hogy Nemény András Jellinek Dánielre, az Indotek Csoport vezérigazgatójára és többségi tulajdonosára célzott.

Jellineket jelenleg a hatodik leggazdagabb magyarként Koronavírus ide, nemzetközi helyzet oda, tovább gazdagodtak a leggazdagabb magyarok 2022. May 26. 09:06 tartják számon 240 milliárd forintos vagyonnal, és bár mindössze 45 éves, a hatalmas ingatlanvagyon mellett egy óriási cégbirodalom gazdája is.

Jellinek Dániel
IndotekGroup

Pályafutását még a 90-es években kezdte, eleinte főleg a B és C kategóriás, kevésbé keresett ingatlanok megszerzésében utazott, melyeket általában a felszámolón keresztül vásárolt meg csődbe ment vállalkozóktól, majd felárral továbbadta azokat – írja 2019-es portréjában az Index.

Később külföldön is terjeszkedett, otthonosan mozog az Egyesült Államokban és Németországban. És bár nem a mai hatalom tette multimillárdossá, közben a NER-hez is elég közel került, méghozzá Tiborcz Istvánon, a miniszterelnök vején keresztül. 2020-ban ugyanis Jellinek vette meg Tiborcz tulajdonrészét az Appeninn Nyrt.-ben.

Az Indotek honlapja szerint a cégcsoport ma 240 főt foglalkoztat és több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. Budapesten hozzájuk tartozik például a Corvin Plaza és a Duna Plaza, de vidéki nagyvárosokban is aktívak, ők működtetik a székesfehérvári Alba és a Debrecen Plazát, de a honlapon található hirdetések szerint Szombathelyen is megvetették már lábukat.

Elvileg tehát beleillene a képbe a Savaria Szálló is, amelyet 15 évvel ezelőtt már át akartak alakítani szolgáltató központtá.

Ezt a verziót erősítette meg a HVG két 2022-es írása is, amelyek azt sugallják, hogy Jellinek Dániel mozgatja a szálakat, és már jó ideje.

A február 17-i írás arra hívja fel a figyelmet, hogy a Savaria Szállót felszámoló CÉL-ORG Kft. egy fővárosi Indotek-irodaházba van bejelentve, majd az április 14-i számban egy oknyomozás következtetésként azt írják, hogy az új tulajdonos, Bencsik Pál is „Jellinek emberének tűnik”.

Önmagában mindegyik sovány bizonyíték, de összességében mégiscsak összeáll egy képpé, ami legalább megmagyarázná a legújabb történéseket. Például azt, hogy hogyan tudta a papíron nincstelen Krosnow megvenni a szállót.

Bencsiknek és a Krosnow-nak is hetekkel ezelőtt elküldtük kérdéseinket, de egyelőre nem érkezett rájuk válasz. Ha erre esetleg sor kerül, természetesen közöljük majd.

Jellinek Dániel a HVG-nek azt a választ adta a felszámoló cég és az Indotek közötti esetleges együttműködést boncolgató kérdésre, hogy

valótlanság azt állítani, hogy csupán azért, mert valaki az Indotek Group bérlője, egyéb üzleti kapcsolat is fennáll a felek között.

Ami pedig konkrétan a Savaria Szállót illeti, azt mondta Jellinek, hogy figyelemmel kísérte a fejleményeket, de

„nincs róla többletinformációja”.

Lapunk mostani megkeresésére a cég azt közölte:

A múltban foglalkoztunk a Savaria Hotel megvásárlásának gondolatával, azonban megerősítjük, hogy az ingatlan nem képezi az Indotek Group cégcsoport tulajdonát.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy van-e üzleti vagy személyes kapcsolat az Indotek Group és a Krosnow Property Kft. között, mint ahogy arra sem, hogy az Indotek Group mint a magyar ingatlanpiac egyik legnagyobb szereplője, a jövőben esetleg lát-e fantáziát Szombathely ikonikus épületében.

A közgyűlésen elhangzott kijelentésével kapcsolatban megkerestük Nemény András polgármestert is, azt tudakolva, hogy Jellinek Dánielre célzott-e akkor, illetve felmerültek-e más információk a tulajdonosi körrel kapcsolatban az elmúlt egy évben. A következő – sem megerősítő, sem tagadó – választ kaptuk:

Az egykori Savaria Szálló tulajdonosi körével kapcsolatban nem rendelkezünk újabb információval, az épület tulajdonosa pedig egyelőre nem jelentkezett önkormányzatunknál.

Így nem tudni, hogy a Csipkerózsika-álmát alvó szálloda megkapja-e az ébredést hozó csókot egy NERcegtől (bocsánat), mint ahogy abban is bizonytalanok vagyunk, hogy a tündérmese egy ilyen fordulatának örülnünk kellene vagy éppen ellenkezőleg.

Eddig jutottunk el a történetünkben, most letesszük a tollat, de egészen biztosak vagyunk benne, hogy egy olyan ponthoz érkeztünk, ahonnan újabb utak vezetnek tovább. Mi pedig, ha eljön az idő, ismét megfogjuk a tollat.


A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Az interneten nem elérhető források:

Savaria Fórum, 2006. november 18., Vas Népe, 2008. február 8., HVG, 2022. február 17., HVG, 2022. április 14.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet