Egy új, veszélyes járványra figyelmezteti a kórházakat Müller Cecília

Az első hét hónapban 346 fertőző májgyulladást regisztráltak. Ez drámai emelkedést jelez.

„Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tisztifőorvos” – írja a Népszava a birtokában lévő dokumentumra hivatkozva.

Müller Cecília körlevelében azt kéri, az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

Müller Cecília
MTI/Szigetváry Zsolt

A fertőző májgyulladásos esetek száma az utóbbi években látványosan csökkent, 2020-ban már csak 28 ilyen volt, tavaly 75.

Ehhez képest az idei év első hét hónapjában már 346 megbetegedés történt, ami drámai emelkedést mutat. A szakemberek arra gyanakodnak, hogy új vírustörzs jelent meg Magyarországon.

A Hepatitis A vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe, terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

A hosszú (15-30 napos) lappangás után a betegség néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, amit étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi – mondta a lapnak Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek.

A járvány megelőzése – a higiéniai elővigyázatosság mellett – védőoltással is lehetséges. A vakcinákat az orvos írja fel, de nincs rájuk tb-támogatás.

A járvány jelenleg főleg Budapestet érinti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?