Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Élethosszig tartó védettséget adhat, ha fertőzés után kapjuk meg az oltást

Ha koronavírus fertőzés után kapjuk meg a védőoltást, a védelem akár az 50-szeresére is növekedhet.

A legújabb amerikai kutatások szerint a fertőzés utáni oltás sokkal nagyobb védelmet ad, mint maga a fertőzésen való átesés vakcina nélkül – írja az egeszsegkalauz.hu . Tavalyi koronavírus fertőzötteket vizsgáltak, és azt találták, hogy a csontvelőben még mindig jelen vannak olyan sejtek, amelyek emlékeznek a vírusra, és szükség esetén képesek antitesteket termelni ellenük.

Scott Hensley, az amerikai Pennsylvaniai Egyetem immunológusa elmondta, hogy a Covid fertőzésen való átesés és azt követően a védőoltás után az immunrendszer hosszú ideig képes lesz reagálni a kórokozó újabb támadására. Hasonlóan látja a helyzetet Michel Nussenzweig, az amerikai Rockefeller Egyetem immunológusa is, aki szerint így még a mutációk ellen is védettek lehetünk - idézi a hvg.hu .

Ehhez képest az, aki csak átesett a betegségen, de nem oltatta magát, és az, aki oltatta magát, de nem volt beteg, nem számíthat ennyire erős védelemre. Amikor a szervezet először találkozik a fertőzéssel, a B-sejtek gyorsan szaporodnak, és nagy mennyiségben termelnek antitesteket. Miután a betolakodót sikerült legyőzniük, egy részük a csontvelőben raktározódik el, és mérsékelt mennyiségű antitestet termel.

A washingtoni St. Louis-i Egyetem kutatói a koronavírus miatt termelődő B-sejteket vizsgálták. Úgy találták, hogy az antitestjeik mennyisége a fertőzés után 4 hónappal gyorsan, majd lassuló ütemben csökkentek. A kutatók 7 hónappal a fertőzés után is vettek mintát 19 embertől, és közülük 15-nek volt értékelhető mennyiségű B-sejtje, a többieknek nem. Ennyi idő elteltével már már szükség van védőoltásra.

A másik kutatócsoport megvizsgálta azokat, akik amellett, hogy felépültek a fertőzésből, megkapták a Moderna vagy a Pfizer oltásokat is. Úgy találták, hogy a Covid-19 semlegesítésére szolgáló antitestek a fertőzés utáni 6–12 hónap között változatlan számban voltak jelen a szervezetben.

A memória B-sejtek tovább fejlődtek, és a különböző variánsok ellen is védelmet nyújtottak. A kutatás szerint az, hogy a fertőzés után valaki védőoltást is kapott, a szervezet ellenálló képességét nagyjából 50-szeresére növelte, vagyis, ha fertőzés után adatjuk be az oltást, sokkal hosszabb ideig tarthat a védelem – vonja le a következtetést a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra