Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elismerte a külügy: csúszással fog érkezni az első ütemben vállalt 600 ezer adag orosz vakcina

A 444 szerint az oroszok a szerződés első ütemében vállalt 600 ezer vakcinának csak a negyedét tudták leszállítani idáig. Menczer Tamás államtitkár szerint az orosz fél valóban minimális csúszással fogja teljesíteni az első ütemben vállalt adagot.

Elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon. Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be néhány napja. Szombatra majdnem kétszer annyi új fertőzöttet jelentettek mint két hete.

A kormányzat az oltóanyagok beszerzését tartja a vírus elleni harc legfontosabb elemének. Azonban szerintük Brüsszel nem megfelelően intézte a vakcinabeszerzést.

"Akik kívül vannak, és maguk intézték a saját ügyeiket, ők jól állnak, és Szerbia is nagyon jól áll. Ebből két dolog következik: először is, hogy Szerbia egy komoly ország, meg tudta szervezni a saját ellátását, jobban, mint ahogy azok szervezték meg, akik az Unióhoz tartoztak" - fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Ennek megfelelően a kormány is megpróbált például Oroszországból is vakcinához jutni. A 444.hu azonban most arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon sem csak az EU-s vakcinák beszerzése akadozik. Szijjártó Péter külügyminiszter még január végén számolt be arról, hogy 2 millió adag Szputnyik-vakcinát vásároltunk.

"Megállapodtunk az oltóanyagok szállításáról Magyarországra. Az első 300 ezer ember oltásához szükséges mennyiség 30 napon belül érkezik, azután jön a többi" - közölte akkor a miniszter.

A 30 napos határidő vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett hazánkba. És bár Szijjártó Péter pénteken arról osztott meg egy videót, hogy Szentpétervárról elindult egy kamion százezer adag vakcinával, ez így is a vállalt adag körülbelül negyede. Ráadásul az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakemberi korábban csak a moszkvai üzemet ellenőrizték.

Azzal kapcsolatban, hogy ennek mi az oka, az ATV kereste a külügyet és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Előbbi Menczer Tamás Facebook-posztjával válaszolt kérdéseinkre. Az államtitkár ebben azt írja, hogy az orosz fél minimális csúszással fogja teljesíteni az első ütemben vállalt 600 ezer adagos mennyiséget.

Illetve, hogy a jövőben ne legyen ilyen, az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai a jövő héten Oroszországba utaznak, és további egy vagy két vakcinagyárban végeznek helyszíni vizsgálatot, így ezekből is érkezhet oltóanyag Magyarországra. - írja az atv.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra