Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Regionálisan szervezik újjá a hulladékszállítást?

Közös hulladékszállítási javaslatot dolgoz ki Szombathely és Sopron önkormányzata - mondta lapunknak Nemény András polgármester.

Nemény ma (csütörtök) délelőtt tárgyalt Sopronban Farkas Ciprián soproni polgármesterrel, a megbeszélés egyik témája a hulladékszállítás volt.

Több mint két éve veszítette el a SZOVA a hulladékszállítási területét

2017 előtt a szombathelyi SZOVA szállította el a hulladékot több mint 50 Vas megyei településről, ehhez a munkához volt méretezve a géppark és a létszám is. Ezt a jogosultságot napok alatt veszítette el a szombathelyi cég, miután a kormány újraosztotta a hulladékkezelést az önkormányzati cégek között. Kitalálták a közszolgáltatói jogosultságot, és ennek nem minden cég felelt meg. 2017. január elején döbbentek meg 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 a lakók sok Vas megyei településen, hogy más színű kukásautók járnak, mindenféle bejelentés nélkül.

A megyét gyakorlatilag kétfelé osztották: az északi részt a soproni önkormányzat tulajdonában lévő STKH Kft. a déli részt a zalaegerszegi önkormányzat cége, a Müllex Kft. nyerte el. Szombathelyt megtarthatta ugyan a SZOVA, de úgy, hogy létre kellett hozni a Szomhull Kft.-t, a SZOVA ennek a cégnek az alvállalkozójaként végzi el ma is a munkát. De így a géppark és a munkaerő kihasználatlan, alacsony hatásfokkal dolgozik.

Senki sem tudja, milyen lesz az új rendszer

Január közepén írtuk A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni 2020. January 16. 11:30 , hogy Szombathely polgármestere egyeztetést kezdeményezett Sopron városvezetésével, ennek az első fordulója volt ma. Nemény András lapunknak azt mondta, a hulladékkezelés ügye rendkívül képlékeny, átalakítás előtt áll, aminek részletei jelenleg nem ismertek.

Az is kérdés, hogy marad vagy megszűnik a sok vitát kiváltó állami kukaholding, az NHKV Zrt. , és az is lehet, hogy regionális szinten szervezik újra a hulladékszállítást. Utóbbi esetben azt sem tudni, hogy milyen régiókat alakítanak ki.

Nemény szerint így csak abban egyezhettek meg, hogy racionalizálják a hulladékszállítást, és ennek érdekében közös javaslatot dolgoznak ki, amit továbbítanak majd a kormánynak. A polgármester azért megjegyezte, az nem racionális, ha Szombathelytől tíz kilométerre lévő településről nem a SZOVA szállítja el a hulladékot.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra