Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tényleg nem fizetnek az életbiztosítások a koronavírusban elhunytak után?

A kérdés jogos, és egy kiposztolt történet miatt merült fel.

Érdekes történetet osztott meg nemrég egy olvasónk, ami, ha igaz, nem szimplán felháborító és etikátlan, de büntetőjogi következményei is lehetnek. Már, ha a történet minden részlete igaz.

Előre kell bocsátanunk, hogy az eset nem Szombathelyen és nem Vas megyében történt .

Életszerű történet?

A posztban azt írják, hogy egy idős, 75 év feletti asszony hunyt el az egyik kórházban. Cukorbetegsége mellett több betegsége is volt, viszont nem kapta el a koronavírust. Ennek ellenére megkérdezték a lányát, hogy a halotti bizonyítványba beleírhatják-e, hogy fertőzött volt.

Ő úgy gondolta, most már úgyis mindegy, beleegyezett, így a halál okának a koronavírus-fertőzést jelölték meg. Később jött a meglepetés. Az asszonynak volt életbiztosítása, de a biztosító azt közölte a családdal, hogy az életbiztosítás világjárványra nem fizet. Ennyi a történet.

A poszt alatt többen is azt írták, hogy hallottak hasonló esetről. Megkerestük a posztolót, és kiderült, hogy ő is az egyik ismerőse oldalán látta, és posztolta tovább, ahogyan az ő ismerőse is. Gyakorlatilag egy sokszor tövább posztolt és le nem ellenőrzött esetről van szó.

Szerintünk a történet sem életszerű. Az sem világos, miért akarnának egy nem koronavírusban elhunytat a járvány áldozatának minősíteni. De az sem, hogy a járványban elhunytak életbiztosítását nem fizetné ki a biztosító. Ennek néztünk utána.

Megegyeztek a biztosítók

Az életbiztosításoknak több típusa van, ebben az esetben a kockázati életbiztosítás, illetve az úgynevezett vegyes biztosítás érdekes. Ezek a biztosítások fizetnek abban az esetben, ha a biztosított a futamidő alatt életét veszti.

Az életbiztosítási szerződések alaptevően tartalmaznak egy kitételt, miszerint az életbiztosítás világjárvány, azaz pandémia alatt nem fizet.

Viszont a magyar biztosítók ezt a kitételt a koronavírus-járvány alatt törölték. Ezt már Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének sajtófelelősétől tudtuk meg. Mint mondta,

Magyarországon 11 biztosító kínál életbiztosítást, és mind a 11 biztosító kifizeti a életbiztosítás összegét akkor is, ha a biztosított koronavírus.-fertőzés következtében hunyt el.

Megnéztük több biztosító hivatalos oldalát is, és valóban, mindenhol szerepel, hogy a járványban elhunytak után is fizetnek. Az egyik oldalon indoklást is találtunk, azt írják:

"A vírus és a pandémiás helyzet világszerte súlyos, és ritkán látott méreteket ölt ugyan, de a COVID-19 nem minősül sem heveny fertőző betegségnek, sem kritikus betegségnek."

Lambert Gábor megjegyezte, hogy a határon átnyúló biztosításoknál lehet más helyzet, ezek nem tartoznak a Magyar Biztosítók Szövetsége hatáskörébe. Hozzátette, a Szövetség a jövő hét elején sajtóközleményben ismerteti a részleteket.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra