Egy magyar tanulmány megállapította, hogy mely oltások hatékonysága csökken a leggyorsabban

A harmadik oltás viszont képes volt visszafordítani a nagyobb mértékű hatékonyság-csökkenést is.

Megjelent egy tanulmány , amely először közöl adatokat arról, hogy a Magyarországon használt vakcinák közül melyiknek a hatékonysága idővel hogyan csökken - hívta fel a figyelmet a Telex. Mint kiderült, a legjelentősebb mértékben a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-vakcinánál volt tapasztalható a hatékonyság csökkenése.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy minden korosztályban mérhető volt a csökkenés, de a legnagyobb mértékben a fiataloknál.

Ugyanakkor a hatékonyság csökkenését az emlékeztető oltás egyértelműen visszafordította, a fenti három, gyorsabban csökkenő hatékonyságú vakcinánál is. A harmadik oltások túlnyomóan mRNS-oltások voltak.

A lap végül megjegyzi, hogy a két mRNS-alapú vakcina, a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltása mutatta a legjobb eredményeket minden korosztályban.

A vakcinák hatékonyságának időbeli alakulása
Oroszi et al., 2022
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19