Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csemegék lokálpatriótáknak - Elkezdik digitalizálni a régi Vas megyei újságokat

10 ezer oldalt dolgoznak fel kezdetnek. Többségük a nagyközönség számára is elérhető lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 322 milliós digitalizációs pályázatot hirdetett meg 322 millió forint támogatási összeggel. Ebből csípett most meg 24 millió 800 ezer forintot a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ennek a projektnek a részleteiről beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes.

A lényeg: a pénzből 10 ezer oldalt digitalizál a szombathelyi könyvtár, partnerként bevonva a celldömölki, a csepregi, a répcelaki, a vasvári, a szentgotthárdi és a körmendi könyvtárakat.

A pályázat legfontosabb eleme, hogy a helytörténeti dokumentumokat digitalizálnak.

Mindez azt jelenti, rövid időn belül érdekesebbnél érdekesebb

Vas megyei újságok, magazinok, könyvek, fotók és egyéb kiadványok lesznek elérhetők az interneten.

Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató (j2), Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes (j1), Simon Ádám (b1) és Spiegler-Kutasi Nikoletta (b2)
Józing Antal

Közülük

a lehető legtöbbet igyekeznek nyílt hozzáférésűvé tenni,

ami azt jelenti, az otthoni gépeinkről is tudjuk majd böngészni ezeket a kordokumentumokat - tudtuk meg.

Ilyen lesz például a megye első nyomtatott sajtója, a Vasmegyei Lapok, amelyeknek az 1800-as évek végi példányait digitalizálják és teszik fel az internetre.

De izgalmasnak ígérkeznek például a Szentgotthárd újság hasonlóan koros lapszámai vagy a Nyugat Magyarország szintén száz évvel ezelőtti évfolyamai - hogy csak néhányat emeljünk ki a majdani kínálatból.

A Vasmegyei Lapok egyik 1875-ös lapszáma
vasidigitkonyvtar.hu

Ugyanakkor lesznek olyan anyagok, amelyek a szerzői jog miatt korlátozott hozzáférésűek lesznek - hangzott el.

Ha minden igaz,

a mostani 10 ezer oldal csak az első lépés,

ugyanis az intézménynek több évre előre el kellett készítenie a digitalizálási tervét.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban láthatóan más területeken is felpörögtek az események.

A szerdai sajtótájékoztatón a digitalizációs pályázat mellett újabb részleteket közöltek az országosan is különlegesnek számító, most épülő kámoni fiókkönyvtárról Elkezdődött az új fiókkönyvtár építése a kámoni arborétumban 2019. October 26. 14:43 és a november végi második könyvtári könyvvásárról és civil workshop ról. Ez utóbbiról Simon Ádám (H+) és Spiegler-Kutasi Nikoletta, a könyvtár munkatársa számolt be.

Mind a kámoni könyvtárra Elkezdődött az új fiókkönyvtár építése a kámoni arborétumban 2019. October 26. 14:43 , mind az említett programsorozatra részletesen visszatérünk majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés