Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor

A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog - mondta a miniszterelnök.

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel.

A kormányfő a legutóbbi adatokat ismertette a pénteki interjúban. Eszerint 4 668 regisztrált új fertőzöttet találtak, és 123 ember hunyt el. 451 beteget tartanak lélegeztetőgépen és 5 027 embert kezelnek kórházban. A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog.

Jelenleg megvannak a szabad kapacitások. 15 831 kórházi ágy és 2 296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van jelenleg a kórházakban – fogalmazott.

"Vissza kell hozni azt a készültségi állapotot, ami áprilisban volt jellemző"

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben. „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző” – tette hozzá Orbán Viktor.

Az esetleges szigorítást firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy most olyan helyzet alakult ki, hogy egyik szemünk nevet, a másik sír Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg a járvány erőteljes felfutó szakasza következik, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség.

„A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani" – emelte ki.

Szigorodnak a határok

Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell, hogy elkerüljük a vírusmutánsok behurcolását és ennek kidolgozására kérte az operatív törzset - fogalmazott a kormányfő.

„​Olyan nagy a baj az EU-ban hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje" – monda. Minden országnak saját maga kell megvédenie saját magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását - tette hozzá.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra