Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Életmentő oklevelet kapott a toronyi fiatalember a tűzoltónapon

Két ember életét mentette meg a toronyi Nagy Szabolcs tavaly, amikor hajnalban hazaérkezett. Különös ropogást hallott egy távolabbi ház felől. A tűz akkor terjedt át a melléképületről a lakóházra.

A Vasi Tűzoltónapon vehetett át elismerő oklevelet egy toronyi fiatalember, aki nem csak a tűzoltókat hívta, amikor tüzet észlelt, de két ember életét is megmentette a gyors helyzetfelismerésével. Az oklevélen az alábbi szöveg szerepel: "Elismerő oklevél Szombathely Város Tűzoltóparancsnokától Nagy Szabolcs részére, aki bátor cselekedetével két ember életét mentette meg 2010.06.17-én hajnali 3:38-kor Torony, *** u. *. szám alatt keletkezett tűzeset során."

Oklevelet vehetett át az életmentő Nagy Szabolcs
Oklevelet vehetett át az életmentő Nagy Szabolcs
Gál Krisztián

A fiatalemberrel még a télen beszélgettünk, akkor megmutatta, mi történt. Nagy Szabolcs munkából érkezett haza a hajnali órán. Esett az eső és az utca egy részét látszólag köd borította. Mint később kiderült, ez füst volt. A férfi ráhajtott a kocsibehajtóra és már indult befelé, amikor furcsa pattogást hallott. Megfordult és fülelt. Az utca túloldaláról, több házzal lejjebbről érkezett a hang. Onnan, ahol "ködbe burkolózott" az utca. Odaszaladt és látta, hogy ég a melléképület. Felcsengette a szomszédokat (nekik volt csengőjük) és visszarohant a telefonjáért, tárcsázta a 105-öt.

Gondolkodás nélkül beugrott

A tűzoltóság felhívása után Nagy Szabolcs visszaszaladt a házhoz és dörömbölni kezdett az utcafronti ablakon. Közben a tűz már átterjedt a lakóházra is. A fiatalember látta, hogy valaki felkapcsolja a villanyt, de senki nem jött ki a házból és az ablak is zárva maradt. Nem várt tovább, beugrott a kerítésen és egy erőteljes mozdulattal benyomta a bejárati ajtót. Az előtérben olyan füst volt, hogy semmit nem lehetett látni.

A melléképület (balra, hátul) teljesen leégett
A melléképület (balra, hátul) teljesen leégett
Tánczos Mihály

A fiatalember vakon megcélozta azt az irányt, ahol a szobát sejtette és sikerült megtalálnia. A házban lakó idős asszony aludt, fia pedig kissé bódultan ült az ágy szélén, még nem fogta fel, mi történik körülötte. Nagy Szabolcs rongyot fogott a 80 évnél idősebb néni orra és szája elé és erősen megragadva átkísérte a szomszédba. Ekkor értek ki a tűzoltók.

Az idős asszony rosszul lett, orvosi ellátásra szorult, de az időben érkező segítségnek köszönhetően ennyivel megúszta a tüzet. Fia is időben elhagyta a házat. A füstből kimentettek talán fel sem fogták, mekkora veszélyben voltak. A szombathelyi tűzoltóparancsnok ezért talán helyettük is megköszönte azt, amit Nagy Szabolcs tett. A nyugat.hu megpróbálta megkérdezni a kimentetteket is az esetről, de hiába zörgettünk az ablakon, az otthon tartózkodók közül senki nem nyitott ajtót.

Nagy Szabolcs a levegőben
Tánczos Mihály

Nem ez volt az első esete

Nagy Szabolcsnak nem ez volt az első esete, amikor a segélyhívót tárcsázta. Ballagásból hazafelé tartva egy út közepén fekvő kerékpároshoz hívott mentőt, máskor egy másodpercekkel azelőtt történt balesetben füstölő autóból húzott ki sérültet. A nyugat.hu is megörökítette már a fiatalembert, mi lényegesen vidámabb szituációban mutattuk őt, amint parton ülő lányok feje felett ugrik be a medencébe. Akkor még nem tudhattuk, hogy napokkal később életet ment.

A tűzoltónapon további elismerések átadása után vidám programok kezdődtek. A tűzoltóságok labdarúgócsapataiban hölgyeket is felfedeztünk, a sportból ugyanúgy kivették a részüket, mint a tűzoltásból. A sátrak előtt bográcsok rotyogtak, kellemes illatokkal reklámozva az éppen készülő ételt. A kis települések lassan veteránnak számító szállítóautói mellett a szombathelyiek technikája is felsorakozott. A gyerekek pedig természetesen ezúttal is ürümmel vették birtokba a nagy, piros autókat.

Vas Megyei Tűzoltónap 2011.
Vas Megyei Tűzoltónap 2011.
nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra