Háttérbe húzódó, Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdosé lett a Savaria Nagyszálló

Az ügy érdekessége, hogy a szállót megvásárló cég és az árverést kiíró felszámoló is Jellinek Dánielhez köthető.

Az ország egyik leggazdagabb embere vette meg a Savaria Szállót – írtuk a múlt héten. Az ország egyik leggazdagabb embere vette meg a Savaria Szállót 2021. June 24. 11:38 Ezt egyébként Nemény András, Szombathely polgármestere jelentette ki a csütörtöki városi közgyűlésen. Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43 Azt is elmondta, hogy keresték a tulajdonost, de a megkeresésre nem reagált. Hozzátette, az új tulajdonos bent van az ország 10 leggazdagabb embere Mit gondol, ki lett idén a leggazdagabb magyar? Nem fog meglepődni 2021. February 03. 07:46 között.

Hatalmas ingatlanvagyon közé került a nagyszálló

Azóta sikerült megtudnunk, kire is gondolt a polgármester. Információink szerint a nagyszállót megvásárló cég Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozik. Jellinek valóban fent van a 10 leggazdagabb magyar listáján, a kilencedik helyen, vagyonát 170 milliárd forintra becsülik.

Jellinek Dániel mindössze 45 éves, de egy hatalmas cégbirodalom és ingatlanvagyon gazdája. Habár ma már NER-közelinek tartják, de pályafutását még a 90-es években kezdte, eleinte főleg a B és C kategóriás, kevéssé keresett ingatlanok nagyon olcsó megszerzésében utazott. Ezeket az ingatlanokat általában csődbe ment vállalkozóktól vásárolta meg a felszámolón keresztül, majd felárral adta tovább azokat.

BZ

Később külföldön is terjeszkedett, otthonosan mozog az Egyesült Államokban és Németországban. Mára az Indotek-csoport az ország egyik legnagyobb ingatlanpiaci szereplője, hozzájuk tartozik például 21 hazai pláza, az EMKE irodaház és a Gellért szálló is.

Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével üzletelt

A NER-hez Tiborcz Istvánon, a miniszterelnök vején keresztül kapcsolódik, 2020-ban ő vásárolta meg Tiborcz tulajdonrészét a Appeninn Nyrt.-ben.

Ám eközben olyan amerikai társakkal is együttműködik az Indotek Groupban, akik hagyományosan Soros Györggyel koalícióban küzdenek a Demokrata Pártért, és harcos ellenfelei voltak a Trump-rezsimnek.

A válaszonline.hu két éve azt írta Jellinek Dánielről, hogy bár egyre élénkebb kapcsolatot ápol a NER nagyjaival, semmiképp nem a mai hatalom tette multimillárdossá.

Árfelhajtó akciónak tűnt az ajánlat

A nagyszállót egyébként évek óta próbálta eladni a felszámoló cég, egyre lejjebb vitték az árat, januárban nettó 355 millió forintot kért érte. A vevő, a Krosnow Property Kft. viszont nettó 470 millió 400 ezer forintot ajánlott érte.

A Savaria Nagyszállóra az önkormányzatnak elővételi joga volt, a vevő csak úgy vehette meg, ha a város lemond erről. Akkori cikkünkben Hatoslottó: megnézheti akár a szelvényt, hogy van-e ötöse 2022. November 20. 17:28 írtuk, hogy jogos kételyek merültek fel a vételi ajánlat valódiságáról, erős volt a gyanú, hogy csupán árfelhajtó akcióról van szó. Az önkormányzat ugyanis csak a vevő által ajánlott áron vehette volna meg az épületet, ami – mint írtuk –, több mint 100 millióval magasabb, mint amit az eladó kért.

Az elővásárlási jogról végül a tavaly január 22-i rendkívüli közgyűlésen Döntött a szombathelyi közgyűlés, nem veszik meg nettó 470 millióért a Savaria nagyszállót 2020. January 22. 10:21 lemondott az önkormányzat. De aztán csak nem jött létre az üzlet, pedig lejárt a vételár kifizetésére rendelkezésre álló 60 napos határidő, úgy tűnt, a vevő felszívódott. Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22

A közgyűlés a tavaly június 16-i ülésen megbízta a polgármestert, hogy tegyen feljelentést csalás gyanúja miatt. Ez meg is történt Feljelentést tesz a szombathelyi polgármester a Savaria nagyszálló kamunak bizonyult vételi ajánlata miatt 2020. June 28. 08:10 június 29-én. Októberben viszont kiderült, hogy a vevő mégiscsak kifizette a nagyszálló árát a felszámolónak, a Cél-Org Kft.-nek.

Jobb a békesség?

Legújabb információink szerint a gyanú valós lehetett, állítólag tényleg csak az árat akarták felhajtani, abban bízva, hogy az önkormányzat a kikiáltási árnál 100 millióval drágábban veszi meg az ingatlant. De aztán meggondolták magukat – lehetséges, hogy a feljelentés miatt – és kifizették a vételárat.

Ezt pedig azért tudták könnyen megtenni, mert információink szerint a felszámoló Cél-Org és a vevő Krosnow Property Kft. is Jellinek érdekeltségébe tartozik.

Az árfelhajtó akció így a cégbirodalmon belül maradt, a nagyszálló vételára pedig egyik zsebből a másikba vándorolt át. Közben viszont lett egy leromlott állagú, túl sok mindenre nem használható ingatlanuk Szombathely belvárosában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság