Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szülők meghatározó többsége támogatja, hogy szentgotthárdi és körmendi iskolákat vegyen át a katolikus egyház az államtól

Köztük van a szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium, amely Vas megye első állami gimnáziuma volt az alapításakor.

"A Szombathelyi Egyházmegye 2020. december 7-14. között nem hivatalos véleményfelmérést végzett a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola Gimnázium és Kollégium, valamint a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola fenntartói jogának átvételéről" - írja közleményében az egyházmegye.

Tavaly december elején írtuk Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 , hogy Vas megye első állami gimnáziumát, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot át akarja venni a katolikus egyház az államtól.

Egy nappal később kiderült A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat 2019. December 10. 14:09 , az iskolaigazgatók a templomba járóktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: szentgotthárd.hu

December 11-én Székely János megyéspüspök és a tankerület tartott fórumot Székely János: Csak akkor lesznek egyházi iskolák Szentgotthárdon, ha a szülők is ezt akarják 2019. December 11. 12:53 az átszervezésről a Széchenyi iskolában. Itt megtudtuk, hogy eredetileg csak a Széchenyi általános iskolát akarta átvenni az egyház, a szentgotthárdi önkormányzat vetette fel, hogy átvehetnék a Vörösmarty gimnáziumot is. És közben a magyarlaki és a rábagyarmati tagiskola is képbe került.

Székely János megyéspüspök a fórumon azt is mondta, hogy csak akkor lesznek az egyházé az érintett iskolák, ha azt a szülők is támogatják. Ezért március 25-re és 26-ra véleménynyilvánító szavazást hirdettek a szülőknek Két hét múlva szavazhatnak a szentgotthárdi diákok szülei az iskolák egyházi kézbe adásáról 2020. March 10. 10:47 .

Az ügydöntő népszavazást azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották Visszavonta a szentgotthárdi iskolák egyházi kézbe vételének szándékát a szombathelyi megyéspüspök 2020. March 20. 14:01 , azóta kiderült, hogy a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolát is átvenné az egyház.

A mostani nem hivatalos véleményfelmérésen a megkérdezett szülők meghatározó többsége támogatja az egyházi átvételt. A felmérés eredménye:

Forrás: martinus.hu
Forrás: martinus.hu

A leadott szavazólapok alapján a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola és Gimnázium pedagógusainak 76 százaléka vállalna munkát az induló egyházi iskolában. (A pedagógusok 95 százaléka adta le a szavazólapot.)

A szavazatok alapján a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola pedagógusainak 75 százaléka vállalna munkát az induló egyházi iskolában. (A pedagógusok 100 százaléka adta le a szavazólapot)

Információink szerint több szülő is azzal indokolta támogató véleményét, hogy az egyházi iskolák több támogatást kapnak, mint az állami fenntartású iskolák, így jobban felszereltek, és jobbak az anyagi lehetőségeik.

A megye első állami gimnáziuma volt - Ide járt Csákányi László is
Mészáros Zsolt

Tavasszal ügydöntő népszavazás lesz az iskolák egyházi átvételéről, iskolánként, ezen az adott iskolába járó gyerekek szülei vehetnek részt.

Ha az egyház átveszi ezeket az iskolákat, az azt jelenti, hogy Magyarlakon, Rábagyarmaton és Szentgotthárdon csak egyházi általános iskola működik majd. Amennyiben viszont lesznek olyan szülők, akik továbbra is állami iskolába szeretnék járatni gyermeküket, a tankerület feladata lesz, hogy ezt megoldja. Igaz, ezeknek a gyerekeknek valószínűleg távolabbra, más településre kell utazniuk majd az iskolába.

A szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium is egyházi kézbe kerül, így azoknak a szentgotthárdi gyerekeknek, akik állami gimnáziumba szeretnének járni, Körmendre vagy Szombathelyre, esetleg távolabb városba kell jelentkezniük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra