Egyszer volt... - Elindult a szombathelyi Styl-gyár felszámolása

Kijelölték a felszámolót, amelynek dolga lesz kifizetni az adósságokat. Több hónapnyi dolgozói bérről is szó van.

„A Styl felszámolásra kerül, beadtuk a bíróságra a papírokat, a határozat várhatóan a napokban jelenik meg a Közlönyben”mondta „Senkit nem érdekelt, mi lesz velünk” – Felszámolják a Styl szombathelyi üzemét January 13. 07:04 lapunknak még január közepén Radics Tibor, a cég általános igazgatója, miután kiderült, hogy a céget a tulajdonos már nem tudja és nem is akarja talpra állítani.

Ehhez képest három hónap is eltelt, amíg mozgásba lendültek a dolgok.

Az Opten adatbázisa szerint április 15-én jelent meg a határozat SVR Design Ruhaipari Korlátolt Felelősségű Társaság felszámolásáról, amely egyben azt is közli, hogy a bíróság által kirendelt felszámoló a Budapesti székhelyű BANKROT Kft. lett.

Innentől kezdve a törvény szigorúan előírja, hogy mi történik.

A lényeg: a felszámoló értékesíti a cég vagyontárgyait (ingatlanokat, gépeket, esetünkben alapanyagokat, ruhákat stb.), ebből fizetik a követeléseket.

A tartozások kifizetésének meghatározott sorrendje van, amelyben előkelő helyen állnak a munkabérek.

Lapunk – egykori dolgozóktól származó – információi szerint a mintegy másfélszáz alkalmazottnak 2-3 hónapnyi bérrel tartozik az SVR.

A felszámolási eljárás elindulása számukra azt is jelenti, hogy jó eséllyel hozzájutnak a pénzükhöz. (Ha nem lenne erre fedezet, akkor a kifizetéseket a Bérgarancia Alap biztosítja.)

Valamit rosszul csináltak

„Biztos, hogy van, amit rosszul csináltunk, mert ide jutottunk. Ugyanakkor az is tény, hogy soha semmilyen segítséget nem kaptunk a politikától, beleértve a kormányt és az önkormányzatot. Amikor kiderült, hogy baj van, mindenki feltette a kezét, mintha senkit nem érdekelt volna, mi lesz velünk. Hosszú évekig a saját erőből finanszíroztunk minden költséget és több száz ember fizetését; kiderült, hogy ez hosszú távon nem tud működni”

- válaszolta még korábban arra a kérdésünkre az igazgató, hogy visszanézve csináltak-e valamit rosszul az elmúlt években.

A Styl legújabb kori kálváriája

Hosszú csend után tavaly szeptemberben kellett újra foglalkoznunk a szombathelyi Styl ruhaipari céggel. Először arról írtunk, Leállt a Stylben a termelés, kikapcsolták az áramot 2023. September 20. 19:39 leállt a termelés, kikapcsolták az áramot. Radics Tibor akkor lapunknak azt mondta, nincs nagy baj, hamarosan újraindul a gyár. A gondot az okozta, hogy elmulasztották meghosszabbítani az áramszolgáltatóval kötött szerződést.

A szombathelyi Styl-gyár
Mészáros D. Zsolt

Nem sokkal később viszont úgy értesültünk, Aggregátorokkal termelik az áramot a szombathelyi Stylben 2023. October 03. 19:23 aggregátorokkal termelik az áramot, hogy dolgozni tudjanak.

Októberben arról írtunk, Nem kaptak fizetést a szombathelyi Styl dolgozói 2023. October 10. 15:59 hogy a dolgozók nem kapták meg szeptemberi fizetésüket, amit aztán rendezett a cég.

Novemberben már biztos volt Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára 2023. November 27. 16:31 , hogy nagy a baj, a dolgozók csak töredék fizetést kaptak, az igazgató pedig úgy nyilatkozott, hogy 100 ezer euróra (kb. 38 millió forint) lenne szükségük ahhoz, hogy talpra tudjanak állni, különben 150 ember fog rövid időn belül utcára kerülni.

Ez a pénz nem érkezett meg, így december első felében csődeljárást kezdeményezett Csődeljárást kezdeményez maga ellen a szombathelyi Styl 2023. December 11. 18:17 maga ellen a cég. A gyár leállt, a dolgozókat hazaküldték, az elektromos áramot adó aggregátorokat is elvitték. Bezárt a szombathelyi Styl, már az aggregátorokat is elvitték 2023. December 15. 13:21 Az Oladi Technikum pedig nekiállt kimenteni Péntek reggel már varrógépeket emeltek ki daruval a szombathelyi Styl-gyárból 2023. December 16. 06:56 saját gépeit az épületből.

Mindezek után csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik el a felszámolás.

Hogy az államnak vagy az önkormányzatnak mennyire lett volna kötelessége – vagy egyáltalán lehetősége - beavatkozni a fejleményekbe, az egyelőre nem teljesen világos. Mint ahogy az sem, hogy pontosan mi okozta a régóta kínlódó szombathelyi Styl-gyár bukását, amelynek a kettőezres évek elején még több mint 1600 alkalmazottja volt.

"Ha arról van szó, hogy valaki a csőd szélén áll, kikapcsolták a közműveket, mert nem fizette ki a számlát, ott nincs gyármentés. A pénzt nem dobjuk bele a feneketlen kútba" – mondta lapunknak Hende Csaba a szombathelyi gyártámogatásokról, a vendégmunkásokról és a kőszegi gyorsforgalmi útról 2023. November 15. 18:19 Hende Csaba országgyűlési képviselő, amikor a múlt novemberben szombathelyi gyártámogatásokról kérdeztük.

„Mivel magáncégről van szó, nem tudunk segíteni, egy lyukas hordóba nincs értelme vizet önteni, és ebben a történetben szerintem a kormánynak sincs felelőssége” – ezt már Nemény András mondta év végi interjúnkban Nemény András: „annak érdemes ezt a stílust megmutatnia, aki valóban ilyen” 2023. December 22. 06:57 .

Örökre bezárt a kapu?

Elvileg nincs akadálya annak, hogy a felszámoló egy szakmai befektetőnek adja el az üzemet, amely majd újraindítja a termelést, mint történt Új tulajdonosokkal folytatja a szombathelyi Styl Ruhagyár 2015. September 25. 14:15 az 2015-ben, de ennek most csekély esélye látszik.

„Szerintem ezt senki nem fogja utánunk csinálni. Már csak azért sem, mert a legnagyobb kincs a munkaerő, aki elő tudja állítani ezt a minőséget. De ők most biztos, hogy munkát keresnek, nem fognak várni, hogy hátha történik valami” - közölte lapunkkal még januárban Radics Tibor, aki nem tudja elképzelni, hogy egy olyan befektető érkezzen, aki majd folyamatokat elemez, vevőt szerez és követi az alapanyagok piacát.

Időközben átalakult a teljes iparág is, de ez már egy másik történet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság