Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kik azok a jelöltek, akik közül választani lehet Vas megyében az ellenzéki előválasztáson?

Alakul a lista, de még lehetnek változások.

Már jó ideje tudjuk, hogy az ellenzéki pártok közös jelöltekkel akarnak indulni a 2022-es országgyűlési választásokon. Logikus a lépés, hiszen a Fidesz magába olvasztott már - szinte - minden, magát jobboldalinak tartó pártot, gyakorlatilag egyedül lesz a politikai paletta ezen oldalán.

Az ellenzéki pártoknak így egyetlen, nagy tömbbe kell szerveződniük, hogy megküzdjenek egy olyan párttal, amelyik elviszi a kormányoldal szimpatizánsainak összes szavazatát.

A kormányváltást akaró ellenzéki pártok már tavaly megállapodtak a közös indulásban, és abban, hogy minden választókerületben egy közös jelöltjük áll majd szemben a Fidesz jelöltjével, és országos listát is csak egy közöset állítanak.

A múlt héten egy etikai kódexet is elfogadtak Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok April 15. 09:02 , majd az elválasztás menetrendjét is közölték Elkészült az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje April 16. 17:44 . Ebből kiderül, hogy
 • Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.
 • Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.
 • Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.
 • Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják meg az országgyűlési egyéni választókerületi jelölteket, illetve ekkor lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.
 • Október 4. és 10. között lesz a második forduló.
 • A menetrendből látható, hogy júliusig kell eldönteniük a pártoknak, kiket indítanak az előválasztáson, de már most is érkeznek bejelentések. Ezért megkerestük a Vas megyében működő, az ellenzéki előválasztásban részt vevő pártokat azzal a kérdéssel, eldőlt-e már, hogy kiket indítanak a Vas megye három választókerületében az előválasztáson.

  Van olyan párt, ahol már teljes a lista, van, ahol egy-egy választókerületben nevezték meg a jelölteket, és van, ahol még nincs döntés. Nézzük őket sorban:

  Demokratikus Koalíció (DK)

  A DK két választókerületben indít saját jelöltet.

  Vas megye 1. választókerület (Szombathely és 11 környező település): Czeglédy Csaba ] Czeglédy Csaba hivatalosan is a DK szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje April 08. 09:11 Vas megye 2. választókerület (Sárvár, Kőszeg, Celldömölk és térségük): Szilágyi Tamás

  Vas megye 3. választókerület (Körmend, Szentgotthárd, Vasvár, Jánosháza és térségük: Ipkovich Györgyöt , az MSZP jelöltjét támogatják Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson February 27. 11:51 .

  Momentum

  A fiatal párt a vasi 1-es körzetben még nem jelentette be a jelöltjét.

  2. választókerület: Bányai-Németh Gábor

  3. választókerület: Pleva Dániel

  Jobbik

  Szalai Bálint, a párt szombathelyi választókerületi elnöke kérdésünkre azt mondta, a Jobbik már korábban bejelentette, hogy nem minden választókerületben indítanak jelöltet. Vas megyében megtalálták mindhárom jelöltjüket, de indulásukról még nincs végleges döntés, zajlanak az egyeztetések.

  MSZP

  Horváth Soma, a párt Vas megyei elnöke azt mondta, csak egy választókerületben van döntés a jelöltről, ez a 3-as. A 2-esben is lesz saját jelöltjük, az 1-esben mg tárgyalnak. Mint mondta, mindhárom körzetben tudnak jelöltet állítani, de lehet, hogy már az előválasztáson is más párt(ok)kal közösen indulnak, hiszen az a céljuk, hogy a legjobb jelölteket találják meg.

  3. körzet: Ipkovich György Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson February 27. 11:51 , őt a DK is támogatja

  LMP

  1. választókerület: Ungár Péter Ungár Péter már hivatalosan is Szombathely országgyűlési képviselője szeretne lenni 2020. November 04. 13:54

  Németh Ákos, az LMP vasi elnöke azt mondta, a 2-es és 3-as körzetben még folynak az egyeztetések, nem kizárt, hogy más párt jelöltjét támogatják.

  Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP)

  A párt szombathelyi szervezője, Pavelkovits Petra kérdésünkre elmondta, a jövő héten várható a döntés arról, hogy a kétfarkúak beszállnak-e az előválasztásba, és hogy hol indítanak saját jelöltet.

  Független jelölt

  Ritka, de volt már rá példa, hogy független jelölt induljon az országgyűlési választáson. Most az ellenzéki előválasztáson lesz független jelölt a 3-as választókerületben, mégpedig Bana Tibor Bana Tibor választókerületet vált, már nem Szombathely, hanem a vasi 3-as körzet képviselője szeretne lenni April 20. 14:29 , aki korábban a Jobbik tagja volt, és háromszor is a Jobbik országos listájáról szerzett mandátumot. Őt most egy civil szervezet, a Közösen Vas Megyéért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja.

  Az ellenzéki előválasztás jelöltállítását a továbbiakban is figyelemmel kísérjük.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra