Elemzés: májusra cseng le teljesen az ötödik hullám

A március 15-i héten mehet 1000 alá a napi esetszám, de akkor még naponta hozzávetőleg ötven áldozata lesz a koronavírusnak.

Egyes országok sorra enyhítenek a járványügyi szabályaikon, így felmerül a kérdés, hogy - feltéve hogy nem érkezik megint egy újabb variáns - mikor szabadulunk ki a járvány fogságából, írja Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a Portfoliónak küldött elemzésében.

Az esetszámok görbéje nagyon pontosan követte a két héttel ezelőtti előrejelzést, ezért bízhatunk benne, hogy továbbra is megbízható marad – írja Vattay Gábor. Ez azt mutatja, hogy március elseje körül éri el az esetszám a napi 2000 fős átlagot, és a március 15-i hosszú hétvége során lépi át a napi 1000-es lélektani határt. Vattay Gábor emlékeztet, hogy az 5. hullám majdnem pontosan a járvány kitörésének második évfordulóján cseng le.

Az elmúlt napokban még mindig növekedett a napi halálozás, és a kórházban ápoltak száma is csak most indult el határozottan lefelé. A kórházban ápoltak és a halálozás között továbbra is szoros összefüggés van. Az ápoltak 1.9 százaléka (minden 50. beteg) hal meg 5 nap lemaradással.

Az összes halálozásra vonatkozó előrejelzés továbbra sem változott, 46500 körül van, annak ellenére, hogy a tetőzés napi 100 körüli halálozásnál következik be végül, vagyis még további 3500 halálozás következik be a tavasszal. Március elején még mindig 90-100 fő között járhat majd a napi halálozás száma, és március 15. körül is még meghaladja majd a napi 50-et. Április elejére 40 alá esik, és majd csak májusban szűnik meg teljesen – vélekedik Vattay Gábor.

Április elején Vattay Gábor szerint még mindig 2000 ember lesz kórházban, nagy részük olyan megyékben, ahol a járvány később tetőzött. Összességében hamarosan túl leszünk az ötödik hullámon, de egyes megyékben még egy kicsit tovább kell várnunk a végső javulásra - idézi az infostart.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19