Egy szivárványos pad története

A ferencvárosi pad az elmúlt napokban fasiszta/antifasiszta háború alanya lett.

A barna ezek szerint semleges szín, amellyel mindenki elégedett lehet. A barna senkiben nem kelt különös képzeteket, ekképp a padból nem lesz ideológia, ha barna, akkor nem kell őt lefóliázni mint a könyveket, nehogy megrontsa az ifjúságot. Ám egyben ez utal arra is, milyen iszonyú hely lett Neria. Épp olyan, mint amilyennek a kitalálói szerették volna.

A ferencvárosi padról van szó, amely az elmúlt napokban fasiszta/antifasiszta háború alanya lett, ahogyan az egyik oldal szivárványosra festette, a másik zöld-fehérre egymás után kétszer is, mígnem az amúgy is a színek összeolvadásából származtatható barna lett a végeredmény.

Ez azonban csak nyugvópont, de nem megnyugvás, mert amikor a szivárványos színeket a ferencvárosi „B” közép először mázolta át azzal az üzenettel, hogy nem tűri a másságot, már akkor eldőlt minden. Abban benne volt Orbán tavalyi tusványosi beszéde, a „gyermekvédelmi” törvény, Dúró Dóra darálása, és az egész homofób uszítás, ami lassan minden hangot elnyom.

Amnesty International Magyarország

A barna egyébiránt az SA egyenruhájának színe volt, akiknek az volt a szerepe a Harmadik Birodalom hajnalán, hogy terrorizálják a náciktól másokat, ilyképp, hogy ez a pad végül barna lett, egyáltalán nem öröm és boldogság, mert ilyen bukéja is van.

A történet dióhéjban annyi ugye, hogy az Amnesty International mázolta először szivárványosra az ülő alkalmatosságot az évforduló kapcsán. Nem ünnepeltek, csak emlékeztettek, hogy két éve szavazták meg a parlamenti bátorak a homofób törvényt. Mementó lett volna a pad, de nem lett, mert a futball-ultrák zöld-fehérre kenték át egy üzenettel: „Stop LMBTQ”, ami már maga is jelzés arra nézvést, van ok és indok a figyelmezésre, több is, mint gondolnánk, alaposabb is, mint szükségesnek hisszük. A téboly, ami két éve a fideszhitűek szemében e témában lobog, mára a padtól függetlenül is kezd kiteljesedni.

Utalnánk itt és most Selmeczi Gabriellára, aki tegnap látott neki tombolni azon, hogy egy transznemű nő a bíróság ítélete alapján igénybe veheti a „nők 40” nyugdíjkedvezményt, amit a MANYUP pénztárak kifosztásának élharcosa durva provokációként és az LMBTQ propaganda bizonyítékaként tálalt. Szidta az ítélkező bírót, és törvénymódosításért visítozott, amivel megint egy pofonért szaladnak az erdőbe, hiszen a magyar bíró csak az európai normákat követte, ahol is már korábban szintén bírói ítélettel mondták ki, hogy „a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik”.

A nyugdíj-, és kiflitolvaj szerint viszont nem, mert még azt is harsánykodta „a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak”. Meg az apa férfi, az anya nő, ez is a frakció álláspontja, és máris kitetszik, nem tűrik a másságot, ahogyan ennek a „B” közép is hangot adott a pad kapcsán és a frakció uszítása nyomán.

A barna szín így végül voltaképp nem a semlegesség szimbóluma, hanem azé, hogy mindent elönt a szar. Fóliáznak, darálnak, fenyegetnek és uszítanak gyermekvédelem ürügyén, de masszív fasiszta módon, ám ezt is tudtuk eddig is, csak nem jó újra meg újra látni.

Amnesty International Magyarország

A baj ezzel a pados históriával egyébként az, ami a vége lett, hogy megint győztek a kirekesztők, akik hangosabbnak bizonyultak. A szivárványosok legyintenek, kár ezekkel vitázni, ám ez a habitus jellemző az egész életünkre. Mindent beborít a mocsok, ami miatt a józan többség csak legyint, letörli a ráverődött sarat, és odébbáll.

Csak akkor nem kell majd csodálkozni, ha egyéb atrocitások is történnek, nem kell ámulni, hogy a Pride-ot rendőrökkel kell védeni, mert eljön az az idő is, amikor már ők is a túlparton lesznek, mint ahogyan Selmeczi most a bírót fenyegette, aki képes volt olyan ítéletet hozni, ami neki nem tetszik.

Amikor a pad végül elnyerte a semlegesnek hitt barna színt, az ismeretlen piktor egy cédulával üzent az alkalmatosság nevében, miszerint „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is, Neki is. Nekünk”. – Szép és bamba idea, voltaképp a farokbehúzás jele, amikor arra int, mi azokkal akarunk békében együtt élni, akik viszont velünk nem, sőt, legszívesebben az országból is elüldöznének, vagy más megoldást találnának a problémára, ami mi vagyunk. A barna szín az, hogy behúzzuk fülünket-farkunkat, és konstatáljuk, a szemükben valószínűleg nem vagyunk emberek. És ezt azért mégse kellene.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Kisváros vagyunk, akárhonnan nézzük. Mindenki ismer mindenkit”

Az LMBTQ-közösség tagjai szerint Szombathely még nem egy túl elfogadó város. De mit lehet tenni, hogy az legyen?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény