Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eltűntek a szombathelyi Képtár szocreál betonfelületei

A felújítás az utolsó harmadban jár, szép lassan kirajzolódik, milyen lesz a végeredmény.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly novemberben Látványos munkával kezdődött el a szombathelyi Képtár felújítása 2019. November 23. 13:55 kezdődött a szombathelyi Képtár felújítása a homlokzaton lévő krómacél térplasztika leemelésével.

Képtár felújítása
Krómacél térplasztika a Képtár homlokzatán
Baráth Noémi

Az épületet EU-s forrásokból, közel másfél milliárdból teszik rendbe, az erre kiírt pályázatot pedig a Homlok Zrt. nyerte el, mely Mészáros Lőrinc vejének tulajdona. A témáról korábban már írtunk, Mészáros Lőrinc veje sorra nyeri a szombathelyi munkákat, most éppen a Képtár felújítását kapta meg 2019. October 09. 10:36 most azonban nem politikai, hanem építészeti szempontból jártuk körül Szombathely egyik legimpozánsabb épületét.

Varga Ádám, az építési terület vezetője a gazdasági bejáratnál várt minket. Rögtön azzal kezdte, hogy jókor jöttünk, ugyanis a felújítás körülbelül 75 százaléknál jár, ebben a szakaszban lehet a legjobban látni, miből mivé válik egy épület.

Képtár felújítása
Szinte hihetetlen, de ez már nem látványterv
Baráth Noémi

A külső burkolat már szinte teljes egészében elkészült, egyedül a Zrínyi Ilona utca felőli kupola teteje és az Iseum felé néző terasz nincs kész.

Képtár felújítása
Már csak a Zrínyi Ilona utca felőli oldal van felállványozva
Baráth Noémi

Az épület alatt homokkal teli gödröket látni. Varga Ádám elmondta, hogy ezzel a Borostyánkő út köveit védik. A felújítás kezdetekor temették el őket, és csak a legvégén ássák ki, hogy véletlenül se károsodjanak.

Egyébként nem csak a tető és a homlokzat kap új szigetelést, de az épület tartóoszlopai is, hogy télen ne tudják alulról a padlóba vezetni a hideget.

A munka kezdete előtt a Képtár alatti terület leginkább úgy nézett ki, mint egy külvárosi vasúti aluljáró. Törmelék és szeméthalom, graffiti a tartóoszlopokon és az éjszakai bandázás nyomai. A felújítás után ide is térfigyelő kamerákat szerelnek, ami remélhetőleg meggátolja, hogy újra birtokba vegyék a területet a csellengők.

Képtár felújítása
Remélhetőleg még sokáig ilyen állapotban marad az épület hátsó oldala is
Baráth Noémi

Belül nem a teljes épületet újítja fel a Homlok Zrt. Csak az aula és a kiállítótér lesz kipofozva - igaz, ezek sem teljesen.

Ám eltűnnek a beázások okozta foltok, az emeleten felszedték a szőnyeget, a bejárat mellett pedig kialakítanak egy kávézó sarkot.

Képtár felújítása
A kupola plafonján még látszanak a beázás nyomai
Baráth Noémi

A kiállítótér ezen felül kap egy új műtárgy-világítási rendszert, az aula is új lámpákkal gazdagodik és az elektronikai, informatikai hálózatot is felújítják.

Képtár felújítása
Ilyen menő lámpák lógnak majd a plafonról
Baráth Noémi

A terasz fölött már új az álmennyezet. Nekem tetszik, szolid és ízléses. A hőszigetelése is jobb, de ami még fontosabb, egyszer s mindenkorra búcsút inthetünk a Skála Áruházakat idéző szögletes-gödrös látványvilágnak. Ahogy Varga Ádám mondta a bejáráson: Eltüntettük a szocreál betonfelületeket.

Képtár felújítása
Volt, nincs szocreál mennyezet
Baráth Noémi

A terasz és a lépcső mészkő burkolatát is lecserélték egy sokkal időtállóbb és esőt is jól tűrő anyagra, hogy ne kelljen húsz év múlva újra kőtörmelékként felsöpörni az egészet.

Képtár felújítása
Ezen se törjük ki többé a nyakunkat
Baráth Noémi

A szombathelyi Képtár 2021. őszére kétségkívül 21. századi külsőt kap, mellyel versenybe szállhat bármelyik nyugat-európai múzeummal. Már csak az a kérdés, sikerül-e bevonzani ide az embereket. Mi van a Szombathelyi Képtár fehér homlokzata mögött? - beszélgetés Csapláros Andrea múzeumigazgatóval 2020. February 02. 11:24

Képtár felújítása
A teljes galéria megtekintéséért kattintson a képre
Baráth Noémi
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Látványos munkával kezdődött el a szombathelyi Képtár felújítása

Szombat délelőtt a magasban dolgoztak a munkások, a Képtár homlokzatán lévő hatalmas emblémán.

Mi van a Szombathelyi Képtár fehér homlokzata mögött? - beszélgetés Csapláros Andrea múzeumigazgatóval

Hosszú hetekig szerveztük ezt az interjút, de a végén csak összejött.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Galéria

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra